Címjegyzék, levelezés és fotók mentése Google fiókból a gépünkre

A Google mára teljesen az életünk része lett, ha egyszer elkezdtük használni a Gmail levelezést, előbb vagy utóbb rákattanunk a többi szolgáltatásukra is. Ha androidos okostelefonunk van, akkor például a Fotók appra, s vele a felhőben tárolt fotógyűjteményre, de ott van a Google Naptár (amelynek tökéletes kihasználásához itt adtunk tippeket) és a Címjegyzék is, amelyekkel kényelmesen szinkronizálhatjuk ismerőseink elérhetőségeit és tennivalóinkat a különböző eszközeink között.
Mindez nagyszerű dolog, s praktikus is a hétköznapokban, ha az ember felhőben tárolja adatait, amelyek így bárhol, bármilyen eszközén elérhetők. De mi van akkor, ha “maradi módon” biztonságban szeretnénk tudni fotóinkat, címjegyzékünket, leveleinket offline is, például egy otthon tárolt, külső merevlemezen?
Nos, a címjegyzék, levelezés és fotók mentése Google fiókból gyakorlatilag gyerekjáték, ha tudjuk, hová rejtették ezt a funkciót. Íme a módszer, amelynek segítségével pár kattintással lementhetünk mindent a Google szervereiről, hogy legyen adatainkról offline backup is.

 

Google adatok mentése pár kattintással

A megoldás roppant egyszerű: látogassunk el a Google MyAccount oldalára (ezt elérjük bármely Google oldalon a jobb felső részben látható avatarra, majd ott a Saját fiók gombra kattintva).
Itt a Személyes adatok és védelem részben válasszuk A tartalom szabályozása linket. A megjelenő oldalon kattintsunk az Archívum létrehozása gombra.

 

google-takeout-bakcup-1

Ezután máris a Google Takeout oldalán találjuk magunkat, ahol bejelölhetjük, hogy pontosan mely adatainkat szeretnénk letölteni. Backupot készíthetünk Blogger blogjainkról, teljes Gmail levelezésünkről, felhőben tárolt fotóinkról, videóinkról, Hangouts üzeneteinkről, Youtube anyagainkról, Keep jegyzeteinkről, névjegyeinkről stb. Gyakorlatilag az összes Google szolgáltatásról.

 

google-takeout-bakcup-2

Csak jelöljük be, miről készüljön a biztonsági mentés, s ha megvagyunk, kattintsunk a Tovább gombra.
A következő lépésben kiválaszthatjuk az archívum fájltípusát (ha ZIP tömörítést kérünk, 2 GB fölötti méretnél több ZIP fájlba osztja szét az anyagot a Google), illetve azt is, hogy e-mailben kérünk linket a letöltéshez, vagy inkább közvetlenül a Google Drive-ra, Dropboxra kerüljenek a mentett adatok.

 

google-takeout-bakcup-3

Ha tovább lépünk, a rendszer elkészíti a mentést, aminek elkészültéről értesítést is kapunk (mivel javarészt több GB adatról van szó, így ez eltart egy kis ideig). Ha megjött az e-mail, a benne található linkre (linkekre) kattintva letölthetjük teljes Google gyűjteményünket a gépünkre.

 

Instagram mentés

Ha valaki esetleg ugyanezt szeretné eljátszani Instagram gyűjteményével is, annak javasoljuk korábbi cikkünket, amelyben erre is mutattunk ingyenes, egyszerűen használható megoldást.

Ne maradjon le erről sem!