Google fiókunk automatikus törlése, a halálunk után

Vannak dolgok, amelyekre a többség nem szívesen gondol. Ilyen a halál is, amely ugyan szinte mindenkit foglalkoztat, de legtöbben igyekeznek elterelni a gondolataikat a dologról, legalábbis a sajátjukról mindenképp.

Pedig sok szempontból van mit átgondolni ezen a kérdésen. Meglepő módon még IT szemszögből is.

 

Digitális lábnyomaink

Ha jobban belegondolunk, pusztán egy Gmail regisztráció és a Google szolgáltatásainak használata során is félelmetes mennyiségű digitális nyomot hagyhatunk magunk után, amelyek természetesen nem szállnak velünk a sírba, hanem ott maradnak a szervereken. Levelek, fotók, Google Drive-ra másolt fájlok, dokumentumok. Kell ez nekünk? Ha igen, semmi gond.

De mi van, ha nem szeretnénk ezeket a dolgokat hátrahagyni, hogy aztán a felügyeletünk nélkül esetleg avatatlan kezekbe kerüljenek?

Bármily meglepő, a Google-nál erre is gondoltak. Így aztán beállíthatunk egy funkciót, amely a rokonság vagy barátok kihagyásával is képes minden virtuális nyomunkat likvidálni, legalábbis a Google szervereiről.

 

Halálbiztos megoldás, lépésenként

Lássuk akkor, mit kell tennünk, ha halálunk után pár hónappal szeretnénk megsemmisíteni mindent, amit a Google szolgáltatásaiban tároltunk.

Első lépésként látogassuk meg a Google adatvédelmi oldalát, erre a linkre kattintva. Ha nem történne meg automatikusan, akkor lépjünk itt be Google fiókunkba. Ezután látogassuk meg az Inaktív fiók kezelője szolgáltatást. A megjelenő oldalon kattintsunk a Beállítás gombra.

Innentől – már elnézést, de – halál egyszerű dolgunk van: végig kell néznünk a lapon található beállításokat.

Első körben meg kell adnunk a telefonszámunkat. Ez kötelező elem és a valódit kell megadnunk, mert egy ellenőrző kódot küldenek rá SMS-ben, amit utána meg kell adnunk az oldalon. Ugyanitt adhatjuk meg az e-mail címet, de ez ugyebár eleve ott van, hiszen a Gmail fiókunk is ide tartozik.

Ha ezzel megvagyunk, beállíthatjuk az időkorlátot. Ez minimum 3 hónap, maximum 18 hónap. A Google értesítést küld nekünk a határidő lejárta előtt (határidőtől függően 1-2-3 stb. hónappal), hogy legalább arra vegyük a fáradtságot, hogy belépjünk a fiókunkba (egyébként ilyen szempontból használatnak minősül az is, ha lehívjuk Gmail leveleinket a mobilunkon). Ha nem tesszük meg, a számláló pereg, s a megadott hónapok letelte után bekövetkezik a fiókunk automatikus törlése.

Hozzáadhatunk a folyamathoz ismerősöket is, akikben kellően megbízunk. Így ők is kapnak értesítést és felügyelhetik a fiók megsemmisítését. Illetve különféle adatokat is közölhetünk itt velük. Szóval amolyan halál utáni üzenet. Morbid, de tulajdonképpen hasznos.

Kiválaszthatjuk, hogy mely szolgáltatások adatait kívánjuk megosztani velük, vagyis nem feltétlenül kapják meg minden adatunkat. Azokat viszont, amelyekre felhatalmazzuk őket, letölthetik, így a fiók törlése előtt még menthetik például a Google fiókba mentett fotóinkat, ismerőseink adatait stb. Amit fontosnak tartunk megosztani és hátrahagyni.

Az utolsó rész a legfontosabb. Itt kapcsolhatjuk be az automatikus törlést. Ha nem kapcsoljuk be, a fentebb megadott beállításoknak nem lesz messzemenő következménye. Ha bekapcsoljuk, akkor viszont a határidő lejárta után, ha nem lépünk be a fiókba közben, törlődnek adataink. Mindent törölnek, szóval jól gondoljuk meg, ha valamit meghagynánk, mert arról értesíteni kell a megfelelő ismerősöket, akik letölthetik még gyorsan a kérdéses dolgokat.

Végül már csak be kell kapcsolnunk az egész folyamatot a lap végén látható hatalmas Engedélyezés gombra kattintva. Ha ezt látjuk mellette: “A(z) Inaktív fiók kezelője engedélyezve van”, akkor gondoskodtunk a Google-ban tárolt adataink jövőjéről.

Mit is mondhatnánk még: ennyi…

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató