Facebook nyomkövetés kikapcsolása és minden Facebook adatunk letöltése

Manapság rengeteg online szolgáltatásba regisztrálunk, s nyílt titok, hogy ezek a szolgáltatások, sőt, az egyszerű weboldalak is hajlamosak adatokat megosztani szokásainkról, tevékenységünkről más hasonló, népszerű online megoldásokkal. A legkézenfekvőbb persze, hogy az olyan online óriások, mint a Google és a Facebook, hatalmas adatbázissal rendelkeznek minden felhasználóról az online tevékenységét (is) illetően. Ez a privát szféránk szemszögéből nézve nem éppen pozitívum, de adott esetben nem is feltétlenül akkora probléma, kiváltképp, ha az adott szolgáltatás hatékony és a felhasználók számára előnyöket kínáló működése szempontjából van erre szükség. Az viszont jogos elvárás, hogy az ember maga döntsön a keresők és közösségi oldalak által eltárolt adatainak sorsáról, felhasználhatóságáról. Anno megírtuk már, miként lehet letölteni az összes online tárolt adatunkat a Google szervereiről, vagy éppen az Apple ID fiókunkból, sőt, azt is elmondtuk, hogyan távolíthatjuk el a tevékenységünkre, korábbi földrajzi helyzetünkre vonatkozó adatokat a Google termékeiből. Időközben azonban a Facebooknál is úgy döntöttek, lehetővé teszik, hogy átlássuk, milyen külső szolgáltatások, alkalmazások osztoznak a Facebook adatainkon (ez a Facebookon kívüli tevékenységek nevet kapta), sokszor a tudtunkon kívül. De arra is van mód, hogy minden eddig feltöltött adatunkat letöltsük a szerverről, s offline is átnézhessük azokat. Íme, a Facebook nyomkövetés kikapcsolása, testreszabása és minden Facebook adatunk letöltése egy helyen.

Facebook nyomkövetés kikapcsolása, testreszabása: Off-Facebook Activity, avagy Facebookon kívüli tevékenységek

Mivel a Facebook – elméletileg ugyebár – nem hírszerző szolgáltatás, az online tevékenységi adatainkra sem hobbiszerű kémkedésből van szükségük, hanem elsősorban a reklámbevételek növeléséhez. A célzott, személyre szabott reklám alapja, hogy tudják, pontosan mi érdekel bennünket, milyen szokásaink vannak, amelyekre alapozva termékeket szolgáltatásokat lehet nekünk eladni.

Ezért gyűlnek a közöségi oldal belsejében az úgynevezett Facebookon kívüli tevékenységek. Ezeket a Facebookkal különféle weboldalak, alkalmazások osztják meg a használatuk közben, amikor az ezeket működtető vállalkozások, szervezetek a Facebook marketing eszközeit használják az adott oldalon, programban.

Nem feltétlenül ördögtől való dolgok ezek amúgy, de kétségkívül idegesítő lehet, hogy alapvetően gőzünk sincs róla, ki, mit oszt meg rólunk, jelen esetben a Facebookkal. Így aztán az elmúlt napokban útjára indult a Facebook Off-Facebook Activity (Facebookon kívüli tevékenységek) funkciója. Az iménti linkre kattintva bárki azonnal átlendülhet erre az oldalra, s ott átnézheti, pontosan mit is tárolt róla a közösségi oldal.

Off-Facebook Activity nyitólapján azonnal látjuk néhány olyan alkalmazás, szolgáltatás ikonját, amelyek korábban megosztottak rólunk infókat a közösségi oldallal.

Itt több lehetőségünk is adódik. Először is tovább tudunk lépni és tételesen átnézni (Facebookon kívüli tevékenységeid kezelése link), milyen appok, oldalak gyűjtöttek rólunk információt. Sőt, azt is, milyen jellegű és mennyiségű adatot adtak át a Facebooknak. Itt alkalmazásonként is van lehetőségünk, hogy kikapcsoljuk a további tevékenységeket. Ide tartozik egyébként az is, ha egy adott weboldalon a Facebook fiókunkat szoktuk használni belépésre. Így ez egyben rögtön a automatikus kijelentkeztetésünket és később esetleg bejelentkezési problémákat is okozhatja a kérdéses oldalon. Viszont vonatkozhat arra is, hogy a kérdéses weboldaltól bejövő információkat ettől kezdve a Facebook kapcsolja Facebook fiókunkhoz (vagyis az infók amúgy technikailag továbbra is beérkeznek a Facebookhoz, de a közösségi oldal nem tárolja azokat).

Továbbá az Előzmények leválasztása linkkel egy kattintással megszüntethetjük a Facebook és a már aktív külső források ilyen irányú kapcsolatát, míg a Jövőbeni tevékenységek kezelése linkre kattintva arról dönthetünk, a későbbiekben hasonló módszert használó termékek esetében mit tehet a Facebook a kapott adatokkal.

Csodákat várni azért nem kell ettől az új lehetőségtől, bár kétség kívül nagy előrelépés, hogy legalább ennyi beleszólásunk van a rólunk készült adatok eltárolását és felhasználását illetően. A leválasztás nem jelenti, hogy onnantól kevesebb hirdetést látnánk a Facebookon, csupán annyit, hogy kevésbé lesznek testreszabottak a hirdetések, hiszen a Facebook rendszere a tiltások hatására kevesebb bejövő információt használhat fel erre a célra, vagyis ha nagyon szigorúra vesszük a beállításokat, akkor – elvileg – csak a Facebookon belüli tevékenységünk alapján tud a rendszer hirdetéseket ránk szabni.

Facebook adataink letöltése: fotók, videók, hozzászólások, Facebook követési adatok letöltése

A Facebookon megosztott posztok, hozzászólások, képek, videók stb., egyszóval minden a Facebook végzett tevékenységünk letöltése eddig is megoldható volt. Korábban meg is írtuk, miként töltheti le bárki ezen adatait a közösségi oldalról.

Ez a lehetőség tehát továbbra is adott, és közvetlenül elérhető az Facebookon kívüli tevékenységek aloldalról is, sőt, több esetben ide jutunk át, ha le akarjuk tölteni az alkalmazások által felhalmozott információkat.

A letöltési oldal felépítése és működése nagyjából olyan maradt, mint volt, vagyis bejelölhetjük, milyen információkra van szükségünk (alapból mindent letölt, profiladatoktól, követési információkon át, a valaha feltöltött összes fotónkig). Ha mindenre szükségünk van, az adott esetben több GB adat. A letöltés kérvényezése (pár kattintás) után meg kell várnunk amíg a rendszer összesűríti az adatainkat ás az állományokat egy ZIP fájlba, amelyet aztán ténylegesen letölthetünk. Mellesleg az is beállíthatjuk, hogy a médiatartalmak (képek, videók stb.) milyen minőségben kerüljenek vissza hozzánk. Ezzel csökkenthető a készülő csomag fájlmérete (de egyszersmind a képek, videók minősége is).

Mivel ez akár több órás procedúra is lehet, így a fájl elkészültéről a Facebook e-mailt küld, benne a letöltési likkel. Nem kell topogva végigvárnunk, amíg az adminisztrációs felületen is megjelenik az aktív letöltés gomb. Ez amúgy csak pár napig él, vagyis sokáig nem érdemes szöszmögni a letöltéssel, ha egyszer megkaptuk hozzá a linket.

Ne maradjon le erről sem!