Parkolóhely megjegyzése a Google Maps-ben

A Google Maps mára igen komoly eszközzé nőtte ki magát, legyen szó akár autós navigációról, akár gyalog- vagy bringatúrákról, esetleg tömegközlekedésről. De még nyaralásnál is jól jöhet, ha a környékbeli kávézók, éttermek, vagy még inkább nevezetességek érdekelnek minket. Mindezt teljesen ingyen kapjuk, androidos okostelefonok esetében jó ideje előre telepítve, iPhone-ra pedig könnyedén letölthető módon. Ma egy kevésbé ismert, de sokak számára valószínűleg fontos funkciójáról lesz szó: megmutatjuk, milyen egyszerűen megoldható a parkolóhely megjegyzése a Google Maps-ben. Így ha nyaraláskor olyan helyre tévedünk, amelyet nem nagyon ismerünk, s távol kell letenni a kocsit a végleges úti céltól, jó esélyünk lesz visszatalálni a kérdéses helyre.

Parkolóhely megjegyzése a Google Maps-ben

A Google Maps aktuális verzióiban a parkolóhelyet megjegyző funkció már elérhető egy ideje, de mivel nem verték nagydobra a megjelenését, kevesen ismerik. Szerencsére a használata rém egyszerű:

  • miután leparkoltunk, indítsuk el a Google Maps appot (már persze ha nem eleve azzal navigáltunk egészen addig)
  • érintsük meg a térképen a helyzetünket jelölő kék pontot
  • a megjelenő menüből válasszuk a Parkolóhely beállítása / Parkolóhely elmentése menüpontot (az elnevezés attól függ, hogy Androdiot vagy iOS-t használunk-e)

Ennyi! A program menti a parkolóhely pontos helyét (azt persze ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva ehhez a helymeghatározás funkció a telefonon). Ha kell, a mentés után a Parkolóhely feliratot megérintve még hozzáadhatunk pár számunkra fontos információt, megjegyzést, akár fotót is, illetve hozzárendelhetünk időpontot is a bejegyzéshez.

Ha végeztünk a kirándulással és indulnánk vissza a kocsihoz, csak annyi a teendőnk, hogy a Google Maps térképen a keresés mezőre bökünk és kiválasztjuk a Parkolóhely opciót (ha közben nem babráltuk, alapból elérhető a képernyő alján is). Így a program elkészíti számunkra a “gyalogos” útvonalat, vissza a parkolóba, illetve mutatja is a térképen, hol hagytuk az autót.

Mielőtt belefogunk az éles használatba, azért érdemes kicsit begyakorolni, mert ha menet közben felüljelöljük a parkolót, akkor a térkép már nem fog segíteni a visszatalálásban…

Nyomkövetés letöltése

Ha már ennyire elmerültünk a Google Maps rejtelmeiben, nem árt tudni, hogy a Google adatbázisába e program alapján az is bekerül, mikor, merre jártunk. Aki esetleg megszabadítaná a Google szerverét a rá vonatkozó ezen információktól, könnyedén megteheti, a korábbi cikkünkben bemutatott módszerrel.

Cikkünk elkészítéséhez egy Samsung Galaxy S10 készüléket használtunk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!