Google fiók, Gmail 2FA bekapcsolás és használat egyszerűen

Miként azt legutóbb a biztonságos internetezés eszközeiről és módszereiről szóló cikkünkben is leírtunk, manapság nagy hangsúlyt kap a megfelelően összetett jelszavak használata mellett az úgynevezett kétlépcsős azonosítás (2FA) bekapcsolása is azoknál a szolgáltatásoknál, amelyeknél ez lehetséges. Ilyen a Facebook, a Gmail, a PayPal stb. Ám az viszonylag ritkán fordul elő jelenleg, hogy egy szolgáltató ezt ne csak lehetővé tegye, hanem konkrétan elvárja. Márpedig a Google éppen erre készül: kötelezővé szeretnék tenni a kétlépcsős beléptetést a Google fiókok esetében. Vagyis eddig csak lehetőség volt a Google fiók, s vele többek között a Gmail 2FA bekapcsolás, hamarosan viszont valószínűleg senki sem kerülheti majd el. S bár ez kétség kívül egy plusz lépést jelent a bejelentkezéskor, azért nem kell tőle megijedni. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Hasonlóan a nemrég bevezetett banki megoldásnál, itt is arról van szó, hogy a fiókba történő belépésnél a felhasználónév + jelszó páros megadása után kapunk egy plusz kódot például a telefonunkra, amelyet még be kell írnunk, mint egyedi – és mindig változó – azonosítót. Ráadásul a Google esetében e másodlagos kódot számtalan módon menedzselhetjük, sőt, leredukálhatjuk a dolgot egyetlen ujjmozdulatra is.

Google fiók, Gmail 2FA bekapcsolás és használat egyszerűen

Bár még nem indult be a gépezet, de már vannak jelei az új időszak eljövetelének. Ráadásul a Google eddig is lehetővé tette a 2FA módszer használatát, szóval a felhasználók egy részének már nem jelent majd újdonságot. Aki még nem kapcsolta be ezt a funkciót Google fiókjában, annak két lehetőséget van: elébe megy a dolognak, és bekapcsolja most, vagy bevárja, amíg erre megkéri a Google. Ha a cég komolyan gondolja a dolgot, akkor a megúszni nem fogjuk, legfeljebb eltolhatjuk, amíg csak lehet. Ezt viszont mi sem javasoljuk, hiszen a kétlépcsős azonosítás fontos eszköz arra, hogy online fiókjaink biztonságát fokozzuk. Manapság pedig van miért aggódni ezen a téren.

A bekapcsolás amúgy nagyon egyszerű: a Google fiókunk Beállítások oldalán lehet elvégezni. Itt a Biztonság menüpont Bejelentkezés a Google-ba részénél találjuk a Kétlépcsős azonosítás opciót. 

Ha erre kattintunk egy varázsló vezet végig minket a folyamaton. Első körben meg kell adnunk egy telefonszámot, amire SMS-ben (vagy hanghívással, ez választható) küldheti a Google a másodlagos kódot. A legtöbb felhasználónak az SMS-ben küldött kód használata lehet a legegyszerűbb. Vannak azonban alternatív megoldások is, amelyekből a További lehetőségek megjelenítése linkre kattintva válogathatunk. Ez lehet biztonsági hardverkulcs használata, vagy akár a telefonunk befogása másodlagos azonosításra. Utóbbi esetben az azonosítás mindössze annyiból áll, hogy a készülék képernyőjén felugró értesítést egy mozdulattal jóváhagyjuk. Ehhez androdios telefonnál jó esetben nem kell semmi, mert maga a rendszer és a Google alkalmazások lekezelik a dolgot. Egy iPhone esetében viszont telepíteni kell a Google appot.

Ha maradunk az SMS azonosításnál, akkor következő lépésben rögvest kapunk is egy kódot SMS-ben, amelyet beírva megerősíthetjük, hogy a megadott számra küldött kódhoz tényleg hozzáférünk majd. Ha ez is megvan, a harmadik lépésben dönthetünk, hogy bekapcsoljuk-e a szolgáltatás.

Amennyiben bekapcsoltuk a 2FA azonosítást, a Google fiók felületén további lehetőségek is előkerülnek. Így például menedzselhetjük a beléptető kódokat valamilyen 2FA hitelesítő alkalmazásban. Ilyenekből van két remek ingyenes megoldás, amelyekről itt írtunk, de akadnak fizetős alternatívák is, további kényelmi funkciókkal, illetve a legtöbb modern jelszómenedzser alkalmazás is képes a 2FA kódok generálására. De szerintünk a korábbi cikkben bemutatott appok bőven megteszik. 

Érdemes amúgy legalább két módszert kiválasztani, mert ha az egyik bármilyen okból meghiúsul (például elhagyjuk a telefonunkat, amely azonosításra vagy SMS fogadásra volt megadva), akkor a bejelentkezéskor tudjuk választani a másik megoldást is).

Ne maradjon le erről sem!