Csatolmányok titkosítása Gmailben és Outlookban

Immár régóta rendelkezésre áll a Gmail webes felületén az úgynevezett Bizalmas mód, amelynek segítségével valóban privát, csak a címzett által elolvasható leveleket küldhetünk a népszerű, de amúgy nem a magánszféra védelméről híres levelezőrendszerből. Ma egy olyan megoldást mutatunk, amellyel viszont akár GDPR kompatibilis módon, end-to-end titkosítással küldhetünk csatolmányokat (akár nagy méretűeket is). A csatolmányok titkosítása Gmailben és Outlookban egyaránt megoldható ennek az ingyenes kiegészítőnek a telepítése után.

Tresorit plug-inek: csatolmányok titkosítása Gmailben és Outlookban

Ha valakinek e2e titkosítást alkalmazó felhőtárhelyre, vagy hasonlóan biztonságos fájlmegosztásra lenne szüksége, annak már eddig is ajánlottuk a Tresorit felhő szolgáltatással való megismerkedést. Ma is erről lesz szó, pontosabban két új plug-inről, amelyek segítségével leveleink csatolmányait tudjuk titkosítani a Gmail webesd felületén, illetve az Outlookban (immár Windowson és macOS-en egyaránt).

E kiegészítő használatához két dologra van szükségünk: az első egy ingyenes (vagy előfizetéses) Tresorit fiók, a másik pedig a cég oldaláról is elérhető plug-inek letöltése. Utóbbiakból természetesen csak arra lesz szükségünk, amelyik levelezőrendszerben beüzemelnénk a kiegészítőket, ráadásul ahhoz, hogy használhassuk ezeket, magár a Tresorit alkalmazás nem kell telepíteni a rendszerre.

Az Outlook esetében viszonylag egyszerű a dolog, mindössze egy Outlookra van szükségünk, amelyhez telepíthetjük az Appsource-ból a Tresorit plug-int.

Ha valaki a Gmail webes felületén szeretné használni a biztonságos fájlküldést, annak a Chrome böngészőt kell használnia, ez esetben Windowson és macOS-en egyaránt letölthető és telepíthető hozzá a plug-in. Ha ez megtörtént, onnantól kezdve a Gmail felületen egy új levél írásakor kapunk egy plusz Tresorit gombot is, amelyre kattintva az oldalsávban megjelenik két választási lehetőség: Fájlok csatolása és Csatolás a Tresoritból. Előbbivel a számítógépről tudunk fájlokat csatolni (a kiválasztott állomány feltöltődik Tresorit fiókunkba), utóbbival pedig a korábban a Tresorit tárhelyünkre feltöltött állományokból válogathatunk. 

A végeredmény mindkét esetben ugyanaz: a levélben megjelenik egy link, amelyről az e2e titkosítással tárolt fájl letölthető lesz az e-mail fogadójánál. 

Kényelmes, gyors és nagyon biztonságos módja ez a nagy fájlok e-mailben történő megosztására. Ha valaki gyakran küld érzékeny tartalmú dokumentumokat, fájlokat e-mailben, annak feltétlenül érdemes megismerkednie a Tresoit plug-injeivel.

Ne maradjon le erről sem!