Mit használjunk LastPass helyett?

A LastPass igen hossz ideje az egyik legnépszerűbb ingyenes jelszómenedzser program, amelynek segítségével jelszavainkat biztonságban tárolhatjuk online, így azok bármely eszközünkön állandóan a kezünk ügyében lehetnek. Idén március közepétől azonban a cég megszünteti ezt a lehetőséget az ingyenes csomagban, vagyis március közepétől már csak egy eszközön érhetjük el ingyen a tárolt jelszavakat. Ha valakit ez nem zavar, nincs teendője, hiszen a LastPass ettől még remek jelszómenedzser marad. Aki pedig úgy érzi, megéri a befektetést, az előfizethet valamelyik havidíjas csomagra. Ám ha valaki továbbra is ingyenes, de megbízható jelszókezelőre vágyik, s több eszközön is szeretne hozzáférni aktuális jelszavaihoz, annak valószínűleg elérkezett az idő a váltásra. A kérdés csak az, hogy mit használjunk LastPass helyett?

Mit használjunk LastPass helyett?

Nos, választék van bőven, de egy jelszókezelő esetében szerintünk nem érdemes teljesen noname, ismeretlen forrású appokat és szolgáltatásokat választani, mert arra akkor is nagyon könnyen ráfizethetünk, ha amúgy ingyenes az adott program. Számtalan felhasználó futott már bele pár éven belül megszűnő, addig pedig frissítéseket alig kapó jelszómenedzserekbe. Ráadásul a legtöbb zárt forráskódú alkalmazás és nem rendelkeznek harmadik fél általi hitelesítéssel sem, így pedig egy olyan megoldásra bízzuk rá a legkényesebb adatainkat, amelynek mind a megbízhatósága, mind a hosszú távú megmaradása kérdéses. Márpedig igen kellemetlen, ha mondjuk egy rendszerfrissítés miatt a régi verzió már nem indul és így nem férünk hozzá az adatainkhoz. 

Bitwarden

Ha valaki egy jól használható, megbízható és valóban biztonságos, viszont ingyen is beüzemelhető jelszómenedzsert keres, annak a nyílt forráskódú Bitwarden lehet jelenleg a legjobb megoldás. Ez jelenleg a legjobb ingyenes jelszókezelő, amelyet bárki, gyakorlatilag bármely rendszeren beüzemelhet. Maga a Bitwarden amúgy egy online szolgáltatás, vagyis a jelszavak – természetesen nagyon erős titkosítással – a cég szerverein tárolódnak. Így adott esetben telepíteni sem feltétlenül kell semmit, merthogy minden adatunkat elérhetjük vele a webes felületen.

Ennél azért szerintünk kényelemesebb megoldás, ha telepítjük a kliens alkalmazásokat (Windows, macOS, Linux, iOS, Android) és azt használjuk jelszavaink menedzselésére. Ennek az az előnye is megvan, hogy a böngészőkbe beépülve az automatikus jelszókitöltés is megoldható vele. A felület letisztult, kényelmesen használható és gyors. Gyakorlatilag bármilyen adatot eltárolhatunk vele, mert a néhány alap sablonon túl teljesen szabadon hozhatunk létre extra mezőket az adatfelvitel során. Vagy adott esetben kreálhatunk titkosított jegyzeteket is vele. Emellett van lehetőségünk csatolmányok használatára is, bár itt azért az ingyenes verzió esetében van némi korlát a tárhely méretét illetően.

A Bitwardenre ingyen regisztrálhatunk, s ha beérjük az alap funkcióval – amelybe beletartozik az eszközök közötti szinkronizáció is – akkor díjmentesen használhatjuk. Ha viszont szükségünk lenne olyan extrákra is, mint mondjuk a fiókjainkhoz tartozó 2FA kódok tárolása, akkor már elő kell fizetnünk. Ez azonban szinte viccesen kedvező összeg jelenleg, személyes használatra mindössze 10 USD egy évre. S ezért az egyik legjobb jelszókezelőt használhatjuk, minden lehetőégével együtt.

Alternatívaként, de nem ingyen

Ha valaki úgy dönt, hajlandó pénzt is áldozni egy jó minőségű jelszókezelőért, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a 1Passwordöt, amely jelenleg – szerintünk – e kategória legjobbra. Sajnos nem olcsó, de cserébe biztonságos és kényelmes egyszerre. De akadnak további alternatív megoldások is, amelyekről itt írtunk.

Ne maradjon le erről sem!