Sokoldalú, mégis ingyenes jelszótároló program minden platformra

Egyik kedvenc jelszómenedzser alkalmazásunk a 1Password, amelyet korábban már részletesen bemutattunk. Szerintünk jelenleg ez az etalon ebben a kategóriában, hiszen funkcióit tekintve mindent tud, ami elvárható, biztonságos, és működik az összes népszerű rendszeren. Sőt, ha nem alternatív felhőszolgáltatáson keresztül hanem a 1Password szervereivel szinkronizálunk az eszközeink között, akkor még webes felületen keresztül is elérhetjük vele a jelszavainkat, PIN kódjainkat, privát feljegyzéseinket. Egyetlen gond van csupán: a 1Password előfizetéses rendszerben működik. Ha viszont valaki ingyen szeretne hasonló tudású, megbízható megoldást, annak itt van mai ajánlatunk: egy szintén sokoldalú, ráadásul nyílt forráskódú és ingyenes jelszótároló program, amely szinten minden platformon elérhető.

Bitwarden: ingyenes jelszótároló program minden platformra

Mint a bevezetőben is írtuk, a Bitwarden nyílt forráskódú jelszókezelő alkalmazás, amelynek alap változatát teljesen ingyen üzemelhetjük be. Ehhez nem kell mást tennünk, csak létrehozni egy Bitwarden fiókot a készítők oldalán. Ettől kezdve akár telepítés nélkül, közvetlenül a böngészőben is tudjuk menedzselni jelszavainkat, PIN kódjainkat, bankkártya adatainkat. Értelemszerűen a fiók létrehozásakor érdemes olyan jelszót választani, amely kellően erős ahhoz, hogy ne törjék fel pillanatok alatt (például ne a kutyánk neve és a születési dátumunk legyen), de azért még megjegyezhető számunkra. Ettől kezdve ezt az egy, úgynevezett mesterjelszót kell csak fejben tartanunk, hiszen az összes többit bármikor megtaláljuk a Bitwardenben.

Ez persze leginkább akkor kényelmes, ha nem kell minden alkalommal a webes felületen matatni, hanem mondjuk a böngészőben, vagy akár a mobilunkon is egy mozdulattal beilleszti nekünk a program az éppen szükséges jelszót. A Bitwarden erre is képes. Ha telepítjük az ingyen letölthető kliens alkalmazásokat (elérhető Windowsra, macOS-re, Linuxra, iOS-re, Androidra egyaránt) és még a böngészőnkbe is beépítjük a programot a megfelelő kiegészítővel (jelenleg elérhető a Chrome, Safari, Firefox, Vivaldi, Opera, Brave, Edge, Tor böngészőkhöz), akkor az éppen megnyitott weboldalakon egyetlen kattintás lesz csupán beírni a jelszavunkat és felhasználónevünket. Persze csak akkor, ha megadtuk a mesterjelszót előtte a programnak, hiszen az mégsem járná, hogy boldog-boldogtalan egy kattintással belépjen bármelyik fiókunkba a gépünkön. Az okostelefonok esetében a mesterjelszó kiváltható az arcfelismerő/ujjlenyomat-felismerő funkciókkal.

Szemben a szintén biztonságos, ám funkcióit tekintve még gyerekcipőben járó Nordpass jelszókezelővel, a Bitwarden számos hasznos funkcióval dicsekedhet. Így például többféle sablon közül választhatunk (bejelentkezés, bankkártya, azonosító, biztonságos jegyzet), amelyek alapból tartalmazzák a megfelelő mezőket (felhasználónév, jelszó, webcím stb.). De ha valami mégis hiányozna, lehetőségünk van további mezőkkel bővíteni a bejegyzéseket.

A beépített jelszógeneráló funkció az új adatok felvitelekor minden jelszómezőben a rendelkezésünkre áll, hogy ne nekünk kelljen kiötölni véletlenszerű jelszavakat. Ezt átvállalja tőlünk a program. A jelszógenerálás teljesen testreszabható, így ha valahol extra feltételeket szabnak egy fiók létrehozásánál a jelszót illetően, ehhez is alkalmazkodik a program.

Egyre több helyen van lehetőség kétlépcsős azonosításra. A Bitwarden az úgynevezett 2FA azonosítást is támogatja, így az folyamatosan változó hitelesítő kulcsokat is közvetlenül a programban megtalálhatjuk. Nem kell másik appot telepíteni emiatt az okostelefonra.

Megbízhatóság és szerverek

Mivel a program nyílt forráskódú, így az esetleges biztonsági problémákat gyorsan javítják, ráadásul a hozzáértők így bármikor belenézhetnek az alkalmazás felépítésébe, működésébe. Ez lényeges kérdés, hiszen igen kényes adatokat bízunk rá, ráadásul az ingyenes változat esetében ezeket a Bitwarden szerverén tároljuk. Adataink egyébként titkosítva (end-to-end, AES-256 bit) tárolódnak a szerveren és szinkronizálódnak az eszközeink között. Visszafejtésük csak a mesterjelszó birtokában lehetséges, ami egyben azt is jelenti, hogy ha azt elfelejtjük, búcsút inthetünk minden addigi bejegyzésünknek.

Viszont ha valaki nem bízná adatait idegen szerverekre, akár arra is van lehetőség, hogy Bitwarden hátterünket saját szerveren rendezzük be. Mindazonáltal nem biztos, hogy mindenkinek megéri lecserélni a Bitwarden által használt Microsoft Azure rendszereket saját szerverekre, hiszen onnantól azok biztonsága is saját felelősség.

Ingyen vagy előfizetésért

Bár a Bitwarden ingyenes verziójának tudása valószínűleg bőségesen kiszolgálja a legtöbb felhasználó igényeit, ha kell, előfizethetünk a Premium csomagra is. Ez esetben 1 GB titkosított tárhelyhez jutunk, így akár mellékleteket is társíthatunk bejegyzéseinkhez (például PDF dokumentumokat stb.). Emellett a Premium tagsággal a program a YubiKey, FIDO U2F, Duo azonosításokat is képes menedzselni, s persze kapunk jópár terméktámogatási szolgáltatást is. De van például havi 1 dollárért családi csomag is, így a jelszótároló megoszthatóvá válik akár 5 felhasználó között is.

Ha valaki még nem találta meg a számára ideális jelszómenedzsert, érdemes megismerkednie a Bitwardennel. Az ingyenes verzió pillanatok alatt beüzemelhető. Ha pedig egy másik, hasonló alkalmazásból költöznénk át, az sem lesz probléma, ugyanis a Bitwarden webes felületén szinte minden népszerű jelszókezelő adatbázisából importálhatjuk adatainkat. Így megúszhatjuk, hogy a korábban máshol tárolt belépési adatokat, kódokat, privát jegyzeteket újra kelljen írni, vagy egyenként másolgatni. Teljes összkomfort!

Ne maradjon le erről sem!