A TOP 5 jelszómenendzser program 2020-ra

Miközben egyre több online fiókot és szolgáltatást használunk, igencsak megnőtt az adatainkra vadászó kiberbűnözők száma és éhsége is. Így aztán korántsem mindegy, milyen jelszavakat használunk, vagy bekapcsoljuk-e például az online fiókokban a kétlépéses azonosítást. Azonban a megfelelő, nehezen kitalálható jelszavakat nem egyszerű fejben tartani sem, nem beszélve arról, hogy nem használhatjuk mindenütt ugyanazt a jelszót vagy PIN kódot, hiszen így ha egyszer napvilágra kerül valamelyik fiókunk felhasználónév+jelszó párosa, a kiberbűnözőknek nincs más dolguk, csak végigpróbálni ugyanazt minden népszerű online szolgáltatásban, s jó eséllyel mindegyikbe be is jutnak vele. Szükség lehet egy olyan, megbízható jelszótároló alkalmazásra, amelyikben titkosítva, biztonságban tárolhatjuk ezeket a kényes információkat, de bárhol, bármikor el is érhetjük azokat. Éppen ezért most összegyűjtöttük, melyik – szerintünk – az 5 legjobb jelszómenedzser program 2020-ra.

A TOP 5 jelszómenendzser program 2020-ra

E válogatásnál fontos szempont volt számunkra, hogy a jelszókezelő programok elérhetők legyenek minden népszerű platformra, vagyis Windowson, macOS-en, iOS-en, Androidon és ha lehet, akár Linuxon (vagy mondjuk webes felületen) is elérhessük velük jelszavainkat. Ehhez kapcsolódóan az is fontos volt, hogy ha az egyik eszközön új adatokat viszünk fel, az adott esetben azonnal elérhető legyen a többi kütyün is. Minden jelszavunkat egyetlen mesterjelszó védi, így nekünk csak ezt kell megjegyezni (lehetőleg ne legyen könnyen kitalálható, de azért olyat válasszunk, amit nem felejtünk el). Ráadásul ezen alkalmazások kivétel nélkül támogatják az ujjlenyomatos vagy arcfelismerős feloldást is, így a mesterjelszót sem kell mindig beírnunk (ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, mert csak annak birtokában férhetünk hozzá a többihez).

Emellett értelemszerűen az sem mindegy, milyen módon őrzi a jelszavakat a rendszer, hiszen – különösen, ha a szinkronizálás miatt felhőbe kerülnek az adatok – erős titkosítás nélkül nem szabad ilyen kényes információkat tárolni. Végezetül pedig fontos volt, hogy minél sokoldalúbban lehessen használni a programokat, vagyis többféle adattípust (online fiókok belépési adatai, szoftverek licenc kódjai, wifi routerek jelszavai stb.) tudjunk áttekinthetően elmenteni. További előny, ha az adott program képes a kétlépcsős azonosításokhoz szükséges változó (2FA) kódok tárolására és automatikus frissítésére is. Így alakult ki az alábbi sorrend. Nem állítjuk, hogy nincs több jól használható megoldás (akad még bőven, lásd LastPass, Dashlane), de nálunk ez a TOP 5 jelszókezelő program jelenleg.

  • 1Password: Jelenleg a legjobb jelszókezelő kétség kívül a 1 Password, amely rendkívül aprólékos biztonsági technikák mellett őrzi a rábízott jelszavakat és egyéb adatokat (részletes tesztünk itt olvasható róla). Ezzel a programmal nem csak online fiókjaink jelszavait, hanem szoftverek kódjait, bankkártya adatokat, router beállításokat, titkos jegyzeteket stb. egyaránt eltárolhatunk. Minden ilyen adattípushoz önálló – és bővíthető, átszabható – űrlapot tölthetünk ki benne. Nem jelent számára gondot a kétlépcsős azonosítók (2FA) tárolása sem, amelyekhez akár QR kódot is leolvashatunk. Emellett pedig képes online adatbázisokban ellenőrizni, hogy nem került-e nyilvánosságra valamelyik fiókunk adata, vagy egy-egy jelszavunk. Sőt, a biztonságos jelszavak generálásában is segít. Elérhető hozzá minden platformon önálló kliens alkalmazás, de amúgy használhatjuk webes felületen is. Sőt, a böngészőkbe is beépül, megkönnyítve az adatok gyors bevitelét. Egyetlen gond van vele: előfizetős rendszerben működik és sajnos nincs ingyenes opció. Ám ha komolyan gondoljunk kényes adataink, jelszavaink védelmét, akkor érdemes befektetni.
  • Bitwarden: Ha valaki ingyen szeretne egy hasonlóan sokoldalú jelszómenedzsert, a Bitwarden lehet a legjobb választás. Ez egy nyílt forráskódú szolgáltatás, amely szintén minden rendszerről és a webről is elérhető. Részletesen itt mutattuk be. Röviden: könnyen használható, biztonságos jelszókezelő, amelynek ingyenes változata is mindent tud, amire szükségünk lehet, de igen kedvezményes áron előfizethetünk a Premium csomagra, amely további extrákkal szolgál.
  • Enpass: Az Enpass régi motoros már, ennek megfelelően ebben a programban is sikerült összegyűjteni minden fontos funkciót. Ez hasonlít amúgy leginkább az általunk favorizált 1Passwordre (többféle adattípus, 2FA támogatás, import és export lehetőség más hasonló programokból, teljesen offline vagy felhős tárolás, kompromittálódott jelszavak ellenőrzése stb.). A programot legutóbb itt teszteltük. Itt is van ingyenes és előfizetős változat.
  • RememBear: Kellemes, letisztult felülettel szolgálja felhasználóit a RememBear, amely a TunnelBear VPN szolgáltatás készítőinek keze munkája. Erős titkosítás és talán a legjobb felület jellemzi. Bár adatformátumok tekintetében kevésbé nagy a választék, mint a 1Password vagy az Enpass esetében, az online fiókok és a bankkártya adatok itt is dedikáltan szerepelnek, a többit pedig titkos – egyszerű szöveges – jegyzetként rögzíthetjük. A 2FA kódokat is gond nélkül menedzselhetjük vele. Sajnos az ingyenes verzió esetében a szinkronizálás nem működik, így csak egy gépen tárolhatjuk vele adatainkat és nincs backup funkció sem ilyenkor. Ha viszont előfizetünk, szinkronizálható minden adat a macOS, Windows, iOS, Android appok között. A programról itt írtunk részletes tesztet.
  • NordPass: Végül következzen a NordPass, amely viszonylag új versenyző és ennek megfelelően akadnak is hiányosságai (egyelőre nincsenek sablonok, se lehetőség a 2FA kódok tárolására). Viszont folyamatosan fejlődik, s nem is akárki fejleszti, hanem a NordVPN és a NordLocker csapatai. A NordVPN jelenleg az egyik legmegbízhatóbb VPN szolgáltatás, a NordLocker pedig a fájlok és mappák erős titkosítását illetően ért el gyorsan vezető pozíciót. Szóval a NordPass elég jó esélyekkel indul, mi abszolút bizalmat szavazunk neki. Megjelenése után itt írtunk róla részletesen, de ha lesz valamilyen nagyobb előrelépés a funkciókat illetően, külön tesztben foglalkozunk vele újra. Ebből is van ingyenes és előfizetős – sajnos nem éppen olcsó – változat.

Mind az öt fenti jelszótároló alkalmazás kényelmesen használható a támogatott platformokon, s bár némelyiknél nem feltétlenül olcsó a havi előfizetési díj, szerintünk megéri ennyit befektetni az adataink védelmére. Így mindig velünk lehetnek fontos bejelentkezési adataink vagy feljegyzéseink akár az okostelefonon, akár a laptopon, de nem kell attól félnünk, hogy rossz kezekbe kerülnek, hiszen az általunk kitalált – kényelmesen megjegyezhető, de azért nem könnyen kitalálható – mesterjelszó nélkül senki nem fér hozzá a többi, akár igen bonyolult (adott esetben a jelszómenedzser által generált) jelszavunkhoz.

Mindenesetre az is fontos, hogy a mesterjelszó ne legyen túl egyszerű, hiszen ez esetben a fenti jelszómenedzserek által használt erős titkosítás ellenére sem lesznek kellő biztonságban a jelszavaink a telefonon és a számítógépen.

Ne maradjon le erről sem!