Fájlok megosztása és fájlok fogadása biztonságosan, anonim módon, ingyen

Az elmúlt évek során többször is esett már szó arról, hogyan lehet biztonságosan megosztani nagy fájlokat. A megoldást általában egy-egy olyan szolgáltatás jelentette, amelyik minimum 2-5 GB-os fájlméretig tette lehetővé az állományok megosztását. Ilyen például a meglehetősen népszerű WeSendit, a Blockstack platformra épülő Envelop, vagy a brutál biztonságos, e2e titkosítást használó – és nem mellesleg teljesen GDPR kompatibilis – Tresorit Send. Mai ajánlatunk hasonlóan biztonságos mint az előbbiek, viszont a működését tekintve jelentősen eltér tőlük. Segítségével a fájlok megosztása és fájlok fogadása is teljes kényelemben, biztonságban, s adott esetben anonim módon megoldható.

OnionShare: bármekkora fájlok megosztása és fájlok fogadása biztonságosan, anonim módon, ingyen

Ha valaki már velünk tartott 2019-ben is, annak ismerősen csenghet a Tor böngésző neve. Míg a többségnek ez a böngésző a sötét webbel olvadt össze, valójában egy kifejezetten biztonságos, teljesen anonim böngészésre hivatott megoldásról van szó. Akit részletesebben érdekel a működési módja, annak ajánljuk ezzel kapcsolatos korábbi cikkünket. A lényeg, hogy ez a böngésző (Tor, azaz The Onion Router) az úgynevezett Tor hálózaton keresztül, több node ponton keresztül, titkosítva biztosít elérést a hagyományos weboldalakhoz, illetve az úgynevezett .onion oldalakhoz is. Mivel több országon keresztül vándorolnak a titkosított adatok, a böngészés némileg lassú, de legalább biztonságos és anonim.

Ma viszont nem a Tor böngészőről lesz szó, hanem az OnionShare nevű ingyenes alkalmazásról, amely ugyanazt a Tor hálózatot használja, mint az említett böngésző, csak éppen más célból: a segítségével anonim módon, a Tor hálózatot használva oszthatunk meg fájlokat, vagy hozhatunk létre fájlok fogadására használható onion felületet, amelyen keresztül bárki megoszthat velünk állományokat, kvázi felmásolva azt a számítógépünk egy adott mappájába.

A program használata egyszerű: elindítása után kiválaszthatjuk, hogy mi akarunk megosztani fájlokat másokkal, vagy épp fogadni szeretnénk másoktól állományokat. Ezután már csak arról kell gondoskodnunk, hogy amíg a megosztást életben akarjuk tartani, addig fusson a program a gépünkön a háttérben. Amíg ez megvan, addig a program által generált egyedi linkeken lehetőség van az általunk megosztott fájlok letöltésére, illetve fájlok fogadására is. A fájlméret lényegtelen, mindössze három dologgal kell megbarátkoznunk:

  • Mint már említettük, a megosztás és a fogadás is csak addig működik, amíg a háttérben fut a program (viszont addig akár több linket is létrehozhatunk egyszerre). A háttérfolyamat indítása és leállítása amúgy időzíthető a programban, szóval akár automatizálhatjuk is, mikor érhetők el a linkjeink.
  • A feltöltéshez és a letöltéshez egyaránt szükség van a Tor böngészőre, ugyanis .onion oldalra mutató linket hoz létre a program. Vagyis az ismerősöknek is rendelkezniük kell a Tor böngészővel, amely amúgy teljesen ingyen letölthető.
  • Mivel az egész procedúra a Tor hálózaton keresztül megy, így a feltöltés és letöltés jóval lassabb, mintha a bevezetőben említett online szolgáltatásokat használnánk. Cserébe itt teljesen mi felügyelhetjük az egész procedúrát.

Bár a program elsősorban fájlok megosztására és fogadására használható praktikusan, arra is van lehetőség, hogy anonim chat hálózatot építsünk ki vele, vagy éppen megosszunk egy saját weboldalt, szintén .onion címmel ellátva, vagyis csak a Tor böngészőben elérhető módon.

Mindent egybevetve az OnionShare egy remek eszköz, ha teljesen a saját felügyeletünk alatt akarjuk tartani a fájlok biztonságos és a anonim megosztását. Ennek ellenére a többségnek inkább a WeSendit vagy a Tresorit Send használatát javasoljuk. Ha viszont nem tart minket vissza egy háttérben futó fájlmegosztási folyamat a saját gépen, illetve a kollégákat, ismerősöket sem tántorítja el, hogy telepíteniük kell a Tor böngészőt a linkjeink megnyitásához és a le- vagy feltöltéshez, akkor érdemes megismerkedni az OnionShare lehetőségeivel.

Ne maradjon le erről sem!