Gmail tipp: levelek automatikus törlése egy feladótól, vagy adott tárggyal

Hiába népszerűek a különféle chat alkalmazások, s hiába van belőlük rengeteg különféle változat, az e-mail még ma is tartja magát a napi kommunikáció eszközeként. A felesleges levelektől való szabadulás viszont a mai napig nem igazán megoldott. A GDPR rendelkezéseit betartó, vagy csak úgy általában a józan észt és az emberi normákat követő szolgáltatók hírleveleiről ugyan le lehet iratkozni bármikor, de ettől még ma is ugyanúgy dől a spam a postaládákba, mint a GDPR szabályozás bevezetése előtt. Ráadásul nem is mindig egy szimpla feliratkozás után kapjuk ezeket. Elég, ha az e-mail címünk valamiért publikus a weboldalon. S arról még nem is beszéltünk, amikor olyanok ontják ránk az üzeneteiket, akikkel egyszer régen valamiért értekezni kellett elektronikus levélben, de már nagyon nem vagyunk rájuk kíváncsiak, csak ezt nem tudjuk megértetni velük. Szóval temérdek oka lehet annak, ha felesleges e-mailek lepik el virtuális postaládánkat. Ezen a téren a Gmail fiókot használók még szerencsésnek mondhatják magukat, a Gmail saját spam szűrője ugyanis kifejezetten hatékonynak mondható. De ettől még átkúszhat rajta néhány kéretlen üzenet olyan feladóktól, akiket a Gmail nem vesz tolakodónak, mi viszont igen. Szerencsére erre is van beépített megoldás a Google levelezőjében. Megmutatjuk, hogyan oldható meg a levelek automatikus törlése egy feladótól, vagy mondjuk ha adott tárggyal érkeznek állandóan.

Gmail tipp: levelek automatikus törlése egy feladótól, vagy adott tárggyal

A Gmail spam szűrőjét elkerülő, de számunkra zavaró levelek (vagy akár olyan rendszerüzenetek, amelyeket nem tudunk kikapcsolni, viszont nem szeretnénk őket spamként megjelölni) könnyedén kiiktathatók az életünkből.

Első lépésként nyissuk meg a Gmail webes felületét, majd kattintsunk a Beállítások menüt jelképező fogaskerék ikonra. A megjelenő panelen kattintsunk Az összes beállítás megtekintése gombra.

A megjelenő oldalon kattintsunk a Szűrők és letiltott elemek linkre. Ezen a felületen hozhatunk létre különféle szűrőket (erre a linkre kattintva is elérhető). Ehhez kattintsunk az Új szűrő létrehozása, majd döntsük el, milyen szempontok alapján kívánjuk beazonosítani a számunkra teljesen érdektelen leveleket. Ez lehet a feladó (ez esetben adjuk meg az e-mail címét a Feladó mezőnél), vagy lehet a levél tárgya is (ez esetben a Tárgy mezőnél adjuk meg azokat a kifejezéseket, amelyek a kérdéses levelekben szerepelnek, vagy akár a teljes tárgyat, ha az mindig ugyanaz). Végül szűrhetünk a levél tartalmára is, a Tartalmazza a következő szavakat mezőben megadhatjuk azokat a kifejezéseket, amelyek a levélben szerepelve egyértelművé teszik, hogy nincs szükségünk az adott levélre.

Ha megvagyunk, kattintsunk a Szűrő létrehozása gombra. A Keresés gombra kattintva egyébként tesztelhetjük, hogy a megadott szűrőfeltételek teljesülése esetén milyen leveleket talál a Gmail. Ha belekerülnek a listába olyanok is, amelyekre szükségünk lenne, módosítsuk a feltételeket, míg olyan szűrőt nem kapunk, amely tényleg csak a számunkra felesleges dolgokat gyűjti össze. 

Ez már csak azért is fontos, mert – a Szűrő létrehozása gombra kattintást követően – a következő lépésben már azt kell megadnunk, hogy mi történjen, ha a szűrési feltétlenek megfelelő e-mail érkezik. És ha ilyenkor mondjuk a Törlés opciót választjuk (ami ugyebár kézenfekvő a minket egyáltalán nem érdeklő levelek esetében), akkor bizony a levelező onnantól minden a szűrésnek megfelelő levelet azonnal töröl. Vagyis legfeljebb akkor találkozunk velük, ha belenézünk a Gmail Kuka mappájába, s ott is csak addig, amíg nem ürítjük a kukát. Aki bizonytalan a levelek sorsát illetően, a törlés helyett kérheti a levelek azonnali archiválását. Így azok az Összes levél gyűjteményben lesznek elérhetők, de beérkező üzenetként nem találkozunk velük.

A létrehozott szűrőket a Beállítások / Szűrők ls letiltott elemek részben bármikor módosíthatjuk a mellettük megjelenő szerkesztés linkre kattintva, illetve ha már nem kellenek, törölhetjük is azokat ugyanitt, a mellettük megjelenő törlés linkkel.

Az így beállított szűrők egyébként nem csak a Gmail webes felületére vonatkoznak, hanem a különféle e-mail kliensek esetében hasznosak, hiszen a Gmail még azelőtt törli (vagy archiválja) az érintett leveleket, hogy azokat a kliensek lehívnák a szerverről.

Ha további praktikákat sajátítana el a Gmaillel kapcsolatban, nézze át Gmail dossziénkat a korábbi cikkekből.

Ne maradjon le erről sem!