Magix Music Maker 2021: saját dalok készítése egyszerűen, de profi minőségben

Bizonyára sokan gondoltak már rá, milyen jó lenne egy saját videofelvételt teljesen egyedi zenei aláfestéssel tenni érdekesebbé. Netán egyszerűen összedobni egy rövid dalt valamilyen alkalomra, vagy pusztán a család szórakoztatására. A zeneszerzés persze meglehetősen összetett folyamat, azonban ez nem azt jelenti, hogy a fentieket ne tudná megvalósítani szinte bárki. Itt van például a Magix Music Maker alkalmazás, amely évtizedek a szoftverpiac egyik meghatározó szereplője, ha könnyen használható, de profi DAW (Digital Audio Workstation) szoftverre van szükségünk. Elérhető áron, profi eszköztárral, egyszerűen használható felülettel, és seregnyi előre legyártott, a saját zeneszámokban felhasználható hangmintával, loppal, virtuális hangszerrel. Nem kell más, csak egy közepesen erős windowsos számítógép és máris indulhat a saját dalok készítése. Ráadásul nem kell beérnünk azzal, hogy loopokat pakolgatunk egymás után több szólamban. Teljesen egyedi dallamokkal, felvételekkel is feldobhatjuk a készülő művet. Ennek ellenére sok időt spórolhatunk, ha a kész hangmintákat is felhasználjuk közben. Ez a zeneszerkesztő program mindent megad, amire szükségünk lehet, ráadásul a kezdő lépéseket ingyen is megtehetjük, s csak azért kell fizetnünk, ha jobban szeretnénk elmélyedni a zenekészítés világában, vagy további loopokra, hangeffektekre van szükségünk. Sőt, ha nagyon sietünk, akkor pár jellemző megadása után akár automatikusan is képes egyedi dalokat generálni nekünk a program. Saját dalok készítése még sosem volt ilyen egyszerű!

Nagytudású zeneszerkesztő program, kezdőktől a haladókig

Mint a bevezetőben is említettük, a Magix Music Maker igen hosszú múltra tekint vissza, s bár eredetileg inkább csak az előre kapott, vagy megvásárolt hangminta gyűjteményekből egyénileg összerakott mixek készítésére volt alkalmas, már gyakorlatilag egy professzionális DAW szoftverré nőtte ki magát. A könnyen átlátható felület és a gigantikus méretű, kategóriánként besorolt (Hip Hop, House, Dance, Easy Listening, Jazz, Funk, Rock, Reggae, Pop, Trap, World Music, Blues), rendkívül igényes és jó minőségű hangminta gyűjteményeknek köszönhetően a teljesen kezdők számára is ideális választás. Ha életünkben nem szólaltattunk meg hangszert és gőzünk nincs a zenei alapokról, de hallásunk és ritmusérzékünk azért van, akkor a letölthető loopokból abszolút profi dalokat kreálhatunk, a kívánt stílusban. Ezek a loop-gyűjtemények komplett dalokat tartalmaznak, darabokban. Minden szólamot, s a dallam minden egyes részét variálhatunk kedvünkre. Adott esetben akár több ilyen gyűjteményből is gond nélkül mixelhetünk, persze szem előtt tartva, mi illik összes, s mi nem. Egy kezdő számára, aki csak a saját családi videóját szeretné izgalmasabbá tenni egy pontosan a képsorokhoz szabott, egyedi dallal, ez egyszerűen több mint tökéletes. De bármi is az apropó, a saját dalok készítése sokkal egyszerűbb, ha nem a nulláról kell nekilódulni.

A Magix zeneszerkesztője azonban ennél jóval többre képes. A loopokon felül seregnyi saját virtuális hangszert is kínál, versenyzongorától, a jazz gitáron és a szintetizátorokon át, egészen a komplett komolyzenei zenekarokig. Ráadásul ha az amúgy tényleg széles hangszergyűjteményben mégsem találjuk meg azt, amit keresünk, VST modulokkal is bővíthetjük a program tudását, vagyis szinte bármilyen szabványos virtuális hangszert beüzemelhetünk vele. A dallamok megalkotásához kapunk komplett MIDI-szerkesztő felületet, amit jól kiegészíthet akár a számítógép billentyűzete, vagy a képernyőn megjeleníthető virtuális keyboard is, de azért értelemszerűen a legjobb akkor járunk, ha csatlakozhatunk legalább egy USB-s MIDI billentyűzetet a számítógéphez. Amúgy loopok és pár rövidebb dallam enélkül is könnyedén mixelhető, de ha teljesen egyedi zeneszámokra vágyunk, és mindent a virtuális hangszerekre építenénk fel, akkor nem fogjuk megúszni a MIDI billentyűzet beszerzését sem.

Mellesleg hagyományos hangszerek hangját és éneket is gond nélkül képes rögzíteni a program, a megfelelő hardver elemek birtokában. A keveréshez, a hangzás javításához, tuningolásához szintén minden rendelkezésünkre áll: seregnyi szűrő (EQ, Compressor, Reverb, Gater, Vocoder stb.) található a programban, és a masteringhez is mindent megkapunk, kezdve a CD-k létrehozásától az MP3, OGG, AIFF, WAV stb. formátumokba exportálásig.

Ha valaki videókhoz szeretne zenei aláfestést kreálni, a programban megnyithatók a videó fájlok is, így pontosan lehet időzíteni a dallam alakulását a videós jelenetekhez.

Minden együtt van tehát, amire szükségünk lehet a saját dalok komponálásához. Ily módon a Magix Music Maker tökéletes azok számára is, akik még csak a kezdeti lépéseket teszik a zeneszerkesztés talaján, és azoknak is, akik már túl vannak pár saját nótán. Illetve kiváló eszköz arra, hogy aki most kezdi, apránként eljusson a profi szintig, s aztán eldöntse, hogy marad ennél a programnál, vagy vált valamilyen stúdió szoftverre (mondjuk az Apple Logic Pro X-re).

Magix Music Maker 2021: újdonságok, haladóknak és kezdőknek egyaránt

Mivel a korábbi Magix Music Makerekről már írtunk (emitt a 2016-os, itt pedig a 2019-es verzió került górcső alá), mai cikkünk apropóját természetesen az adja, hogy nemrég jelent meg a Magix Music Maker 2021. A legújabb verzió pedig hatalmas lépéseket tett a professzionális zeneszerkesztés irányába.

Bár a felület elrendezése nem sokat változott, valamelyest csiszoltak a grafikai elemeken, s ettől a modernizálástól még letisztultabb lett az összhatás. Az alapértelmezett elrendezést amúgy teljesen átszabhatjuk, szóval mindenki a saját képére alakíthatjuk a program megjelenését. A zeneszerkesztő felület hihetetlenül kényelmesen használható, az újabb sávokat egyszerű fogd és dob mozdulattal is létrehozhatjuk a kiszemelt loopokhoz, az pedig külön öröm, hogy a dalokat felépítő részeket (song parts) végre vizuálisan is jelölhetjük magunknak a szerkesztőben. Ettől sokkal áttekinthetőbb lett az idősáv és a részek újrahasznosítása is gyorsabb, hiszen rögtön látjuk, mi micsoda. Apró extra, de hasznos, hogy projektjeinkhez megjegyzéseket is fűzhetünk.

Megújult a Loop manager felület is, gyakorlatilag megkapja az alkalmazáson belüli áruház jól sikerült elrendezését. Ennek köszönhetően sokkal könnyebb kiigazodni a már letöltött gyűjtemények és azok hangszerei, loopjai között. Ráadásul stílusonként is szűrhetünk. De jelentősen jobb lett a hangfelvétel funkció is.

Fontos újdonság, hogy a Magix Music Maker 2021 immár 64 bites, multicore audio motort kapott, támogatja a legújabb VST 2 és VST 3 szabványokat és a VST Bridge funkciónak köszönhetően könnyebben bővíthetjük a tudását, mint a korábbi változatoknak. A Premium változat emellett alapból megkapja a coreFX VolumeFormer szűrőt.

Elsősorban a kezdők számára lehet fontos kérdés, nekik viszont abszolút örömteli hír, hogy szinte teljesen megújult a Song Maker funkció. Immár nem csak a menüben elrejtve találjuk meg, hanem lekerült az alsó modulok közé. Ha megnyitjuk, a felületen először kiválaszthatjuk a kívánt zenei stílust, majd az ennek megfelelő Soundpools gyűjteményünket. Ha ez is megvan, bejelölhetjük, hogy mely szólamokat, hangszereket akarjuk viszont hallani majd a kész műben (pontosabban kivehetjük az alapértelmezett jelölést azoknál, amikre nincs szükségünk), sőt, a témák és variációk használatát is testreszabhatjuk. Ezek után pedig csak egy kattintás a Create Song gombra, s máris készült az új dal. Nem mellesleg az új algoritmus is sokkal jobban dolgozik, mint a korábbiak, így a végeredmény is jóval meggyőzőbb és természetesen a dal részeinek (intro, main theme A/B/C, A/B/C variation, outro stb.) jelölését is elvégzi, szóval már ránézésre is egyértelmű, miként épül fel az új zeneszám. Így belenyúlni is könnyebb, ha még finomítani szeretnénk az exportálás előtt.

Bár a beépített hangszerkesztő funkció – szemben a sokoldalú MIDI szerkesztővel – elég hiányos, a Premium csomag megvásárlása esetében nem akármilyen külső hangszerkesztőt kapunk a zajszűrések és egyéb hangmágiák elvégzéséhez: a Sound Forge Audio Studio 12 áll ehhez a rendelkezésünkre (ebből a legújabb verzió a 14-es, de ez mit sem von le a csomagban kapott változat érdemeiből). A két program, szépen összedolgozik, a Magix Music Maker alapértelmezésben az SF12-t veszi külső hangszerkesztőnek.

Bővíthető tudás: plusz hangszerek, loopok, effektek, szűrők

Egy ilyen program esetében óriási fegyvertény, ha a felhasználható loopok, hangszerek és szűrők beszerzéséhez nem kell feltúrni az internetet, hanem mindent egy helyen megkapunk. A Magix Music Maker ebből a szempontból a legjobbat nyújtja a kategóriájában: itt integrált webáruházat találunk, amelyben az alapértelmezetten kapott loopok és hangszerek mellé pár kattintással vásárolhatunk továbbiakat, kedvező áron. Szóval tényleg minden adott, hogy a saját dalok készítése ne vigyen el hosszú heteket.

Az úgynevezett Soundpools gyűjtemények között kategóriánként válogathatunk, s természetesen mindenbe belehallgathatunk mielőtt megvásárolnánk. Irgalmatlan méretű a választék, ráadásul ha a korábbi Magix Music Maker verziókban (például a nálunk is bemutatott 2019-esben) vettünk valamit, azt automatikusan képes átvenni a program az új verzióban is, szóval nem kell újfent megvásárolni semmit, ami megvolt. Ez igaz a megvásárolható szűrőkre és virtuális hangszerekre is.

Ezekből is rengeteg van amúgy. Az árak változók, de alapvetően nem drága egy-egy gyűjtemény, ráadásul folyamatosak az akciók. Egy dolgot kell csak eldöntenünk: mire akarjuk használni őket. Ha ugyanis csak hobbi szinten űzzük az ipart, vagyis saját szórakoztatásunkra, vagy ingyenes tartalmakhoz (családi videók stb.) akarunk dalokat kreálni a Magix Soundpools csomagjaira alapozva, akkor elég az olcsóbb licencet megvenni. Ha viszont professzionális felhasználásra szánjuk a készülő művet, amiben a Soundpools részeit is hasznosítanánk, akkor Commercial licencet kell vennünk, ami ugyan valamivel drágább, viszont cserébe kereskedelmi célra készült projektekben is felhasználhatjuk a loopokat (persze nem önmagukban a hangmintákat, hanem a zenénkbe építve azokat).

Ezzel kapcsolatban egy apró problémát véltünk csak felfedezni: ha megvettünk egy Soundpools anyagot alap áron, akkor a programon belül nincs upgrade lehetőség, így a Commercial licencet már csak külön, a Producerplanet oldalon szerezhetjük be, mivel az integrált bolt a már meglévő Soundpools csomagokat nem ajánlja újra megvételre, hogy másik licencet választhassunk. Ez mondjuk inkább csak kényelmi kihívás, nem tragédia.

Összegzésül: saját dalok készítése egyszerűen, mégis profi kivitelben

Mindent egybevetve a Magix Music Maker 2021 továbbra is az egyik legjobb zeneszerkesztő program Windowsra, ha saját dalok készítése a célunk. Nem állítjuk, hogy professzionális használatra szerkesztési szempontból is kifogástalan, de összességében annyi mindent zsúfoltak bele, hogy nem csak a kezdőknek, hanem a haladó, vagy hobbi zenészeknek is kitűnő eszköz lehet napi szinten. Tudásához mérten ráadásul visszafogott áron adják. A teljesen kezdők ismerkedhetnek vele abszolút ingyen, aki pedig többre vágyik, több csomag közül választhat. Mi a Premium verziót teszteltük, ennél az alap programon túl megkapjuk a Sound Forge Audio Studio 12 nevű profi hangszerkesztő szoftvert, 3 szabadon választott Soundpool csomagot, 1 szabadon választott Soundpool Collection gyűjteményt, 3 szabadon választott MAGIX Instruments virtuális hangszert, 2 tetszőleges Tiny Instruments összeállítást, a Revolta 2, Concert Grand LE, Vita 2, Vandal Bass & SE guitar amp kiegészítőket, a coreFX VolumeFormert, a Vintage FX Corvex, AM|MUNITION és a Live Pads & Live Sets modulokat. Mindezt 129 USD áron. A kevesebb kiegészítőt tartalmazó, de persze tudásában ugyanannyit nyújtó Plus változat pedig 59 USD-s áron vásárolható meg. Értelemszerűen a programon belüli webshopban bármikor beszerezhetünk további loopokat, virtuális hangszereket, sőt, olyan bónusz funkciókat is, mint a CD/DVD író modul, az 5.1 Surround MIX opció, vagy épp a Magix Music Editor nevű CD mastering eszköztár.

A Magix Music Maker 2021 kitűnő választás, ha el akarunk merülni a mixek készítésének, vagy akár a zeneszerzés világában. Minden ehhez szükséges alapvető eszközt megtalálunk benne, a modernizált felületen pedig még kényelmesebben dolgozhatunk, mint eddig.

Ne maradjon le erről sem!