Facebook adataink letöltése: fotók, videók, posztok stb. mentése egy lépésben

Jó ideje a Facebook adatvédelmi problémái körül forog a világ, vannak, akik már leiratkoztak a közösségi oldalról, s persze rengetegen vannak, akik kitartanak. A vezetőség is megígért már fűt, fát, vadvirágot a felhasználók adatainak védelmében és a hírfolyam optimalizálásával kapcsolatban egyaránt. Bárhogy is alakulnak a dolgok, a jelek szerint azért nem árt, ha van biztonsági mentésünk a fontosnak ítélt Facebookos adatainkról. Korábban megmutattuk, miként lehet letölteni minden adatot, fotót, Gmail üzenetet, Youtube videót stb. a saját Google fiókunkból, hogy legyen belőlük offline mentésünk. Tulajdonképpen Facebook adataink letöltése sem lesz bonyolultabb feladat. Éppen ezért ha azon gondolkodunk, hogy megszüntetjük Facebook fiókunkat, vagy csak egyszerűen szeretnénk biztonsági mentést készíteni minden megosztott fotónkról, videónkról, bejegyzésünkről stb., akkor érdemes gyorsan végigzongorázni ezt a néhány menüpontot az ügy érdekében.

 

Facebook backup, avagy Facebook adataink letöltése egy lépésben

A Facebook fiókban tárolt adataink biztonsági mentése tényleg nem bonyolult, alig néhány kattintás az egész. Első körben természetesen be kell lépnünk a böngészőben a Facebook fiókba, hiszen a mentést csak a belépési adatok birtokában végezhetjük el. Ezután:

  • Kattintsunk a menü gombra (jobb felső sarokban a lefelé mutató fehér nyíl) és válasszuk a Beállítások menüpontot.
  • A megjelenő lapon kattintsunk a bal oldalon látható A Facebook-adataid feliratú linkre.
  • Az újabb betöltődő lapon keressük meg A saját információ letöltése részt és kattintsunk mellette a Megtekintés linkre.

Így el is jutottunk a letöltésre hivatott oldalra. Ezen több szempont szerint állítható össze letöltendő adataink listája. Először is választhatunk dátumtartományt, ha nincs szükségük a teljes Facebook sztorinkra csak egy adott időszakra. Ha mindenre igényt tartunk, akkor hagyjuk az alapértelmezett Az összes adatom beállítást a Dátumtartomány opciónál. Formátumként választható HTML vagy JSON, ezek közül a HTML az alapértelmezett és érdemes is ezt megtartani, hogy később kényelmesen tallózhassuk offline adatainkat. Végül beállítható még a médiatartalom minősége (pl. képek minősége), illetve az Adataid részben kipipálhatjuk, hogy mire is van tulajdonképpen szükségünk: fényképek, videók, bejegyzések, hozzászólások, ismerősök, események, csoportok stb. Alapértelmezésben minden be van jelölve, így amire nincs szükségünk, szedjük ki mellőle a pipát. Ennyi!

Ezután már csak egy kattintás a Fájl létrehozása, majd némi várakozás, amíg a letölthető ZIP archívum létrejön. Ez eltarthat egy ideig (a mentendő adatmennyiségtől függően), de nem kell kivárnunk, ott is hagyhatjuk, s visszanézhetünk pár órával később (sőt, e-mailben értesítést is kapunk ha elkészült). Ha megvan, ugyanitt találunk egy Elérhető fájlok fület, amelyre kattintva már látjuk is a létrehozott backupot, s mellette egy Letöltés gombot.

A fájlt letölteni csak Facebook jelszavunk megadása után lehet, így ha valaki esetleg orvul matatna ottfelejtett fiókunkban, ezzel a módszerrel nem tudja letölteni az adatainkat, feltéve persze, hogy nem ismeri eleve a jelszavunkat. A letölthető állomány egyébként nem marad meg örökké, pár napon belül automatikusan törli a rendszer. Ha bármilyen oknál fogva lemaradtunk volna a letöltésével, semmi gond, bármikor újrageneráltathatunk a Facebookkal egy másikat.

A letöltött ZIP fájlban a kicsomagolása után mappákba elosztva találjuk meg különféle adatainkat, de ami még ennél is jobb: találunk benne egy index.html fájlt, amelyre duplán kattintva a böngészőnkben is tallózhatunk minden adatot, abszolút átlátható formában (s természetesen offline).

További Facebookkal és Messengerrel kapcsolatos tippeket is talál oldalunkon, ha erre a linkre kattint. Sőt, letöltheti ingyenes e-bookunkat is, amelyből megismerhet néhány praktikus Facebook Messenger trükköt.

Ne maradjon le erről sem!