Animáció készítés: marketingtől a rajzfilmekig

A videómegosztók remek lehetőséget kínálnak az olcsó és hatékony marketingre, ám egy termékről vagy szolgáltatásról korántsem könnyű jó minőségű és figyelemfelkeltő animációkat kreálni.
Egy ilyen rövidfilm számtalan területen jól jöhet. Érdekesebbé teheti weboldalunkat, kiváló eszköz online vírusmarketinghez, vagy növelheti Youtube csatornánk látogatottságát. Segítségével bemutathatjuk a egy friss szolgáltatásunk újdonságait, elmagyarázhatjuk annak használatát, szituációkat prezentálhatunk valódi színészek nélkül stb.
Ha az ötlet megvan és érzünk magunkban némi késztetést, hogy önállóan fogjunk bele a munkába, a Reallusion cég CrazyTalk Animator 2 szoftverével Windowson és Macen egyaránt bátran belefoghatunk a munkába.

 

Animáció készítése, percek alatt

Némi tehetség és kreativitás persze nem árt a dologhoz, de a program ezeken kívül mindent a kezünk ügyébe helyez, amire csak szükségünk lehet. Konkurenseivel ellentétben Animator 2 nem támogatja a hagyományos, “kockánkénti” rajzolást, viszont a “csontváz-alapú” animációk készítésére alkalmas megoldások közül ez talán az egyik legkönnyebben kezelhető szoftver. Felhasználási szinttől függően, három változatban szerezhetjük be.

Az alap szoftverben előre elkészített karakterek és helyszínek közül válogathatunk, mindent testre szabhatunk, de azért korlátozott módon. Cserébe rengeteg extra objektum, helyszín, karakter vásárolható a Reallusion online áruházában. Így már szinte gyerekjáték az animáció készítés.

Karaktereink mozdulatainak animálása sem okozhat gondot, hiszen számtalan előre definiált mozdulatsort kapunk, amelyeket egyszerű fogd és dobd módszerrel aktiválhatunk. Percek alatt összerakhatunk egy látványos, kameramozgásokkal tarkított animációt, majd exportálhatjuk videofájlként, esetleg animált GIF-ként. Lehetőségünk van hangot, zenét is tenni filmünkhöz. A hang esetében egyébként a program képes automatikusan a beszédhez igazítani a karakterek szájmozgását.

 

Testre szabott megoldások

A Pro változat ennél nagyobb szabadságot ad: itt az előre elkészített részekből már tetszés szerint válogathatjuk össze karaktereink kinézetét, a ruházattól az arcokig.
Sőt, akár 3D-ben is bátrabban gondolkozhatunk, részben vegyítve a 2D és 3D animációt: kareketereink mozdulatait térben is megkomponálhatjuk (a CTA2 karakterek forgathatók, minden oldalról kidogozottak, ez a korábbi verziókból örökölt karakterekre viszont nem igaz), s a környezet tervezésénél is játszhatunk az objektumok távolságával.
Az arckifejezések, hangulatok beállítása is rendkívül egyszerű a programban. Ha már megszoktuk, mit hol találunk, szinte gyerekjáték az animációk készítése. A dokkolható panelekből álló felületet egyébként átalakíthatjuk úgy, ahogy nekünk kényelmes.

Természetesen itt is találunk idővonalat, ahol minden egyes összetevőt külön szabályozhatunk, állítható az animációk dinamikája, az objektumok láthatósága stb. Mindenen változtathatunk menet közben.
Az Animator 2-ben karaktereink fejét lecserélhetjük arcképekre is. A fotókon kijelölve a lényeges pontokat (orr, száj, szemek stb.) a végére egy beszélő, pislogó, grimaszoló fejet kapunk, amely kis mértékben még forgatható is.

Elkészült animációnkat különféle stílusban renderelhetjük, sőt, a stílusokat akár objektumonként is vegyíthetjük, így például egy sziluettes háttérnél használhatunk színes, vagy akár pop-art karaktereket is.

 

A legsokoldalúbb változat

Az Animator 2 Pipeline változata lényeges újítás a korábbi verzióhoz képest. A Pipeline verzió szorosan együttműködik a cég 3D animációs szoftverével, az iClone Próval. Ennek köszönhetően 3D karaktereket importálhatunk onnan, illetve komplett mozdulatsorokat is átvehetünk, ami tekintve, hogy az iClone képes akár egy Kinect segítségével is a mozgáskövetésre, igen kifinomult animációk készítésére ad lehetőséget.

A Pipeline ezen felül jóval több formátumból képes importálni, illetve az export lehetőségei is bővítettek, ami pedig még fontosabb: itt teljesen nulláról is készíthetünk karaktereket (ehhez kapunk sablonokat és Flash alapokat is), vagyis alkalmas saját rajzfilmek, animációs filmek készítésére is. Ezeknél sem árt, ha pár dolgot tudunk automatizálni, miután az alapokat kidolgoztuk. Igencsak meggyorsítja a munkát.

Ne maradjon le erről sem!