Ingyen is használható, biztonságos VPN, a medve erejével

Az elmúlt időszakban több VPN szolgáltatás is bemutattunk, aminek fő oka, hogy így nyáron sokan utaznak úgy, hogy a helyi, ingyenes wifi pontokat használják internetezésre. Ez azonban, különösen ha publikus wifikről (kávézók, éttermek, repterek stb.) van szó, közel sem biztonságos a felhasználó saját adataira nézve. Így arra gondoltunk, legyen miből választani, összegyűjtjük a legjobb VPN szolgáltatásokat és mindet leteszteljük. Így került a látókörünkbe egy izgalmas és biztonságos VPN szolgáltatás, amely adott esetben akár ingyen is használható. Működik minden lényeges rendszeren (Windows, macOS, iOS, Android), és egy medve erejével védi adatainkat, miközben internetezünk.

TunnelBear: biztonságos VPN, a medve erejével

Korábban mutattunk már egy jegyzet alkalmazás macOS-re, amely teljesen “elmedvésített”. A Bear az egyik legjobb markdown jegyzet app, imádjuk, s a készítői legalább annyira medve-orientáltak, mint a TunnelBear megalkotói. Itt az egész csapatnak megvan a maga medve-alteregója (a terméktámogatással való csevegésnél is “medvék segítenek”), ami szerintünk óriási ötlet egy olyan cégnél, amelyik az összes alkalmazását mackókról nevezi el. Jelszómenedzserük, a RememBear is illeszkedik a sorba. 

De maradjunk a fő témánál, ami nem más, mint a TunnelBear. Ez egy több szempontból is érdekes VPN szolgáltatás. Az első dolog, hogy rendkívül felhasználóbarát. Sőt, azt kell mondjuk, ilyen kedves, átlátható felülettel még nem találkoztunk biztonsági szoftvernél. Persze medvék vannak mindenütt, kedves rajzok magyarázzák el az első lépéseket, s aztán a VPN szerver kiválasztásakor is jópofa animáció kíséretében kapcsolódhatunk az adott TunnelBear VPN szerverhez. Mondjuk kevésbé mókás, hogy a szerverválaszték elég visszafogott egy NordVPN vagy ExpressVPN szerverparkhoz képest. Magyarországi szerverük például nincs jelenleg. Vigasztalásul viszont akad jópár, amelyek kellően gyorsak – például a német vagy svédországi szerverek -, hogy kényelmesen internetezzünk. Mellesleg a hely sosem biztosíték a sebességre, az előbb említett két konkurensnél sem a magyar szerverek a leggyorsabbak. Így legfeljebb akkor kényelmetlen a dolog, ha kifejezetten nem akarunk országot váltani IP cím tekintetében a VPN használata közben. De ha ez nem zavar minket, akkor gond nélkül dolgozhatunk úgy, mintha épp Svédországban (vagy a jelenlegi 22 támogatott ország valamelyikében) ücsörögnénk. 

Biztonság tekintetében már nem kell kompromisszumot kötni: a TunnelBear AES-256 bites titkosítást használ, így igen jó esélyünk van, hogy megvédjük adatainkat az illetéktelenektől. VigilantBear fedőnéven van kill switch funkció is, amely azonnal leállít minden adatforgalmat, ha valamiért átmenetileg megszűnne a VPN kapcsolat, így akadályozva meg az esetleges titkosítatlan adatszivárgást.

Szintén praktikus opció a GhostBear nevű szolgáltatás, amely egy plusz védelmi réteget képez az amúgy is titkosított adatok érdekében. Segítségével nyomtalanul internetezhetünk olyan országokban is, ahol például tiltják a VPN használatot. Ha nem kapcsoljuk be, akkor is biztonságban vagyunk, de ha szükségét érezzük, egy kattintás az egész. Jelenleg ez csak a Windows, macOS és Android kliensekben érhető el, iOS alatt egyelőre nem használható.

Ha már biztonság: a TunnelBear az elterjedt és bizonyított technológia megoldásokat használja adataink védelme érdekében: OpenVPN, IKEv2, IPSec megoldások variálhatók, az éppen használt rendszer függvényében. Emellett megnyugtató, hogy időről időre auditáltatják is a szolgáltatást.

Miként azt minden VPN esetében megemlítjük, itt is fontos tényező a naplózás kérdése, vagyis az, hogy a VPN-hez kapcsolódva a VPN szolgáltató milyen információkat tárol el akár csak átmenetileg is. Nos, megnyugtató, a TunnelBear esetében csak az előfizetéshez szükséges információkat tárolják, így a felhasználó e-mail címét, illetve az előfizetés állapotát, felhasznált adatmennyiség méretét stb. 

Internetezésünkről, a meglátogatott oldalakról, IP címünkről, DNS lekérdezésekről stb. nem készül naplófájl. A részleteket itt lehet elolvasni. Amúgy kanadai cégről van szó, amely az 5 szem szövetség tagja. De ez átlag felhasználókat valószínűleg nem tántorít el. A naplózási szokások, titkosítás, technológiai megoldások alapján szerintünk jó választás bárkinek a TunnelBear, aki szeretne biztonságban internetezni a titkosítatlan wifi pontokhoz csatlakozva (is). Ettől függetlenül biztosan van olyan, akinek ez is döntési szempont, amikor VPN szolgáltatást választ.

Míg a torrentezést és a TOR hálózat használatát engedi, addig a Netflix és társai kicselezésére nem igazán használható a TunnelBear, így ha ez a célunk, arra érdemesebb másik szolgáltatást választani.

Gyerekjáték használni, de vérprofi biztonsági szolgáltatás

Mint azt fentebb már elmondtuk, a TunnelBear szerintünk a legegyszerűbben beüzemelhető és használható VPN szolgáltatás. Kicsit talán komolytalannak is tűnik ez a poénos hozzáállás, de a technikai háttér tükrében azt kell mondjuk, mind felhasználóbarát felület, mind biztonság szempontjából jelesre vizsgázik a szolgáltatás. Tulajdonképpen bőven elég, ha az alapértelmezett beállításokkal használjuk. Ez esetben csak annyi a feladatunk, hogy kiválasszuk a térképről (vagy a listából) a számunkra szimpatikus szervert (sőt, ha kell, automatikusan választ nekünk). De ha valaki testreszabná a működését, azt is megteheti a beállítások panelen.

Kényelmünk érdekében van amúgy egy Trusted Networks funkció is, így azokon a hálózatokon, amelyekben teljesen megbízunk, megtilthatjuk a VPN automatikus használatát. 

Ingyen is használható

Miközben technikai és kényelmi szempontból mérhetetlenül elégedettek vagyunk a TunnelBearrel, addig az árképzésre azt kell mondjuk: kicsit drágán adják. Ha azt vesszük, hogy a NordVPN és az ExpressVPN esetében mennyi extra funkciót és milyen hatalmas szerverparkot zsúfoltak be az előfizetésbe, akkora TunnelBear havi 10 USD-s előfizetési díja (ha egy évre leköltjük magunkat, akkor havi 5 USD) nem éppen olcsó. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy amit kapunk, az flottul működik, s ha nem is ez a leggyorsabb VPN szolgáltatás, sima internetezésre tökéletesen megteszi. Ráadásul egy előfizetéssel 5 eszközön is használhatjuk szimultán.

Nem kell viszont zsákbamacskát vennünk, a TunnelBear ugyanis ingyenes csomagot is ajánl. Az ebben foglalt havi 500 MB-os adatforgalom mondjuk nem nagy, de arra, hogy utazás közben egy helyi wifihez kapcsolódva megnézzük a leveleket és kicsit böngésszünk, megteszi. Egy Twitter megosztással akár még 1 GB extra adatforgalmat is igényelhetünk. Ha ennél több kell, akkor persze itt is marad az előfizetés, hogy korlátlanul használhassuk ezt a virtuális medvék által őrzött VPN hálózatot, jelszavaink és adataink védelme érdekében.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató