Magix Music Maker 2016: zeneszerkesztő mindenkinek

Ma már nem elérhetetlen vágy, hogy az ember elkészítse első saját mini-moziját, hiszen a felsőkategóriás okostelefonok is képesek akár 4k-s videókat rögzíteni, jó minőségben. Az animációk készítése is sokkal gyorsabban megtanulható, mint annak idején, amikor még mindent kézzel kellett megrajzolni. S hát lássuk be, ma már játékprogramok készítésére is akad számtalan olcsó és gyors, olykor még programozói tudást sem igénylő eszköz.
A fentiek készítésekor azonban van egy nagyon fontos összetevő, amit aligha hagyhatunk ki, ha komoly hatást akarunk elérni: a megfelelő aláfestő zene bizony amatőr szinten is éppoly pótolhatatlan, mint a profiknál.

 

Magix Music Maker 2016 Premium

A Magix évtizedes múltra tekint vissza zeneszerkesztő programok terén, sok-sok évvel ezelőtt indította útjára a Music Maker szoftvercsaládot, hogy gyakorlatilag bárki, úgynevezett loopok segítségével készíthessen saját dalokat, különösebb zenei képzettség nélkül. Ebbe a családba tartozik a Magix Music Maker 2016 Premium is, amely számtalan hasznos újdonságot hozott a korábbi verziókhoz képest, s immár nem csak a teljesen kezdőknek lehet remek eszköz a zenekészítéshez.

 

Nem stúdió, de nagyon sokoldalú

Természetesen továbbra is maradtak a loopok és hangminták melyekből immár 6500 teljesen új vár arra, hogy egyszerű fogd és dobd módszerrel elfoglalják helyüket a tetszőleges számú hangsávon. Használatuk egyszerű: kiválasztjuk a kedvünkre való zenei stílust (chillout, hiphop, techno, rock stb.), ezeken belül választunk hangszert, majd kiválasztjuk a nekünk tetsző loopokat, s rádobjuk őket az adott sávra.

 

magix-music-maker-2016-09

 

A sáv elején ekkor elején rögtön megjelenik egy kis ikon, hogy vizuálisan is mindig tudjuk, melyik hangszer hol található, majd az idősávon szépen beállíthatjuk, mettől meddig akarjuk, hogy megszólaljon az adott minta. Minden egyes minta variálható, így a hangfekvés, sebesség stb. mind tetszőlegesen állítható.

 

magix-music-maker-2016-11

 

Használhatunk effekteket (reverb stb.), van EQ, masterelési funckió, sőt, egy nagyon jópofa új lehetőség, az Auto Mastering is rendelkezésünkre áll. Utóbbi az adott stílusnak megfelelően állít be mindent, a tökéletes hangzásért (és persze azért, hogy megkímélje a kezdőket ettől az amúgy elég aprólékos és macerás feladattól).

 

A loopokon túl

A hangmintás megoldás tökéletes lehet a kezdőknek, vagy azoknak is, akik saját mintákból szeretnének mixelni. A Music Maker erre a célra is remek választás. Viszont pusztán a loopok használata azért erősen behatárolná a lehetőségeinket, nem beszélve arról, hogy így hiányoznának az egyedi dallamok.

 

magix-music-maker-2016-12

 

A Magix Music Maker éppen ezért tartalmaz számos virtuális hangszert is, melyeket megszólaltathatunk a géphez csatlakoztatott MIDI billentyűzettel, vagy ennek hiányában a számítógép saját billentyűzetével is. Sőt, az érintőképernyőkre is optimalizált Screen keyboardot is használhatjuk, amelyik ráadásul “amatőr biztos”, mivel egy új beállítási opcióval képes rá ügyelni, hogy csak az adott dalhoz passzoló hangokat szólaltassa meg.

 

magix-music-maker-2016-08

 

A virtuális hangszerek között feltűnt néhány nagyon jól sikerült új is: kórus, harmonika, koncert gitár, folk hangszerek, illetve pár mozi-közeli hangzást biztosító szintetizátor is. A választék a 2016-os verzióban tényleg hatalmas, szinte lehetetlen, hogy ne találjuk meg, amit keresünk, de ha mégis így lenne, immár VTS3 modulokkal is kiegészíthetjük a programot.

 

magix-music-maker-2016-07

 

Az új VITA Sampler segítségével mi magunk is készíthetünk hangmintákat, melyeket azután könnyedén felhasználhatunk dalunk készítésekor.
A bővíthetőség amúgy loop oldalról is igaz, hiszen rengeteg külön beszerezhető hangminta-gyűjtemény vásárolható a programhoz.
A MIDI szerkesztési lehetőségekre nem lehet panasz, de immár, az Élastique Pro integrálásával a pitch shifting és time stretching funkciók is bekerültek a programba, ami igencsak növeli az alkotói szabadságot.

 

magix-music-maker-2016-010

 

Loopok és virtuális hangszerek együttes használatával már jócskán bővülnek a lehetőségeink, de ha valaki “komolyabban űzi az ipart”, annak jó hír, hogy valódi hangszereket is rögzíthetünk, illetve ugyanígy az ének és a vokál is mehet, feltéve persze, hogy ehhez megfelelőek a körülmények.

 

magix-music-maker-2016-02

 

Ha videók alá szeretnénk zenét komponálni, erre is van mód a programban: az adott videó megnyitásával tökéletesen összelőhetjük a leendő zenei aláfestést a képsorokkal.

 

Egyéb nyalánkságok

A Magix Music Maker 2016 Premium amolyan mini-stúdióvá varázsolja a számítógépünket. A teljesen kezdők és a haladók egyaránt megtalálhatják benne számításukat.
Miután végeztünk dalunk komponálásával, többféle formátumba exportálhatjuk azt (aiff, wav, mp3 stb.), sőt, közvetlenül a programból feltölthetjük különféle közösségi oldalakra (Youtube, Soundcloud, Facebook stb.).

 

magix-music-maker-2016-06

 

A program felülete nagyon jól átlátható. Egy lelkes kezdő fél óra alatt el tudja sajátítani a használatát és összeállíthatja a loopokból első saját dalát.
Utána pedig nincs megállás, gyorsan rá lehet kapni az ízére és onnantól az ember minden családi videó alá saját zenét akar komponálni, és készülhet az aláfestés a saját játékokhoz, animációkhoz, prezentációkhoz. Remek móka, miközben a végeredmény minősége nyugodtan nevezhető profinak is.

 

magix-music-maker-2016-01

 

A Magix Music Maker 2016 Premium 100 dollárért vásárolható meg, ha beérjük a digitális letöltéssel (ilyenkor a próbaverziót kell letölteni, aktiválni, majd letölteni hozzá több gigabájtnyi hangszert, loopot, effektet), de ha többet szánunk rá (105 USD), megúszhatjuk a letöltést és megvehetjük a DVD-s változatot, dobozolva is. Van belőle letölthető próbaverzió is a készítők oldalán, így vásárlás előtt kipróbálhatjuk, mire képes. Extraként az effektezéshez letölthetünk egy mobil/tablet appot is hozzá, ami segíti a szerkesztő és effektező feladatokat.

Ne maradjon le erről sem!