Apple ID adatok letöltése: minden fotónk, fájlunk, adatunk mentése

A GDPR szabályozás beköszöntével egy csapásra fontos szempont lett a nagyobb szolgáltatóknál is, hogy a felhasználók hozzáférhessenek a róluk eltárolt személyes adatokhoz. Ez alól az Apple sem kivétel, így a cég most egy új felületen elérhetővé tette az adatletöltést az Apple ID-val rendelkező felhasználóknak. Hasonlóan, mint a korábban részletesen bemutatott Facebook adatmentésnél, vagy a Google szolgáltatásaiban tárolt adataink és média állományaink mentésekor, itt is lehetőségünk van minden naptárbejegyzést, fotót, dokumentumot, személyes adatot szinte egyetlen kattintással letölteni. Lássuk, miként oldható meg az Apple ID adatok letöltése az új Apple ID Privacy oldalról.

 

Apple ID Privacy: Apple ID adatok letöltése pár mozdulattal

Az Apple ID Privacy immár mindenki számára elérhető, s arra szolgál, hogy teljes kontrollt gyakorolhassunk az Apple szerverein tárolt adataink fölött. Ennek megfelelően a Delete your account pontban teljesen törölhetjük Apple fiókunkat, vagy a Deactivate your account részben átmenetileg is felfüggeszthetjük azt. A Correct your data felületről elérhetjük a fontosabb adatok módosítására szolgáló linkeket. Innen kiindulva tudunk bankkártya adatokat, címet, nevet, elérhetőséget stb. átírni a rendszerben.

Viszont ami sokak számára bizonyára örömteli opció: az Apple – a Google és a Facebook megoldásaihoz hasonlóan – lehetővé teszi immár, hogy kényelmesen letöltsünk minden tárolt fájlt, adatot a szerverekről. Ehhez mindössze pár kattintás szükséges.

  • Az Apple ID Privacy oldalon jelentkezzünk be Apple ID fiókunk adataival.
  • Kattintsunk a Get a copy of your data szekciónál a Get started linkre.
  • A megjelenő felületen jelöljük be, milyen adatokat szeretnénk letölteni. Lehetőség van például az Apple ID fiók minden adatának és Game Center aktivitásunk részleteinek beszerzésére, naptárbejegyzéseink, címjegyzékünk, Safari könyvjelzőink és olvasási listánk, jegyzeteink, iCloud leveleink, iCloudban tárolt fotóink és videóink, iCloud Drive állományaink (például dokuentumaink) stb. letöltésére egyaránt. Utóbbiak elkülönítve szerepelnek a listán, mivel a többi opcióhoz képes jelentősen megnövelhetik a letöltendő archívum méretét (például egy 200 GB-os felhő tárhelyen azért már szokott akadni bőven fotó és különféle felhőbe mentett fájlok). Az App Store-ba vásárolt zenék, filmek, könyvek viszont nem tölthetők le ily módon! Azokat a Store-ból bármikor újra letölthetjük az eszközeinkre, a DRM védelem miatt pedig nem lenne sok értelme offline eltárolni őket.

  • Ha kijelöltük amire szükségünk van, kattintsunk a lista alján a Continue gombra.
  • Ezután kiválaszthatjuk a maximális fájlméretet. Ha ennél több anyagot töltenénk le, akkor a rendszer automatikusan a kiválasztott méretű archív fájlokra darabolja azokat.
  • Ha ezzel is megvagyunk, már csak a Complete request gombra kell kattintani és kezdődhet is a procedúra.

A letöltendő adatmennyiség függvényében a dolog egyébként eltarthat akár napokig is, de addig nem kell tágra nyílt szemekkel bámulni a monitort, mivel értesítést küldenek e-mailben, ha a letöltések elkészültek.

A folyamat végén aztán megkapjuk a letöltési linkeket, amelyekről egy mozdulattal beszerezhetjük a kért adathalmot. Így fontos adatainkról, állományainkról, fotóinkról lehet akár offline biztonsági mentésünk is.

Ne maradjon le erről sem!