Magix Music Maker 2019: saját zene készítése egyszerűen, profi minőségben

Több mint két évvel ezelőtt néztünk rá utoljára az egyik legjobb alternatív zeneszerkesztő szoftverre, a Magix Music Makerre. Most a legutóbb megjelent Magix Music Maker 2019 került nálunk górcső alá, s azt kell mondjuk, hogy ha valakinél épp napirendre került egy-két saját zene készítése, ezzel a kiadással feltétlenül meg kell ismerkednie. Nem akármilyen zenei szoftverről van szó, több mint 20 éve vannak jelen a windowsos szoftverpiacon. A tapasztalat látszik is a legutóbbi verzión.

 

Magix Music Maker 2019: loopokból szinte bármit

A Magix Music Maker 2019 egyike a jelenleg elérhető legjobb zeneszerkesztő programoknak. Érdekessége, hogy egyszerre igyekszik kiszolgálni a profikat és az abszolút kezdőket is. Utóbbiak közé akár azokat is besorolhatjuk, akiknek semmiféle zenei előképzettsége nincs, de hallása azért igen. Számukra ez a program elsősorban a hihetetlen méretű és rendkívül változatos stílusokból merítő loop gyűjtemény miatt lehet nyerő választás.

A loopok használatával (amelyek különféle hangszeres van ének szólamok részleteit tartalmazzák) ugyanis több sávon építhetünk fel saját dalokat, egyszerű fogd és dobd módszerrel. Botfülűeken persze ez nem segít, de aki átérzi ezt a “remixelési” munkát, az változatos zeneszámokat gyúrhat így össze a programban. A loop gyűjtemény hatalmas, ráadásul folyamatosan bővül, így bármikor vásárolhatunk továbbiakat a számunkra fontos stílusokból (blues, chillout, edm, electronic, folk, jazz, pop, rock, reggae, score, trap, urban, world stb.).

Ezek abszolút jó minőségű loopok, amelyeket szabadon felhasználhatunk zenéinkhez. Használatuk rendkívül egyszerű, gyakorlatilag fogd és dobd módon rádobáljuk őket a hangsávokra, majd időben megfelelően elrendezzük mindegyiket.

 

Saját zene készítése virtuális hangszerekkel

Ha valaki kicsit több affinitást érez a zeneszerzés iránt, annak ugyan a loopok is remek alapot adhatnak egy-egy új dal megírásához, de a Magix Music Maker 2019 virtuális hangszereinek segítségével akár teljesen saját dallamok és kíséret komponálásába is bekezdhet.

Ehhez használható a képernyőn kattogva (ez nem túl praktikus) vagy a hagyományos billentyűzetről működő virtuális “keyboard”, de jobban járunk, ha csatlakoztatunk egy erre a célra kitalált MIDI billentyűzetet, akár sustain pedálostul.

A Magix Music Maker 2019-hez meglepően jó minőségű virutális hangszerek járnak, kezdve a zongorától, a szintetizátorokon és dobgépeken át, egészen a nagyzenekari klasszikus hangszerekig. Kifejezetten szépen szólnak, s van belőlük bőven, így ha valamire szükségünk lenne, beszerezhetjük a programon belül elérhető boltból.

 

Hangszerek, loopok és egyéb vásárolható kiegészítők

Mielőtt tovább megyünk a funkciók kitárgyalásában, tegyünk egy kis kitérőt. A Magix Music Maker 2019 teljesen ingyen letölthető bárki által, s az alap funkciókat, pár looppal és virtuális hangszerrel könnyedén használatba is vehetjük, anélkül, hogy ez egy fillérünkbe került volna. Viszont ha szükségünk van további loopokr,a hangszerekre, akkor ezeket pénzért vásárolhatjuk meg a program saját tartalom-áruházában. Itt átlag 10 euróba került egy loop gyűjtemény (soundpool) és 30 euró egy virtuális hangszer. Stílusból van választék dögivel, s természetesen mindenhez kapunk hangmintát is, így vásárlás előtt belehallgathatunk a lehetőségeinkbe. Vannak csomagok is, amelyek drágábbak, de összességében jobban megérik az árukat, hiszen több soundpool gyűjteményt csomagolnak egybe.

Emellett vásárolhatunk itt presets gyűjteményeket is, amelyek jelentősen meggyorsíthatják a munkát a szűrőkkel, vocoder, VITA, REVOLTA eszközökkel. De ami enné is érdekesebb: funkciókat is vásárolhatunk pluszba a programhoz. Ide értendő például:

  • Music Editor: integrált CD mastering funkciók
  • Creative Suite: VST támogatás, Remix Maker (automatikus remix készítéshez), Loop Finder (megfelelő BPM értékű loopok gyors keresése), Harmony Agent (harmóniák ellenőrzése a loopokban), Visuals (zenei videók készítéséhez pár animált extra), több mint 100 track effekt stb.
  • Multi-Core support: többmagos támogatás a gyorsabb és rugalmasabb munkához
  • More Tracks and Formats: használhatunk kvázi végtelen számú hangsávot, emellett pedig többféle formátumba (mp3, aiff stb.) exportálhatjuk a kész dalokat, sávokat.
  • CD/DVD Burning: CD-t írhatunk, ha elkészültünk, anélkül, hogy elhagynánk a programot.
  • Különféle FX-ek: egy halom különféle plusz szűrő és fx vásárolható
  • 5.1 Surround Mix: ha esetleg 5.1-et kevernénk, ahhoz ez a modul elengedhetetlen lesz
  • Live Pads & Live Sets: tovább egyszerűsíthetjük az életünket, ha a loopokat ezzel a megoldással, élőben “kapcsolgatjuk”, s az egészről felvételt készítünk. Akiben egy kis DJ veszett el, annak ez kihagyhatatlan.
  • Print Studio: ezzel borítókat nyomtathatunk készülő lemezeinkhez.

Ezzel azért meg is tudunk pár dolgot a Magix Music Maker lehetőségeiről, hiszen a fentiek alapján elég tisztességes a funkciókészlet. Igaz, ezek egy rásze csak plusz pénz fejében lehet a miénk. Akinek esetleg többre is szüksége van, annak érdemes elgondolkodnia a Premium verzió megvásárlásán, amelyhez 8 virtuális hangszer, 1 Soundpool kollekció, 3 Soundpools album, 9 feature pack, 3 preset pack jár eleve. Érdekesség, hogy itt nem kényszerítenek ránk olyat, amire nincs szükségünk. A fenti számoknak megfelelő mennyiségben ingyen tölthetjük le az online áruházból a számunkra szimpatikus loop csomagokat, hangszereket, sablonokat. Mindezt a programban, teljes kényelemben. Azt kell mondjuk, a Magix Music Maker 2019 teljesen elkényezteti a felhasználókat kényelem szempontjából.

 

Lenyűgöző, átlátható felület és funkciók

A Magix Music Maker felülete sokat változott az elmúlt években. A 2019-es verzióban érte el szerintünk azt a felépítést, amire már bátran kijelenthető: tökéletesen átlátni elsőre. A kényelmes sávszerkesztő egy kiváló MIDI szerkesztővel és loop-szerkesztővel párosul. Transzponálástól a tempóváltáson át a teljes átszerkesztésig bármit megtehetünk a felvételekkel, hangmintákkal.

Természetesen mikrofonnal is készíthetünk hangfelvételt, de azért ennek minősége már nem csak a programon múlik. Illetve gitáros felvételeket is rögzíthetünk a sávokon. A MIDI eszközök válaszidejt saját driver segítségével is igyekszik a lehető legrövidebbre venni a program, szóval megfelelő körülmények között nagyon kellemesen dolgozhatunk vele.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Magix Music Maker 2019, s különösen annak Premium változata segítségével akár egy komplett házi stúdiót is a magunkénak mondhatunk, bár mikrofonos hangfelvételnél azért illik gondoskodni a megfelelő környezetről és egy jó minőségű mikrofonról is. Ha nem is kell hozzá erőmű, de azért a több sávos dalok készítéséhez nem árt egy modern, több magos processzorral és megfelelő mennyiségű RAM-mal ellátott számítógép, Windows 7 vagy Windows 10 rendszerrel.

Bár a program virtuális hangszerei nagyszerűek és a MIDI szerkesztés is megoldott, azért a Magix Music Maker még mindig elsősorban a loopok használatára épül. Főként azoknak lesz jó választás, akiknél ez a kiindulási alap. Ettől még persze nagyon hasznos, hogy saját “futamokat” is felvehetünk, többféle hangszerrel, virtuális dob szettekkel stb. Dalainkat a megvásárolt plug-inektől és csomagoktól függően masterelhetjük, CD-re írhatjuk, vagy egyéb felhasználás végett exportálhatjuk azokat mp3, ogg, aiff, aac, wav formátumban egyaránt.

Nekünk nagyon bejött az új verzió, így az ingyenes változat kipróbálását tulajdonképpen bárkinek ajánljuk, puszta kísérletezés végett is. Aki komolyabban gondolja, annak a kipróbálás után azért érdemes elgondolkodnia a Plus vagy Premium verziók megvásárlásán is.

Ne maradjon le erről sem!