Minden képünk, videónk, adatunk mentése a közösségi oldalakról

A legtöbb felhasználó napi szinten oszt meg fotókat, videókat az olyan közösségi oldalakon, mint a Facebook, Instagram, s közben ugyancsak szép számmal vannak, akik kiterjedt Gmail levelezéssel rendelkeznek, s közben fájlokat, dokumentumokat tárolnak akár a leveleik csatolmányaként, akár a a Google Drive felhőtárhelyen. Ráadásul azon túl, amit tudatosan másolunk és/vagy osztunk meg a Google és a Facebook szerverein, mindkét szolgáltató hajlamos további adatokat is eltárolni rólunk, kezdve a meglátogatott honlapok listájától, a kirándulásaink helyszínein keresztül, a keresett kulcsszavakig. A kérdés csak az, hogy mi van akkor, ha mi ezeket az adatokat törölni szeretnénk, vagy éppen szeretnénk mindenből egy offline változatot is, hogy mondjuk külső merevlemezre másolva mindig kéznél legyenek, akkor is, ha egyszerű úgy döntünk, töröljük a Google vagy Facebook fiókunkat. Arról, hogy miként lehet törölni a hétköznapok során a Google által rólunk összegyűjtött információkat, írtunk már részletesen. Ugyanígy azt is megmutattuk, hogyan lehet megregulázni a Facebook adatéhségét. Ma viszont egy csokorba gyűjtve foglaljuk össze, hogy miként tölthető le az összes Facebook, Google, vagy Instagram adatunk és fájlunk, ha valamiért offline is szeretnénk ezekről egy mentést. Következzen hát minden képünk, videónk, adatunk mentése a közösségi oldalakról.

Minden képünk, videónk, adatunk mentése a közösségi oldalakról

Maga a letöltési procedúra egyébként mindhárom szolgáltatásnál (Facebook, Google, Instagram) hasonló módon megy, vagyis kiválaszthatjuk, hogy milyen jellegű fájlokat, adatokat, üzeneteket szeretnénk letölteni, a rendszer pedig összeállítja a kívánt csomagot, majd értesítést küld az e-mail címünkre, ha már elérhető a letöltés. Az összeállítás tempója erősen függ attól, mennyi feltöltött képpel, videóval, vagy adott esetben mennyi e-maillel rendelkezünk. Így akár órákig, vagy adott esetben egy-két napig is eltarthat, mire megkapjuk a letöltési linkeket. Jellemző módon pár napunk van csak adataink letöltésére, majd a csomagok törlődnek a szerverről, így ha ezt lekéssük, újra kérvényeznünk kell a letöltést. Ennek ellenére is így a legegyszerűbb minden képünk, videónk, adatunk mentése a közösségi oldalakról.

Google adataink, fájljaink és Gmail levelezésünk letöltése

Kezdjük a Google fiókkal, hiszen ez egy meglehetősen szerteágazó adatcsomag: bele tartozik a teljes Gmail levelezésünk, címjegyzékünk, a Google Fotókba letöltött fényképeink, a Google Play áruházban vásárolt könyveink, zenéink (mondjuk ez már a Youtube Music alá tartozik), a Youtube-ra feltöltött videóink, a Google Drive-on tárolt állományaink, a Google Térképes csatangolásaink. Chrome könyvjelzőink, Fitnesz adataink stb. A jó hír az, hogy mindezeket egyetlen pakkban (pontosabban több, meghatározott méretű ZIP fájlba csomagolva) letölthetjük Google fiókunkból.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy ellátogatunk a Google fiókunk My Account felületére (ehhez értelemszerűen be is kell jelentkezni a saját Google fiókunkba az adott böngészőben). Itt meg kell nyitni az Adatok és személyre szabás részt, majd a megnyíló oldalon kattintani az Adatok letöltése linkre (a cikkben lévő linkek mindig az adott részhez visznek). Ezzel eljutunk a Google Takeout felületére, ahol a Letölteni kívánt adatok kiválasztása részben elkezdhetjük összeválogatni, mit szeretnénk letölteni a Google által tárolt adatainkból. Amire szükségünk van, amellett legyen pipa. Alapértelmezésben amúgy minden be van jelölve, szóval inkább csak azt kell eldönteni, mire nincs szükségünk, s ott törölni a pipát. Ha megvagyunk, kattintsunk a lista alján a Következő lépés gombra.

Ezután kiválaszthatjuk, hogy milyen módon menjen a letöltés: kapjuk meg a letöltési linkeket e-mailben, másolódjon minden a Dropbox, OneDrive, Box fiókunkba stb. A legegyszerűbb valószínűleg az e-mailes értesítés kérése, így a levélben érkező linkek birtokában bármilyen gépre letölthetjük anyagainkat.

Emellett választhatunk egyszeri, vagy pár havonta automatikusan ismétlődő letöltések közül, illetve kérhetjük a letöltést ZIP vagy TGZ formátumban, s meghatározott fájlméretekben (ha lassabb vagy bizonytalan internetkapcsolatunk van, érdemesebb kisebb méretű fájlokba csomagolva kérni a dolgokat, hogy ha esetleg egy letöltés megszakad, ne kelljen elölről kezdeni több gigabájtnyi letöltést. Az Exportálás indítása gombra kattintva beindíthatjuk a folyamatot, s várhatjuk az értesítést a kész csomagok letöltési linkjeivel.

Facebook adataink és fájljaink letöltése

Hasonló megoldással tölthetjük le facebookos adatainkat és állományainkat is, beleértve a megosztásokat, feltöltött képeket, videókat, kedveléseket, üzeneteket stb. Miután bejelentkeztünk Facebook fiókunkba, navigáljunk el a: A Facebook adataid / Hozzáférés az adataidhoz (Megtekintés) linkekkel elérhető lapra és ott kattintsunk a Lehetőséged van az adataid letöltésére, ha szeretnél másolatot készíteni róluk mondatban található linkre. Az egyszerűség kedvéért, ha valaki már bejelentkezett Facebook fiókjába, erre a linkre kattintva is ugyanoda juthat.

Ezen az oldalon válogathatjuk össze, hogy pontosan mely adatokra és fájlokra van szükségünk: bejegyzések, fényképek és videók, ismerősök, hozzászólások, követések és követők, események, profiladatok stb. Gyakorlatilag minden facebookos tevékenységünkről készíthetünk offline mentést.

Ha kijelöltük amire szükségünk van, nincs más teendőnk, mint a Fájl létrehozása gombra kattintani. Hasonlóan a Google-hoz, a rendszer itt is előbb elkészíti a pakkot, majd e-mailben küld értesítést a letöltési linkekkel. A folyamat időtartama itt is attól függ, mi mindent tároltunk (kiváltképp képeket és videókat) a Facebook szerverein.

Instagram képek és videók letöltése

Végül következzen az Instagramra feltöltött fotóink és videóink letöltésének módszere. Ez sem lesz bonyolult, s annál mindenképpen egyszerűbb, mintha egyesével próbálnánk letölteni a képeket és videókat az Instagram felületéről.

Első körben meg kell nyitnunk az Instagram Privacy and Security aloldalát. Ehhez értelemszerűen be kell jelentkezni Instagram fiókunkba, mielőtt az iménti linkre kattintunk. Ezen az oldalon keressük meg a Data Download részt és kattintsunk az alatta látható Request Download linkre.

Ha ezzel megvagyunk, már csak a Next gombra kell kattintanunk a megjelenő oldalon. A következő lépésben meg kell adnunk Instagram jelszavunkat, majd a Request Download gombra kattintani. Ettől kezdve már csak némi türelemre lesz szükség, amíg a rendszer csomagolja a kép- és videofájlokat, majd elküldi a letöltési linket az e-mail címünkre (értelemszerűen arra, amelyikkel az Instagram fiókunkat regisztráltuk). A procedúra sebessége itt is a feltöltéseink mennyiségétől függ, ha olyan, akár két napig is elhúzódhat, mire megkapjuk a letöltési linkeket.

Ne maradjon le erről sem!