A Google fiók és a Gmail takarítása, plusz extra trükkök

A Google nagyszerű szolgáltatásokat nyújt, többségében ingyen, vagy konkurensekhez képest mérten elérhetőbb áron. Az elmúlt években éppen ezért mi is sokszor foglalkoztunk már a különféle Google szolgáltatások használatával. Így most arra gondoltunk, egy helyre gyűjtjük a leghasznosabb tippeket, amelyekkel sokkal jobban kihasználhatóvá válnak a különféle Google termékek funkció, így hatékonyabbá, biztonságosabbá, vagy épp gyorsabbá téve a napi munkát: szóba kerül majd például a Google fiók és a Gmail takarítása, a kétlépcsős azonosítás bekapcsolása, illetve néhány hasznos vegyes trükköt is linkelünk, amelyekkel kényelmesebbé tehető a Gmail, vagy jobban kihasználható a Google Fotók, vagy éppen lementhető minden adatunk, amiket a keresőóriás valaha eltárolt rólunk.

Adataink mentése a Google fiókból

Kezdjük egy fontos lépéssel: ha később ki akarjuk törölni Google fiókunkból a felesleget, jól jöhet, ha előtte a lényegesnek tűnő dolgokat lementjük onnan, akár offline tárolásra. A Google szerencsére lehetővé teszi ezt számunkra, gyakorlatilag minden, az évek során eltárolt Google Drive fájlunkat, feltöltött Youtube videónkat, fitnesz adatainkat, Chrome könyvjelzőinket, a Google Térképen rögzített útvonalakat és helyeket, a vásárolt könyveket, zenéket stb. gond nélkül letölthetjük. Ennek mikéntjéről ebben a cikkben írtunk le mindent.

A Google fiók kitakarítása

Ha megvan a backup (vagy bátrak vagyunk és anélkül akarunk nekilátni a Google fiók kitakarításának), több irányból is nekieshetünk a dolognak. A hagyományosabb megoldás, amikor a Google Drive-on szeretnénk helyet felszabadítani, vagy a szolgáltatásokhoz társított alkalmazásoktól szeretnénk szabadulni, amelyeknek korábban engedélyt adtunk rá, hogy hozzáférjenek fiókunk bizonyos adataihoz (levelezőprogramok, online képszerkesztők stb.). Ezzel kapcsolatban itt adtunk tanácsokat korábban.

Közelíthetünk azonban arról az oldalról is, hogy a Google temérdek információt eltárol rólunk, olyanokat is, amelyekre talán nem is gondolnánk: a meglátogatott weboldalak linkjei, a keresési kifejezéseink, a telefon GPS adatai alapján a korábbi útvonalaink, a Youtube-on megtekintett videók listája stb. Ezek az adatok mind megtekinthetők a Saját Google-tevékenységek oldalon (értelemszerűen ehhez be kell jelentkeznünk Google fiókunkba az adott böngészőben). Ha valaki ezekből az adatokból törölne ezt-azt, vagy akár minden, az évek során felhalmozódott nyomot, annak ezt a cikkünket ajánljuk, amelyben gyakorlati tippekkel szolgáltunk a hatékony takarításhoz.

Gmail takarítása

Ha valaki nekifogna Gmail fiókja kitakarításának, jó hasznát veheti a szolgáltatás saját, beépített keresőjének, amellyel könnyen és gyorsan lehet megszűrni a leveleket, több szempont szerint. Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, miként lehet hatékonyan keresni a Gmail webes felületén, hogy pillanatok alatt csokorba szedjük a kívánt leveleket. A kérdéses cikk erre a linkre kattintva olvasható.

Kétlépcsős azonosítás beállítása Google fiókban

Beszéljünk egy kicsit a biztonságról is. Nemrég megírtuk, hogy a Google tervbe vette a kétlépcsős azonosítás (2FA) kötelezővé tételét a Google fiókoknál. Maga a funkció egyébként eddig is rendelkezésére állt a felhasználóknak, hogy ne csak egy felhasználónév-jelszó párossal, hanem egy plusz lépéssel is védhessék adataikat. Most viszont már nem választható funkció lesz, hanem jó eséllyel kötelező. 

Aki esetleg elébe akar menni a Google lépésének, már most is bekapcsolhatja a 2FA funkciók Google fiókjában. Ez mindössze pár kattintás, s kétség kívül jelentősen erősebbé teszi a fiók védelmét, mintha csak egy jelszóra hagyatkoznánk. Ennek mikéntjéről ebben a cikkben írtunk.

További tippek a Google szolgáltatások hatékony kihasználásához

Végül következzen néhány további cikk, amelyek segíthetnek, hogy a végletekig kihasználhassuk a Google szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket. Jól jöhetnek a mindennapokban, így szerintünk érdemes mindegyik trükkel megismerkedni. 

Végül pedig egy tipp, amelyre remélhetőleg még sokáig nem lesz szüksége egyik olvasónknak sem, de ettől még jó tudni, hogy van ilyen funkció is: Google fiókunk automatikus törlése a halálunk után.

Ne maradjon le erről sem!