Medvével őrzött jelszavak: egy brutál biztos jelszókezelő program

Nem is olyan régen összefoglaltuk, melyek jelenleg az öt legjobb jelszókezelő program. Ezek egyike volt a RememBear, amelyről azonban eddig nem jelent meg nálunk részletes teszt, dacára annak, hogy régóta az egyik kedvencünk. Most pótoljuk ezt a hiányosságot, ugyanis ez a jelszümenedzser abszolút megérdemli, hogy minél többen megismerjék: letisztult, barátságos felület, biztonságos tárolás és cross-platform elérés jellemzi. Szóval majdnem minden eszközünkön használhatjuk arra, hogy biztonságosan tároljuk jelszavainkat, PIN kódjainkat, banki adatainkat.

Miért is kell jelszókezelő?

Mivel ezt már rengetegszer leírtuk, most csak néhány pontban összefoglaljuk, mi a csudának is szükséges bárkinek beüzemelni egy jelszókezelő szoftvert:

  • Ha minden online fiókunkban ugyanazt a felhasználónél + jelszó párost használjuk, a kiberbűnözőknek elég egy fiókunk belépési adatát megszerezni (akár a web sötét oldalán árult jelszólistákból), a többi adatunkhoz is gond nélkül hozzáfér, ha végigpróbálja az összes népszerű szolgáltatást.
  • Ha túl egyszerű jelszót használunk (születési dátum, kutya neve stb.), pillanatok alatt törik fel online fiókjainkat egyszerű szótárak, közösségi oldalakról nyert publikus információk alapján, vagy automatikusan próbálkozó botok használatával.
  • Ha kétlépcsős azoosítást állítunk be több fiókban, macerás külön tárolni az alap jelszavakat és a változó kódokat. A legjobb jelszókezelők ezeket egy helyen képesek menedzselni.
  • Ha összetett jelszavakat találunk ki, ráadásul minden online fiókhoz, banki eléréshez különböző kódokat használunk, azt szinte képtelenség fejben tartani. Ha viszont egy sima jegyzettömben tároljuk ezeket, könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek (például ha elveszítjük az eszközt).
  • A cross-platform jelszókezelőkkel biztoságosan tárolhatjuk jelszavainkat a felhőben, így az eszköz elvesztésekor, meghibásodásakor nem veszítjük el az összes belépési adatunkat, hanem könnyen visszaállíthatjuk azokat egy új eszközön. Ráadásul eleve minden meglévő eszközünkön kényelmesen elérjük belépési adatainkat.
  • A jelszókezelők gondoskodnak arról is, hogy mindössze pár kattintással beírhassuk a weboldalakon a belépési adatokat, ne kelljen bonyolult, 20-30 karakterből álló jelszavakat beírni minden alkalommal (de ne is kelljen a böngészőben eltárolni a login információkat).

Ezek talán a legfontosabb okok, amelyek miatt érdemes beüzemelni egy jelszókezelőt a számítógépen és az okostelefonon, tableten. Választék van bőven, az eddigi cikkeinkből is lehet szemezgetni, de aki már épp itt van, ne menjen sehova, inkább ismerje meg a “medvés jelszókezelőt”.

RememBear: egy brutál biztos jelszókezelő program

Majdnem egy évvel ezelőtt mutattunk be egy VPN szolgáltatást, amely kedves, mackós grafikával és profi eszközökkel segítheti a biztoságos internetezést. A TunnerBear csapata – ők fejlesztik mindkét szóban forgó szoftvert – finoman szólva medve-mániás, ez rögtön kiderül, ha megnézzük a cég stáblistáját. Ennek megfelelően bármihez nyúlnak, abban valamilyen módon szerepelnek a mackók. Ez a RememBear esetében sincs másként, így a felületen szinte mindenhol visszaköszönnek a brummogók. Na de mi más lehetne megnyugtatóbb a biztonságot illetően, mint hogy egy medve dekkoljon a széfünk ajtajában?

Márpedig a RememBear esetében nagyjából ez a helyzet virtuálisan is. Egy jelszókezelőnél fontos szempont a biztonság, márpedig ez a program végpontok közötti – e2e, AES-256 bites – titkosítással őrzi a rábízott adatokat, vagyis a szerverre már eleve titkosítva kerül minden. Mivel a feloldáshoz szükséges mesterjelszót csak mi ismerjük, rajtunk kívül – a jelszó hiányában – senki sem fér hozzá a szerveren tárolt jelszavakhoz, a készítők sem. Ez önmagában remekül hangzik, de bárki állíthatja magáról, hogy ilyen elveket követ. A RememBear azonban auditált szolgáltatás, vagyis külső biztonsági cég által is bizonyított, hogy megbízhatóan üzemel.

Egyszerűen jó érzés használni

Egy jelszókezelő program esetében már a biztonsági szint is ad egyfajta pozitív életérzést, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy amíg nem adjuk ki a mesterjelszót – s persze ha az megjegyezhető számunkra, de kellően összetett hozzá, hogy ne találja ki öt perc alatt boldog, boldogtalan – addig a többi jelszavunk, PIN kódunk, kártyaadatunk biztonságban tárolódik. Ezzen az esetben viszont ezt a biztonsági faktort remekül kiegészíti a RememBear kellemes felülete.

Merthogy nagyon letisztult, barátságos programról van szó, amelynek felületén lépten-nyomon medvékbe ütközünk. Már a belépéskor egy kedves mackó hagyja jóvá vagy akadályozza meg a továbbjutást, de medvék adnak visszajelszét arról is, hogy a programmal generáltatott jelszó milyen erősségű. Merthogy a RememBear nem csak tárolja a jelszavakat, hanem amikor kell, kitalál nekünk új, összetett kódokat is, tetszőleges hosszúságban és összeállításban (kibetű, nagybetű, számok, szimbólumok stb.). A Password Generator funkció emelett értelmes – angol – szavakból felépülő jelszavakat is képes generálni.

Több alkalommal elmondtuk, hogy azért rajongunk a konkurens 1Password jelszókezelőért, mert temérdek adattípus tárolására kapunk benne sablonokat, így a sima login adatok mellett szoftverlicencek, router adatok, igazolványok stb. is raktározhatók benne. A RememBear ennyire nem kényezteti el a felhasználókat, de hozza azt, amit kell: itt alapértelmezésben login adatokat (név, jelszó, webcím, 2FA adat, jegyzet), bankkártya adatokat, vagy titkos jegyzeteket tárolhatunk. Utóbbi persze alkalmas arra is, hogy bármilyen infót eltegyünk későbbre, igaz, csak formázások nélküli, egyszerű szövegként.

A login infók esetében a 2FA kódok kezelése nagyon pozitív lehetőség, hiszen így nem lesz szükségünk külön authenticator alkalmazások használatára, hanem tényleg mindent egy helyen tárolhatunk. A 2FA adatok első beolvasásakor használhatunk QR kódokat is, ami meggyorsítja az adatbevitelt. Nem kell kézzel bepötyögni az alap kulcsot. Sajnos további adatmezők hozzáadására nincs lehetőség a programban, így minden adattípus esetében meg kell elégendünk az alapértelmezett lehetőségekkel. Ezt leszámítva viszont tökéletesen lefedi az átlag felhasználók igényeit a program. Sőt, sokak számára épp az lehet az előny, hogy nincs túlbonyolítva extra opciókkal.

A felvett adatokat egyetlen kattintással szűrhetjük típus szerint, de természetesen van keresési lehetőség is, így ha már több száz, netán ezres nagyságrendű bejegyzésünk van, akkor is gyorsan megtalálhatjuk amit keresünk. Emellett a program az ismertebb online szogláltatásoknál ikonnal is segíti a kiigazodást a listában.

A RememBear is rendelkezik beépülőkkel a különféle asztali böngészőkhöz, így azokban az új adatok eltárolása, illetve a már meglévő infók gyors alkalmazása egy online belépési felületen csupán egy kattintás. Az okostelefonos verziókban pedig mind a weboldalakon, mint az alkalmazásokban egy érintés csupán a bejelentkezési adatok megadása, mivel a RememBear appok integrálódnak az iOS-en és Androidon a rendszerek jelszókezelő funkcióval.

Okostelefonon, tableten, MacBookon a mesterjelszó megadása is helyettesíthető az ujjlenyomat leolvasás vagy az arcfelismerés funkciókkal.

Elérhetőség és árak

Ha valakinek megtetszett ez a jelszókezelő program és szeretné élesben is kipróbálni, megteheti akár ingyen is. Akár számítógépre (Windows és macOS), akár okostelefonra, tabletre (iOS, Android) letöltve a programot, 30 napos ingyenes tesztidőszak áll a rendelkezésünkre, hogy lássukk, minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak. Ha igen, akkor alkalmazáson belül előfizethetünk havi (2190 forint / hó) vagy éves (11 490 forint / év) csomagra. Nem éppen olcsó, de nem is a legdrágább megoldás. S ha a funkciók terén találunk is hiányosságokat a konkurenciához képest, a RememBear még így is a legbiztonságosabb jelszótárolók egyikének tűnik, amellyel mindenképpen érdemes megismerkedni. Nagyban megkönnyítheti az életünket, miközben biztonságosabbá tehetjük a segítségével az online létünket.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató