Firefox Send helyett: nagy fájl küldése e2e titkosítással

Ha nagyméretű fájlokat szeretnénk átküldeni ismerősöknek, kollégáknak, ügyfeleknek, számtalan remek ingyenes eszközt találunk erre a célra az interneten. Azonban ha érzékeny adatokat is tartalmaz a küldendő csomag, vagy egyszerűen csak szeretnénk elkerülni, hogy a címzetten kívül más is belelásson a tartalmába, érdemes olyan megoldást választani, amellyel a nagy fájl küldése e2e titkosítással oldható meg. A végpontok közötti titkosítás előnye, hogy a kérdéses fájl eleve titkosítva hagyja el a gépünket, illetve titkosított marad az esetleges szerveren tárolás és a letöltési folyamat alatt is. Ráadásul sok ilyen szolgáltatás arról is gondoskodik, hogy a letöltés után, vagy adott idő elteltével a fájlok törlődjenek a küldést végző szerverről. Így biztosak lehetünk benne, hogy útközben nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha pedig a letöltési linket jelszóval is levédjük, akkor azt is jó eséllyel elkerülhetjük, hogy a csomagot más töltse le, mint akinek szántuk. Korábban ajánlottuk erre a célra a Firefox Send szolgáltatást, amely az egyik legjobb megoldás volt ezen a területen, mígnem a Mozilla megszüntette. Szerencsére akadnak azért remek alternatívái. Íme a – szerintünk – legjobbak.

Tresorit Send

A legjobb választás jelenleg a Tresorit Send lehet, amely teljesen megfelel a GDPR előírásainak, s nagyon egyszerűen használható. Az ingyen is használható fájlküldő szolgáltatás 5 GB-os limitet szab, ami az esetek többségében bőségesen elegendő. A fájlokat e2e titkosítással küldhetjük el, de ehhez semmilyen extra programra nem lesz szükségünk, egyszerűen a népszerű böngészők egyikét kell használnia a küldő és a fogadó félnek egyaránt. 

A letöltési linket jelszóval is védhetjük, így biztosan csak az tudja letölteni a fájlokat, akinek szántuk. Emellett e-mailben kérhetünk értesítést arról, ha megnyitotta valaki a linket. A többi funkció sajnos nem ingyenes, de még így is kiválóan használható a mindennapokban ez a szolgáltatás. Bővebben amúgy itt írtunk róla.

Envelop

A nyílt forráskódú Blockstack technológiájára épülő Envelop szintén minden lépést titkosít. Ehhez generálhatunk magunknak egy egyedi azonosítót, majd beléphetünk a rendszerbe, ahol kényelmesen menedzselhetjük a megosztani kívánt fájlokat. Az egész folyamat dencetralizált módon zajlik, vagyis nincs olyan cég a szolgáltatás mögött, amely belelátna esetleg az adatainkba (bár ez az e2e titkosítást használó szolgáltatások esetében amúgy is esélytelen). Az Envelopról itt írtunk részletes tesztet.

Send

Ha valaki még mindig siratja a Firefox Send szolgáltatást, annak érdemes megismerkednie a Send.vis.ee oldallal, amely az egykori Firefox Send nyílt forráskódú alapjaira épül. Vagyis elvileg pontosan ugyanazt, mint anno a Mozilla szolgáltatásában, csak remélhetőleg kicsit tovább lehet majd használni. Gyors, kényelmes.

OnionShare

A fentiektől kicsit eltérő, de nagyon biztonságos és teljesen méretkorlát-mentes megoldást jelenthet az OnionShare alkalmazás beüzemelése a számítógépen (Windows, macOS, Linux alatt egyaránt használható). Ennek segítségével közvetlenül a gépünkről tudunk megosztani mappákat, fájlokat, a Tor hálózat technológiájának segítségével. 

Vannak persze korlátai, így például csak addig él a megosztás, amíg a gépünkön fut a program, illetve a másik félnek a letöltéshez rendelkeznie kell az ingyenes Tor böngészővel, hiszen a Tor hálózaton keresztül zajlik az adatforgalom. Utóbbinak köszönhetően a folyamat teljesen anonim, biztonságos, ámde elég lassú. Bővebben itt írtunk erről a programról.

Encrypto

Végül egy alternatív megoldás, amelynek lényege, hogy bármely fájlmegosztót használhassuk, de akkor se kelljen tartanunk az illetéktelen felhasználástól, ha nem e2e titkosított az adott szolgáltatás. Ilyen esetben az a legegyszerűbb, ha titkosítjuk a küldendő fájlokat, s a titkosított állományt osztjuk meg bármely fájlmegosztón.

Ehhez az Encrypto nagyon jó választás, hiszen egyszerűen használható, ingyenes, hatékonyan titkosít (AES-256), ráadásul Windowson és macOS-en egyaránt használható. Erről is írtunk részletesen, a cikk erre a linkre kattintva olvasható.

Ne maradjon le erről sem!