Gmail címjegyzék exportálása Excel táblázatba egyszerűen

A Gmail levelezőrendszer nem csak az e-mailek, hanem a kontaktok tárolására is kiválóan alkalmas. A Gmail címjegyzékében minden fontos adatot eltárolhatunk a barátokról, családtagokról, ügyfelekről, ráadásul mindent kényelmesen szinkronizálhatunk eszközeink között, így a címjegyzék elérhető számítógépen, tableten és okostelefonokon egyaránt. De mi van akkor, ha szeretnénk teljes címjegyzékünket átemelni egy másik adatbázisba, esetleg egy Excel táblában? Nos, erre is megvan a lehetőségünk. A Gmail új webes felületén (amelynek bekapcsolási módjáról itt, extra funkcióról pedig itt és itt írtunk) kicsit másként érhető el a címjegyzék mint régen, s változott némileg az exportálás mikéntje is. De a Gmail címjegyzék exportálása Excel táblázatba, CSV fájlba továbbra is megoldható pár kattintással. Máris megmutatjuk, miként.

 

Gmail címjegyzék exportálása Excel táblázatba

A megújult Gmailben a Címjegyzéket a webes felület jobb felső sarkában látható Alkalmazások gombra tudjuk elindítani. A gombra kattintáskor megjelenő ikonok között kattintsunk a Címtár ikonra. Ha elsőre nem látjuk, kattintsunk a panel alján az Egyebek opcióra, s keressük meg a megjelenő ikonok között a Címtárat.

Miután átváltottunk a címtárra, kattintsunk a bal felső sarokban látható menü gombra (a Google Címtár felirat melletti három vízszintes csík), s a megjelenő oldalsávban keressük meg a Továbbiak opciót. Erre kattintva a lenyíló menüben kattintsunk rá az Exportálás menüpontra.

A megjelenő panelen kiválaszthatjuk, hogy csak a kijelölt névjegyeket, vagy a teljes gyűjteményt szeretnénk-e exportálni. Alatta pedig a választhatunk több formátum közül. A CSV formátum (Outlook vagy Gmail megközelítésben) gyakorlatilag egy Excelben, vagy más táblázatkezelőkben is könnyedén megnyitható megoldás. Ha így exportálunk, szinte korlátlanok a felhasználási lehetőségek. Akár egy adatbázis-kezelőbe is beemelhetjük a teljes címjegyzéket. De választhatjuk a vCard formátumot is, ami főleg akkor praktikus, ha mondjuk a Google felhőjéből az Apple felhőjébe (iCloud) költöztetnénk át a névjegyeket. A vCard fájlt ugyanis importálhatjuk később az iCloud.com oldalon az Apple-féle címjegyzékünkbe is.

Ennyi! Nem éppen bonyolult eljárás, mindössze az új felületen sikerült egy kicsit jobban elrejteni, mint – szerintünk – kellett volna. De a lényeg, hogy nem száműzték a lehetőséget, vagyis bárki, aki lementené teljes címjegyzékét, a fentiek alapján megteheti. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy nem csak a címjegyzék menthető le a Google felhőjéből: korábban megmutattuk, miként készíthetünk minden adatunkról (fotók, levelek, fájlok, névjegyek, naptárbejegyzések stb.) offline biztonsági mentést.

Ne maradjon le erről sem!