Fájlok, adatok és jelszavak megosztása biztonságosan, önmegsemmisítő módon

Úgy tűnik, ez a hét a fájlok biztonságos megosztásáról szól, legalábbis tegnap már foglalkoztunk a témával, amikor bemutattuk az OnionShare alkalmazást, amellyel Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt biztonságosan és teljesen privát módon (a Tor hálózatra alapozva) lehet megosztani fájlokat, illetve kialakítani egy állományok fogadására alkalmas saját felületet, ahová ismerőseink bármekkora fájlokat feltölthetnek számunkra. Ma azért egy kicsit más lesz a fő vonulat, mert ugyan az alábbi fájlok küldésére is alkalmas, de a fő célja az adatok és jelszavak megosztása biztonságosan, önmegsemmisítő módon.

Bitwarden Send: fájlok, adatok és jelszavak megosztása biztonságosan, önmegsemmisítő módon

Nemrég – a LastPass csomagváltása miatt – ajánlottuk az egyik legjobb, ingyen is használható jelszómenedzsert, a Bitwardent. Ez jelenleg tényleg a legjobb választás, ha megbízható, ingyenes jelszókezelőre van szükségünk, ráadásul ha hajlandóak vagyunk egy kis pénzt is áldozni a dologra, akkor évi pár ezer forintos áronhozzájuthatunk az extra funkcióihoz is (2FA kódok menedzselése, 1 GB tárhely dokumentumok, licenc fájlok biztonságos tárolásához stb.). Ráadásul a programot folyamatosan fejlesztik, így például az elmúlt hetekben bővült éppen egy igen praktikus új funkcióval.

Ez a bizonyos új funkció nem más, mint a Bitwarden Send, amelynek köszönhetően mostantól biztonságos módon tudunk megosztani másokkal fájlokat, jegyzeteket, közvetlenül a Bitwarden felületéről. Elindítjuk a programot (működik a dolog az asztali és okostelefonos változatokban egyaránt), és az új Bitwarden Send felületen máris létrehozhatjuk az új megosztást. Első körben el kell neveznünk, majd választhatunk, hogy szöveges jegyzetet vagy konkrét fájlt szeretnénk-e megosztani éppen. Utóbbi esetben a maximum fájlméret 100 MB lehet jelenleg. Bármit osztunk meg, a további opciók mindkét esetben rendelkezésünkre állnak:

  • Meghatározhatunk egy adott dátumot, ameddig a megosztási link elérhető lesz.
  • Meghatározhatjuk, hogy adott nap elteltével a megosztás teljesen törlődjön.
  • Megszabhatjuk az elérések / letöltések maximális számát
  • Jelszavas védelmet adhatunk megosztásnak, így csak azok látják a link birtokában a megosztott fájlt vagy szöveget, akik tudják a hozzá tartozó jelszót.

Ha létrehoztuk a megosztást, a Bitwarden automatikusan generál hozzá egy linket, amelyet egy kattintással Vágólapra másolhatunk, s megoszthatunk ismerősökkel, batárokkal, munkatársakkal, vagy bárkivel, akinek szánjuk. Maga a link elég összetett, így véletlenül nem valószínű, hogy bárki rátalál, de ha biztosra akarunk menni, használjuk a jelszavas védelmet és adott esetben az önmegsemmisítő funkciót, hogy ha elfeledkezünk róla, akkor is törlődjön a megosztás adott számú nap elteltével.

Bitwarden Send kifejezetten praktikus, egyszerűen használható megoldás, ha biztonságosan akarunk megosztani másokkal online fiók-adatokat, jelszavakat, orvosi információkat stb. Bár a megosztások – lehet több is – létrehozásához szükségünk lesz minimum egy ingyenes Bitwarden regisztrációra, a megosztott linkek megnyitásánál ez nem feltétel, így olyanokkal is megoszthatunk adatokat, akiknek nincs saját Bitwarden fiókjuk.

Ne maradjon le erről sem!