A Google Drive újdonságai: kényelmesebb szinkronizálás és spam blokkolás

A Google Drive az egyik legkényelmesebben használható felhő-tárhely jelenleg, amely egyszerűen elérhető a modern böngészők segítségével bármely rendszeren, ha pedig kifogynánk az ingyenes tárhelyből, kedvező áron bővíthetjük azt. Ráadásul mind Androidra, mind iOS-re létezik hozzá önálló app, emellett pedig seregnyi egyéb alkalmazás képes elérni a Google Drive-on tárolt állományainkat (lásd Readdle DocumentsCommander One stb.), hogy gond nélkül tudjunk velük dolgozni bárhol, bármikor. Eddig azonban az asztali gépekkel történő szinkronizálás nem volt éppen kényelmes. Bár a Backup and Sync alkalmazás rendelkezésre állt Windowsra és macOS-re egyaránt, ez minden volt, csak praktikus nem. Most azonban a Google gondolt egyet, s újra lecserélte szinkronizációs megoldását. A Google Drive újdonságai között szerepel egy teljesen új asztali alkalmazás és egy hasznos spam-szűrési lehetőség is, amellyel végre két kattintással megoldható a kéretlen megosztások letiltása a Google Drive-ban.

A Google Drive újdonságai: kényelmesebb szinkronizálás

Kezdjük az új szinkronizációs alkalmazással, amely immár a Google Drive for Desktop névre hallgat, s letölthető a cég oldaláról. Használatához előbb el kell távolítani a Backup and Sync alkalmazást, utána érdemes csak telepíteni.

Ez a program már sokkal átláthatóbb felületet kapott, ráadásul villámgyors szinkronizálást tesz lehetővé. Segítségével végre úgy érhetjük felhőben tárolt állományainkat, mintha azok ténylegesen a gépen lennének, vagyis látjuk és használhatjuk azokat akár az adott rendszer saját fájlkezelőjében is. S bár van lehetőség offline tárolásra (akár fájlonként is meghatározhatjuk, melyeket akarjuk elérni offline állapotban is), azt is megtehetjük, hogy mindent a felhőben tartunk, hogy ne foglalja a helyet a gépen, viszont ennek ellenére villámgyorsan elérhessük. Gyakorlatilag hálózati meghajtóként funkcionál.

Szintén előny, hogy ha az adott számítógép egyes mappáit szeretnénk folyamatosan szinkronizálni a felhőtárhely és a helyi rendszer között, akkor választhatunk, hogy a Google Drive-ba, vagy a Google Fotók szolgáltatásba kerüljenek-e a fájlok. Értelemszerűen képek, videók esetében életszerű a másodikat választani (sajnos idén már a Google Fotók sem rendelkezik korlátlan tárhely mérettel, szóval ebből a szempontból teljesen mindegy, mit választunk).

Miként eddig, úgy most is külön életet él a szinkronizált mappák tartalma, vagyis ezeket gépenként rendszerezi a Google Drive és a Számítógépek részben érhetők el. Minden egyéb mappánk és állományunk a Saját meghajtó fedőnevű részre kerül és onnan érhető el mind a böngészőkben, mind a Windows vagy a macOS fájlkezelőjében (ha telepítettük a Google Drive for Desktop alkalmazást.

Számítógépek és a Saját meghajtó között egyébként van átjárás, így ha felszinkronizáltunk egy mappát, de később nem akarjuk a számítógépen is tárolni annak tartalmát, akkor átmozgathatjuk azt a Saját meghajtó területre, egy másik mappába. Azt persze ilyenkor jó tudni, hogy amennyiben a felhőn belül áthelyezzük így a fájlokat és a szinkronizáció aktív, akkor a számítógépről automatikusan törlődnek, hiszen a szinkronizált mappák tartalmának egyeznie kell a felhőben a gépen, mi pedig kvázi töröltük a felhőben a szinkronizált könyvtár tartalmát. Természetesen ha átmozgattuk, akkor a Saját meghajtó részben elérhető marad minden, csak a gépünk háttértáráról és a Google Drive Számítógépek területéről tűnik el.

Az új programmal egyébként kényelmesen elérhetővé válnak az üzleti előfizetős Shared Drives funkciói, illetve több csoportmunka funkció is. Emellett lehetőség van vele arra is, hogy fotóinkról és videóinkról közvetlenül a Google Fotók szolgáltatásba készítsünk biztonsági másolatot, ne a Google Drive-ra. Akinek pedig fontos, hogy minden alkalmazása rendesen igazodjon az operációs rendszerek sötét felületéhez, annak örömhír, hogy elődjével ellentétben a Google Drive for Desktop ezt a lécet is megugrotta.

Spam blokkolás: kéretlen megosztások letiltása a Google Drive-ban

Az új Google Drive for Desktop megjelenése mellett a Google beújított egy kicsit az amúgy is állandóan fejlődő webes felületen is. Mostantól sokkal könnyebben megoldható – az amúgy egyre szaporodó – kéretlen megosztások letiltása a Google Drive-ban. Ez azt jelenti, hogy ha a Velem megosztva felületen olyan fájlok kezdenek megjelenni, amelyeket mi egyáltalán nem szeretnénk ott látni, könnyedén letilthatjuk a megosztót: kattintsunk a jobb egérgombbal a kérdéses állományon a Google Drive webes felületén, majd a megjelenő helyi menüben kattintsunk az XY letiltása menüpontra.

Az XY helyén természetesen a fájl megosztójának e-mail címe áll majd. A Google Drive ekkor letiltja a kérdéses felhasználó megosztási lehetőségét a fiókunkban, vagyis többé semmi nem tud velünk megosztani. Ha később meggondoljuk magunkat, a blokkolás feloldható, ha ellátogatunk a Google fiókunk Letiltott felhasználók felületére.

Ne maradjon le erről sem!