Google tevékenységek törlése és Google Maps előzmények törlése

Ma már talán nem akkora meglepetés senkinek, hogy az interneten végzett tevékenységünkről meglehetősen részletes feljegyzést készít a Google. Nincs vele egyedül, az összes nagyobb szolgáltató (lásd Facebook) eljátssza ezt, sőt, az operációs rendszerek is gyűjtögetnek lelkesen. Nem feltétlenül a rosszindulat vezérli ezeket a cégeket, a legtöbb adat mindössze marketing és termékfejlesztési célokra kerül felhasználásra, na de mégis, az ember komfortérzetét erősen rontja a dolog. Szerencsére a Google tevékenységek törlése, vagy a Google Maps előzmények törlése nem ördöngösség, maga a Google biztosítja ehhez az eszközöket. S mint az látható, ide tartozik a Youtube tevékenységek törlése, s megannyi más adatunk áttekintése és szükség esetén eltávolítása is. Lássuk hát, mit tud rólunk a Google!

 

Google tevékenységek törlése

A Google figyeli kereséseinket, a meglátogatott oldalakat, de még azt is, hogy merre járunk. Ezeket a tevékenységeket szépen naplózza is, hogy aztán később ezek alapján tudjon számunkra relevánsabb információkkal szolgálni újabb kereséseink során.

A naplózott adatokat bármikor elérhetjük a myactivity.google.com oldalon. Itt szépen rendezett, áttekinthető idővonalon láthatjuk főbb tevékenységeinket: mit kerestünk, mire kattintottunk a keresőben stb. Ha a Csomagban rész nem elég részletes számunkra, akkor kattintsunk az Elemenként linkre a bal oldalsávban. Így még részletesebb listához jutunk. A listaelemek jobb felső sarkában pedig ott a három függőlegesen elhelyezett ponttal jelölt menü gomb, amelyre kattintva további részleteket kérhetünk az adott elemről, illetve törölhetjük is azt. Szóval itt bármilyen mentett elemet egy mozdulattal törölhetünk.

Ha nem szeretnénk egyesével bíbelődni a törléssel, akkor az oldalsáv Tevékenységek törlése lehetőségét választva akár egy adott dátumtartomány minden bejegyzését likvidálhatjuk a Google adatbázisából.

 

Google Maps előzmények törlése

A Google Maps alapvetően egy nagyon hasznos alkalmazás, szerintünk az egyik legjobb digitális térkép egyszerű helyszín- vagy szolgáltatás keresésre és navigációra egyaránt. De jó tudni, hogy a Google folyamatosan figyeli, merre járunk. E folyamatos “megfigyelés” adatai alapján működhet például a forgalomfigyelés funkció is. De a rendszer naplózza azt is, merre járunk. Ezt könnyedén csekkolhatjuk, ha a megnézzük az erre vonatkozó Idővonalat. Itt napokra bontva is láthatjuk, merre császkáltunk. Sőt, a sűrűn látogatott helyekről szép kimutatást kapunk a térképen.

A Google ezen adatok törlését is lehetővé teszi: a térkép jobb alsó részén látható fogaskerék ikonnal jelölt gombra kattintva, a megjelenő menüből válasszuk Az összes Helyelőzmény törlése menüpontot. Előtte amúgy ugyanebben a menüben le is tölthetjük minden adatunkat, ha esetleg magán célra még szükségünk lenne rá. Illetve kikapcsolhatjuk az egész funkciót átmenetileg, ha nem rajongunk érte.

 

Youtube tevékenységek törlése és további adatok átnézése

Maradva még a myactivity.google.com oldalon, az Egyéb Google-tevékenység linkre kattintva további mentett adatokat is átnézhetünk és adott esetben törölhetünk. Ide tartoznak a különféle eszközadatok, a Youtube tevékenységek törlése, a hirdetésekkel kapcsolatos beállítások (például akarunk-e személyre szabott hirdetéseket kapni az AdSense hirdetéseket megjelenítő weboldalakon vagy sem), a Google Play-ben végzett tevékenységeink (alkalmazások letöltése stb.), a Gboard billentyűzet által megtanult szavak törlése stb. Mindent saját belátásunk szerint törölhetünk. Ránk van bízva, mi az, amit meghagyunk a rendszerben és mi az, amit annyira privát információnak érzünk, hogy inkább eltüntetjük onnan.

Egyébként ha már itt tartunk: korábban azt is megmutattuk, miként lehet rendelkezni arról, mi történjen a Google által összegyűjtött adatainkkal a halálunk után (beleértve ebbe a Gmail levelezésünket, Google Drive-on tárolt állományainkat).

Ne maradjon le erről sem!