Jelszavak és privát adatok megosztása biztonságosan

Miközben lassan beleszokik a többség a home office sajátos világába, akadnak még olyan kérdések, amelyek sokak számára megoldatlanok. A távmunka és a virtuális kapcsolattartás egyik hátránya, hogy amikor kényes adatokat, információkat kell megosztani másokkal, nem mindig akad az ember kezébe könnyen használható és egyben biztonságos megoldás. Ezen szeretnénk segíteni az alábbi listával, amelyben összeszedjük, mely programokkal és szolgáltatásokkal oldható meg az érzékeny információk, jelszavak, privát adatok megosztása biztonságosan.

Érzékeny információk, jelszavak, privát adatok megosztása biztonságosan

Az alábbi programok és szolgáltatások mindegyike szerepelt már nálunk korábban, írtunk róluk részletes tesztet. Így most csak röviden összefoglaljuk, melyiket, milyen esetekben érdemes használni, s linkeljük a korábbi, részletes teszteket is. Így akit valamelyik megoldás mélyebben is érdekel, egy kattintással megismerkedhet vele.

Bitwarden Share: jelszavak, privát jegyzetek és fájlok biztonságos megosztása

Bitwarden az egyik legjobb jelszómenedzser alkalmazás, ám ahogy azt nemrég megírtuk, immár alkalmas arra is, hogy fájlokat, szöveges jegyzeteket, jelszavakat osszunk meg másokkal, teljes kényelemben és biztonságban. Ehhez szükségünk lesz egy Bitwarden fiókra, ám ez teljesen ingyenes. A megosztásokat elláthatjuk extra jelszavas védelemmel és önmegsemmisítő funkcióval is (adott idő elteltével a megosztás törlődik a szerverről). A megosztási funkció mellett pedig rábízhatjuk jelszavaink, kódjaink védett megőrzését is. Bővebben itt írtunk a Bitwarden Send funkcióról.

Signal: e2e titkosított csevegő, üzenetek és fájlok küldéséhez 

Jelenleg ez a legbiztonságosabb ingyenes csevegő alkalmazás (anno itt is írtunk róla), amely a szöveges üzenetek, illetve a hang- és videohívások esetében egyaránt end-to-end (végpontok közötti) titkosítást használ. Vagyis a csevegésben érintetteken kívül más nem tud hozzáférni a tartalomhoz. 

A szöveges üzenetekben aztán gond nélkül megoszthatunk az érintettekkel jelszavakat, privát jegyzeteket is, illetve képek, videók, vagy épp dokumentumok biztonságos elküldésére is.

Protonmail és Tutanota: dokumentumok, feljegyzések, képek küldéséhez, e2e megoldással

Ha inkább a levelezésre esküszünk, de a PGP titkosítás konfigurálására se magunkat, se az ismerőseiket nem tudjuk rávenni, akkor érdemes regisztrálni valamelyik ingyenes e2e titkosítást használó levelezőszolgáltatásra. Az két legjobb szerintünk a Protonmail és a Tutanota. Mindkettő használható ingyen, s mindkettőre igaz, hogy:

  • akkor a legjobb, ha a másik fél is ugyanazt a szolgáltatást használja, mert ez esetben tökéletes kényelemben, teljes titkosítás mellett levelezhetünk
  • az sem gond, ha a címzett nem rendelkezik Protonmail vagy Tutanota fiókkal. Ez esetben a küldendő levelet titkosíthatjuk és jelszóval védhetjük, az elolvasásához pedig elég egy tetszőleges böngésző (a címzett egy sima értesítő e-mailt kap, benne a titkosított üzenetre mutató linkkel) és persze a kódolásához használt jelszó

Mindkét szolgáltatásról írtunk már, a Protonmailről itt, a Tutanotáról itt. Szerintünk feltétlenül érdemes velük megismerkedni, s adott esetben akár a teljes levelezésünket átköltöztetni e platformok valamelyikére.

Ha nagyon kell, akkor a Gmail is rendelkezik privát levélküldésre (Bizalmas mód) amelyről itt írtunk, de ha valaki tényleg érzékeny adatok elküldésére keres megoldást, szerintünk nem feltétlenül a Gmail ökoszisztéma a legjobb választás (miközben amúgy a kényelmi funkciói miatt mi is imádjuk a Google levelezőjét).

OnionShare: a teljesen privát fájlmegosztás, Tor alapokon

Ha valaki abszolút privát megoldásra vágyik, a Tor (The Onion Router) hálózatánál jobbat aligha talál erre. Az anonim böngészés egyik alapvető eszközének sajátos felépítésű hálózatát hasznmálja az OnionShare alkalmazás is, amelyről itt írtunk részletes tesztet. Ez a program elérhető Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt (innen lehet letölteni). Segítségével közvetlenül a gépünkről oszthatunk meg fájlokat másokkal, illetve lehetőségünk van fájlok közvetlen fogadására is. Mindezt teljesen anonim, biztonságos módon. Egyetlen hátránya van a dolognak: a másik fél csak a Tor böngészőt használva tud csatlakozni hozzánk, így a fájlok küldéséhez vagy fogadásához egyaránt abban kell megnyitnia az általunk generált linket.

Encrypto: bármilyen fájl titkosításához

Végül pedig szerepeljen itt egy program, amely azoknak lesz előnyös, akik nem mondanának le a megszokott üzenetküldési csatoráikról (Gmail.com, Outlook.com, Facebook Messenger, Skype stb.), de szeretnék, ha a küldeményt tényleg csak a címzett tudná megnyitni.

Az Encrypto egy ingyenes fájltitkosító program (itt írtunk róla) Windowsra és macOS-re egyaránt letölthető. Jelszavas védelemmel láthatunk el egy, vagy akár több állományt (adott esetben egy egész mappát is titkosíthatunk vele, mindenestül), hogy aztán egyetlen fájlként csatolhassuk egy e-mailhez, vagy küldhessük át Messengeren, esetleg megoszthassuk a felhőben. Természetesen az eredeti tartalom visszanyeréséhez a címzettnek is rendelkeznie kell a programmal és a titkosításhoz használt jelszóval egyaránt. Dokumentumok, szerződések, képek, videók biztonságos küldéséhez praktikus eszköz, de magát a küldési folyamatot nem lehet vele megoldani, csak a fájlok titkosítását. Cserébe azzal küldjük tova az állományokat, amivel épp kedvünk tartja.

Ne maradjon le erről sem!