Így tehető rendbe a Google tárhely és fiók

Ma már alig akad olyan felhasználó, aki ne alkalmazná valamilyen formában a Google szolgáltatásait. Ha más nem, a Gmail szinte biztosan ismerős mindenkinek, ahogy az sem lesz új sokaknak, hogy egy Google fiókkal nem csak a Google saját szolgáltatásait érhetjük le: beléphetünk vele egy sereg másik weboldalon és használhatunk online alkalmazásokat is a birtokában. A 15 GB-os ingyenes Google tárhely pedig már csak hab a tortán.

Aztán ahogy az ember az évek során folyamatosan kihasználja ezeket a lehetőségeket, a végén már nem is tudja, milyen appoknak és online szolgáltatásoknak adott engedélyt arra, hogy használják Google fiókját és esetleg annak adatait (címlista stb.) is. A hosszú használat során a Google által nagylelkűen biztosított 15 GB tárhely is egyre fogy, egyre nehezebb kiigazodni a levelezésben, már a fotók és dokumentumok egy része is felhőben csücsül stb. Szóval előbb vagy utóbb eljön az idő, hogy rendet tegyünk Google fiókunkban.

Azt, hogy éppen mennyi szabad helyünk van még a felhőben és pontosan mi foglalja azt, erre a linkre kattintva tudhatjuk meg.

 

Szabaduljunk meg a régi alkalmazásoktól, webes szolgáltatásoktól

Ahogy bevezetőben is említettük, a Google fiókkal rengeteg online szolgáltatásba bejelentkezhetünk, így megadva azoknak a teljes, vagy részleges hozzáférést felhőben tárolt adatainkhoz. Az, hogy pontosan mihez férnek hozzá, kiderül az első regisztrációnál, amikor belépünk az adott oldalon a Google fiókunkkal. De lássuk be, van egy halom olyan dolog, amit az ember egyszer kipróbál, aztán elfelejti. A kapcsolat azonban megmarad a szolgáltatás és a Google fiók között.

Szóval vegyünk erőt magunkon, és gyomláljuk ki azt, amit nem használunk. Nem kunszt: látogassunk el a Google Saját fiók oldalára. Ezután a Bejelentkezés és biztonság részen belül keressük meg a Társított alkalmazások és webhelyek linket. A megjelenő oldalon kattintsunk az Alkalmazások kezelése linkre.

Itt sorakoznak azok az appok, online szolgáltatások, amelyeknek valaha engedélyt adtunk a fiókhoz való hozzáférésre, vagy azzal történő belépésre. Ha rákattintunk valamelyikre, láthatjuk, mikor engedélyeztük a hozzáférést és mire kapott engedélyt a kérdéses app. Ha már nem akarjuk többé használni, kattintsunk az Eltávolítás gombra. Ennyi. Természetesen ha így teszünk, az adott appban, szolgáltatásban többé nem működik majd a beléptetés és jó esélyünk van, hogy az ott létrehozott adataink is vesszenek. Szóval gondoljuk át, mielőtt az Eltávolítás gombra kattintunk. Arra viszont lehetőség lesz, hogy újra regisztráljunk majd, ha egyszer ismét szükségünk lesz rá.

 

Google tárhely: backup, aztán töröljük a felesleget, de okosan!

A Google Drive, a Google Dokumentumok, a Google Képek és a Gmail levelezés egyetlen online tárhelyen osztozik, ami alapból 15 GB méretű. Ez ugyan nem kevés, de ha minden Google szolgáltatást használunk, előbb vagy utóbb betelik.

Persze van lehetőség előfizetni nagyobb tárhelyre, de ha ingyen akarjuk megúszni, akkor ezen ugyebár csak azzal lehet segíteni, ha törlünk dolgokat.

Mielőtt nekiesnénk az önfeledt törölgetésnek, azért érdemes az egész fiókról egy offline biztonsági mentést készíteni. Persze ez sem lesz kis méretű, de ha elfér a gépünkön, vagy még inkább egy külső merevlemezen, akkor megéri, hiszen ha utólag jut eszünkbe, hogy valamit mégsem kellett volna törölni, enélkül már késő bánat…

A Google fiók tartalmának teljes mentéséhez egy korábbi cikkben adtunk részletes útmutatást. Ennek segítségével a címjegyzéktől a fotókon és leveleken át, a fájlokig, chat üzenetekig mindent lementhetünk (mi választhatjuk ki, mire van szükségünk). Kényelmes, egyszerűen használható és eleve a Google teszi lehetővé, szóval nem kell hozzá semmi extrát telepíteni.

Ha mindent lementettünk, már bátrabban likvidálhatunk dolgokat a fiókban.

A Google tárhely állományait és mappáit pontosan úgy kell törölni, mint a Windows vagy a macOS fájlkezelőjében szoktuk tenni a helyi fájlokkal és mappákkal, így erről nem nagyon van mit mondanunk.

A Gmail levelezés átválogatásához viszont tudunk adni kapaszkodót: korábban megírtuk, milyen szűrőket használhatunk, hogy gyorsan és egyszerűen leválogathassuk a kívánt leveleket. Tartalom, feladó, dátum, csatolmány típus, méret stb. alapján szűrhetünk és aztán könnyedén törölhetjük is az így megtalált leveleket, akár csoportosan is. Mindent megtudhatnak a módszerről e korábbi cikkünkben.

Ami még sokat szokott nyomni a latban, az a fotóink és a Google tárhely automatikus szinkronizálása. Ezt az Androidra, iOS-re, Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető Google Fotók appok tökéletesen megoldják, ráadásul webes felületről is elérjük így képeinket. Biztonságban tudhatjuk íg a mobillal készült fotókat, akkor is, ha elveszítjük, vagy jobb esetben lecseréljük a készüléket. Egyetlen gond van vele: ma már 21 megapixel is előfordulhat egy okostelefonnál, márpedig annak van mérete (kiszámolhatják ingyenes online kalkulátorunkkal, mennyi fér el a különféle felbontású fotókból egy adott méretű tárhelyen). Nem ragozzuk tovább a dolgot: ha teljesen ingyen akarjuk biztonságban tudni fotóikat és elérni azokat bármilyen eszközünkről, akkor némi áldozatot kell hoznunk. A Google Fotók androidos és iOS appjában beállítható a teljes méretű fotók mentése helyett a jó minőségű, de kisebb méretű változatok backupja. Így ugyan a teljes méretű fotóink nem lesznek elérhetők, csak eredeti helyükön, ráadásul nem is készül róluk automatikusan biztonsági mentés, de egy jó minőségű (jelenleg maximum 16 megapixeles), akár nyomtatásra is alkalmas változat eltárolódik a felhőben és lehívható lesz bármilyen eszközünkön, amelyen belépünk Google fiókunkba. S ez esetben a 15 GB alap tárhelyből nem fogyasztanak a fotók, a Google ugyanis ebben az esetben nem korlátozza a tárolható képek mennyiségét.

Persze ha tökéletes megoldást akarunk, érdemes inkább előfizetni nagyobb tárhelyre, de aki takarékos, beérheti ezzel is. Legfeljebb néha készítsen biztonsági mentést közvetlenül a számítógép és a telefon összekötésével (adatkábelen), a teljes változatokról.

 

Rendszerezzük a fájlokat, leveleket, fotókat

Ha már kigyomláltuk ami nem kell, érdemes a megmaradt dolgokat szépen elrendezni. A Gmail támogatja a levelek címkézését, így az egy témakörbe tartozó maileket azonos címkével láthatjuk el, ami megkönnyítheti a későbbi visszakeresésüket.

A Google Drive-on éppúgy létrehozhatunk mappákat, mint bármely operációs rendszerben, így az online tárolt fájlokat, mappákat könnyedén strukturálhatjuk. Ugyanígy a fotókat is érdemes albumokba rendezni és úgy tárolni.

Bár első nekifutásra macerásnak tűnhet az utólagos rendszerezés, de hosszú távon megéri. Így sokáig kényelmesen kihasználható az ingyenes Google tárhely is.

Ne maradjon le erről sem!