Google keresési előzmények törlése a Google fiókból

Nemrég írtunk az újonnan megjelent Brave Search keresőmotorról, amelynek lényege, hogy abszolút privát keresést tesz lehetővé, adott esetben akár teljesen hirdetésmentes találati listával. Ráadásul nem tárolja el korábbi kereséseinket sem, így abszolút nem marad nyoma annak, mit kerestünk a weben. Ezzel szemben a Google szorgalmasan tárol minden ilyen adatot, aminek persze van előnye is, hiszen így a későbbiekben is rálelhetünk (akár évek múltán is) arra, mire kerestünk anno, illetve a keresőóriás is magabiztosabban ajánlhat a keresési szokásaink alapján friss érdekességeket, újabb találatokat, vagy épp hirdetéseket. Ez utóbbi és a tárolt adatok kielemzése szokott kevésbé jólesni a magánszféra védelmével komolyan foglalkozó felhasználóknak. Nekik érdemes használni a Brave Search keresőt, vagy a korábban bemutatott többi hasonló szolgáltatást. Ám ha valaki jobban szereti ezeknél a Google-t (lássuk be, nagyon hatékony és sokoldalú keresőmotor, amelyről nehéz lemondani), annak van egy alternatív lehetősége is arra, hogy biztos legyen benne, nem tárolódik olyan korábbi keresés, amelyet jobban szeretne elfelejteni. Néhány kattintással megoldható ugyanis a Google keresési előzmények törlése a Google fiókból. Lássuk, miként!

Google keresési előzmények törlése a Google fiókból

E feladatnak két módon is nekiláthatunk. Ha csak a legutóbbi kereséseinktől szeretnénk megfosztani a Google-t, nem kell mást tenni, mint megnyitni a Google.com oldalt, majd belekattintani a keresőmezőbe. A lenyíló listában láthatjuk a korábbi kereséseinket, amelyek közül bármelyiket eltávolíthatjuk egyetlen mozdulattal, ha a mellette látható Eltávolítás linkre kattintunk.

Ha viszont évekre visszamenőleg szeretnénk likvidálni a Google által elmentett kereséseket, akkor ez nem járható út. Helyette látogassuk meg a Saját Google-tevékenységek oldalt. Ahhoz, hogy lássuk a saját adatainkat, értelemszerűen be kell lépnünk a saját Google fiókunkba a Bejelentkezés linkre kattintva. Ha a böngészőben amúgy is beléptünk már korábban (például ott használjuk a Gmail webes változatát), akkor ezt a lépést megússzuk és azonnal elénk tárul minden korábbi esemény, időrendbe téve. Ha rákattintunk egy elemre, a megjelenő panelen percre pontosan láthatjuk, hogy mikor történt a keresés. Ha törölni szeretnénk, a panel jobb felső sarkában látható három függőleges pontra kattintva megjeleníthető menü Törlés menüpontját kell használnunk.

A lista egyébként annyira részletes, hogy azt is láthatjuk, hogy milyen weboldalakat kerestünk fel korábban, nem csak a kereséseinket. meddig).

A listaelemek amúgy csoportosan is törölhetők, a listában egy-egy csoport jobb felső sarkában találunk egy X gombot, ezzel azonnal eltávolítható a teljes blokk.

Ha ez így soknak tűnik számunkra és szeretnénk, hogy a Google kevesebb adatot tároljon a tevékenységinkről, kattintsunk a Tevékenységek törlése linkre a felület bal oldalán. A megjelenő panelen kiválaszthatjuk, milyen dátum- és időtartományban szeretnénk törölni tevékenységeink listáját: csak az elmúlt pár órát, a legutóbbi napot, a kezdetektől (vagyis minden tevékenységet, amit eddig tárolt rólunk a Google), vagy egyénileg kiválasztott dátumtartományban (mettől-meddig).

Érdemes persze figyelembe venni a törléseknél, hogy a kitörölt elemek utána nem jelennek már meg a korábbi keresések listájában, illetve adott esetben a böngészési előzményekben sem, ami magánszféra védelmi szempontból előny, de később kényelem szempontjából hátrány is lehet. Plusz ettől kezdve a Google ezeket az adatokat arra sem tudja már felhasználni, hogy a tevékenységeink és szokásaink alapján kellően testreszabott találati listát tudjon szolgálni számunkra. De ugyanígy persze azt is megúszhatjuk, hogy például ezen adatok alapján hirdetők érjenek el minket a Google hirdetési felületein, célzott hirdetésekkel.

A Google fiók takarítása és a tevékenységek mentésének megtiltása

A megoldás tulajdonképpen már szerepelt nálunk, amikor bemutattuk, miként lehetséges a Google fiók rendbetétele. Merthogy a Google azért korrekt módon ad lehetőséget arra, hogy a rólunk összeszedett információk sorsáról magunk dönthessünk.

Ha ennek ellenére úgy érezzük, egyáltalán nincs szükségünk a tevékenységek eltárolására a Google fiókunkban, akkor a Tevékenységvezérlők menüpontban letilthatjuk ezt a funkciót, ha kikapcsoljuk az Internetes és alkalmazástevékenységek opciót.

Ne maradjon le erről sem!