Extra védelem beállítása a Google nyomkövetési adataihoz

Google adataink meglehetős biztonságban tárolódnak a cég szerverein, kiváltképp ha bekapcsoltuk a kétlépcsős azonosítást is a beléptetéshez. Ám akadnak olyan adatok, amelyeket az ember szeretne fokozott biztonságban tudni. Ezek közé tartoznak a Google által mentett tevékenységi adataink. Az ugyebár ma már senkinek sem újdonság, hogy a keresőóriás meglehetősen sok információt tárol el online tevékenységünkről, ami egyszerre hasznos és aggasztó. Aki inkább ez utóbbit érzi, annak korábban leírtuk itt és itt, miként korlátozható a mentett adatok – keresések, meglátogatott oldalak címei, térkép adatok stb. – mennyisége és hogyan törölhetők előzményeink akár évekre visszamenőleg is. Aki viszont szereti, hogy bármikor vissza tudja nézni, merre járt, mire keresett rá, milyen weboldalakat látogatott meg stb., ámde szeretné, ha ezekhez az adatokhoz illetéktelenek minél kevésbé tudnának hozzáférni, annak érdemes lehet az extra védelem beállítása a Google nyomkövetési adataihoz. Ez ráadásul mindössze pár kattintás és nincs szükség hozzá semmiféle különleges kiegészítőre.

Extra védelem beállítása a Google nyomkövetési adataihoz

Ha ellátogatunk a Saját Google-tevékenységek oldalra (mindekinek a myactivity.google.com címet kell használnia, de értelemszerűen minden felhasználó a saját fiókjával tud belépni és a saját adatait látja), akkor a belépés után alapértelmezésben elénk tárul minden korábbi tevékenységünk listája: merre jártunk a Google Maps adatai szerint, mire kerestünk a Google keresőben, milyen oldalakat nyitottunk meg és hasonlók. Ez szép és jó, egészen addig, amíg nem maradunk belépve a Google fiókunkban egy idegen gépen (suli, munkahely stb.). Ez esetben ugyanis erre az oldalra is rálátást biztosítunk bárkinek, ami extra pech azon túl, hogy esetleg a Gmail levelezésünkbe belelátnak.

Ámde a Google éppen ezért lehetővé teszi, hogy a Saját Google-tevékenységek oldalon extra biztonsági beléptetést is bekapcsolhassunk. Ehhez egyszerűen kattintsunk rá az oldalon a Saját tevékenységek ellenőrzésének kezelése linkre, majd a megjelenő panelen válasszuk a További ellenőrzési lépés bekapcsolása opciót. Ezután kattintsunk a Mentés gombra.

Ha mindent jól csináltunk, az oldal azonnal bekéri újra a Google fiókunk jelszavát, illetve okostelefon esetében lehetőséget ad rá, hogy egy másik megadott módon azonosítsuk magunkat.

Ettől kezdve ha csak szimplán belépünk a Google fiókunkba és megnyitjuk a Saját Google-tevékenységek oldalt, a tevékenységek listája helyett egy kiemelt üzenetet látunk, alatta egy Igazolás feliratú gombbal. Amíg nem kattintunk erre a gombra, s a jelszó beírásával, vagy mobilon a választott ellenőrzési móddal nem igazoljuk vissza, hogy valóban mi szeretnénk hozzáférni privát adatainkhoz, addig nem jelenik meg semmi a listában. Így ha az alap Google fiókunk védelmén túl is jutna valaki egy olyan gépen, ahol belépve maradtunk, a tevékenységi adatainkhoz már nem férhet hozzá, csak a Google fiókunk jelszavának (vagy a belépéshez szükséges eszköznek) a birtokában.

Ne maradjon le erről sem!