Nagy fájlok privát megosztása egyszerűen, ingyen és korlátok nélkül

Az elmúlt években számtalan remek fájlmegosztó szolgáltatást mutattunk, amelyekkel akár több gigabájt méretű állományok is gond nélkül elküldhetők ismerősöknek, kollégáknak. Ilyen volt például a WeSendit, vagy a Firefox Send. Mindkettő nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a megosztásra szánt fájlok tényleg csak azok számára legyenek elérhetők, akikkel megosztanánk azokat, illetve a fájlküldés titkosított háttérrel menjen. Mai választottunk számára ez ugyanilyen fontos, sőt, mondhatjuk, hogy az alábbi szolgáltatás célja kifejezetten a nagy fájlok privát megosztása. Ennek ellenére rendkívül egyszerű a használata.

Envelop: Nagy fájlok privát megosztása ismerősökkel

Az Envelop egy blockchain-alapú fájlmegosztó, amely a talán mára sokak számára ismerős Blockstack platformra épít. Ennek megfelelően a használatához szükségünk lesz egy Blockstack azonosítóra, de ilyen másodpercek alatt kreálhatunk az alábbi oldalon. Ha ez megvan, már könnyedén beléphetünk az evenlop szolgáltatásba, s ott a saját felületünkre.

Az Envelop felépítése abszolút minimalista. Ennél áttekinthetőbb fájlmegosztóval eddig még nem találkoztunk. Mentes minden sallangtól, zavaró menüpontoktól. Egyeszerűen kattintunk az Upload gombra, kiválasztjuk a feltöltendő fájlt, majd megvárjuk, amíg a feltöltés lezajlik. A feltöltött állományokhoz egy kattintással kérhetünk közvetlen linket, amelyet aztán megoszthatunk bárkivel, akivel kedvünk tartja.

Ha egy fájlt már nem akarunk megosztani másokkal, annak eltávolítása is hasonlóan egyszerű: a belépés után a saját felületünkön kattintsunk a kérdéses fájl képének jobb felső sarkában a három kis függőleges ponttal ellátott ikonra, majd válasszuk a Delete menüpontot. Ennyi! A fájl nyom nélkül törlődik.

Az Envelop és a Blockstack nagy előnye, hogy teljesen decentralizált módon működik, ami igen komoly érv azoknak, akik teljesen privát módon és biztonságosan kívánnak fájlt megosztani másokkal. Vannak persze működéséből adódóan korlátai is, például nem tudjuk csak úgy törölni Blockstack fiókunkat, ha megszüntetnénk.

Bár a webes felület is hihetetlenül könnyen használható, az Androidos okostelefont használók számára jó hír lehet, hogy van az Envelop elérhető önálló alkalmazásként is a Play Áruházban. Ez szintén zökkenőmentesen használható, s talán az egyik legkezesebb fájlmegosztó megoldás okostelefonra. Talán csak az első belépési folyamat tűnhet macerásnak (egyedi titkos azonosító, jelszó, e-mail cím megadása egyaránt szükséges elsőre), de utána már minden megy, mint a karikacsapás. S ettől kezdve természetesen az okostelefonon is látjuk a megosztott fájlokat, s lekérhetjük a linkjüket, vagy törölhetjük azokat, ha már szükségtelenek. Sajnos még nem tökéletes az app, például mi futottunk bele olyan esetbe, amikor a mobilon törölt fájl az asztali böngészőben továbbra is látszott és nem is lehetett törölni. Szóval nem biztos, hogy érdemes keverni a kettőt. De elvileg a lehetőség adott.

Az Envelop tehát egy könnyen használható, biztonságos fájlmegosztó, kezdeti hibákkal. Sorsának alakulására rendkívül kíváncsiak vagyunk, de egy teszt erejéig már most is érdemes kipróbálni, sőt, ha beválik, használni is.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató