Megújult Tutanota asztali alkalmazások, biztonságos levelezéshez

Egyik kedvenc titkosított levelező szolgáltatásunk a Tutanota, amely e2e titkosítású eszmecserét teszt lehetővé, nem csak más Tutanota felhasználókkal, hanem gyakorlatilag bárkivel, akinek e-mail tudunk írni. A végpontok közötti titkosításnak hála levelink tartalmába rajtunk és a címzetteken kívül más nem láthat bele, beleértve magát a szolgáltatót sem, hiszen az e-mail már elküldés előtt titkosításra kerül, a szerveren a titkosítva tárolódik, s csak a címzettnél “alakul vissza” olvashatóvá. Az egész folyamatról, a Tutanota lehetőségeiről, az ingyenes és fizetős változat közötti különbségekről részletesen írtunk anno a szolgáltatás bemutatásakor. Ma mindössze egy örömhírrel szeretnénk szolgálni azoknak, akik ezt a levelezőt használják: megérkeztek ugyanis a megújult Tutanota asztali alkalmazások.

Megújult Tutanota asztali alkalmazások

Mint azt a korábbi tesztben is megírtuk, a Tutanota gyakorlatilag bármely rendszeren használható, hiszen az asztali gépeken elérhetjük egy tetszőleges böngészőben, az okostelefonokon pedig saját appot is találunk hozzá, iOS-re és Androidra egyaránt.

Mint a cikkben is írtuk, alapvetően régóta elérhetők hozzá asztali alkalmazások is Windowsra, macOS-re és Linuxra, ám azok eddig béta állapotban voltak. Most viszont végre megérkeztek a végleges verziók, amelyek letölthetők a Tutanota weboldaláról. Bár első ránézésre nem sokat változtak a bétákhoz képest (ezekben is elérhető a levelezésen kívül az e2e titkosítást használó címjegyzék és naptár is), a motorház alatt jelentős változásokon és hibajavításokon mentek át.

A végleges verziókban végre rendesen működik a helyesírás-ellenőrző (a rendszerét használja), a naptár- és bejövő levél értesítés, beállíthatjuk a programot alapértelmezett levelezőként, van biztonságos és automatikus frissítési funkció és az üzleti felhasználóknak külön telepítési szabályzat használati lehetőség.

Hasonlóan a mobil változatokhoz, az asztali verziókban is van lehetőség rá, hogy offline állapotban is hozzáférjünk leveleinkhez, bár egy e-mail kliens azért kétség kívül akkor igazán hatékony eszköz, ha van internetelérés. Mi nagyon kedveljük a Tutanotát, így csak bíztatni tudunk mindenkit – akiknek fontos a valóban privát és biztonságos levelezés – legalább az ingyenes változat a kipróbálására.

Ne maradjon le erről sem!