Offline navigáció okostelefonon, ingyen

Nagyszerű, sokoldalú navigációs appokkal tele vannak az alkalmazásboltok. Találunk ilyeneket iOS-re és Androidra egyaránt. Viszont ezek többsége fizetős, vagy ha maga az app és hozzá néhány térkép ingyenes is, a további térképekért már általában fizetnünk kell. Van azonban egy kézenfekvő megoldás, amely Androidon ott lapul eleve, iOS-re pedig ingyen telepíthető: ez a Google Maps. Segítségével könnyedén megoldható az offline navigáció az okostelefonon.

 

Offline navigáció okostelefonon

Azt talán nem kell bizonygatnunk, hogy általános térképként ez az app remekül használható. De a helyzet az, hogy a navigáció területén is sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Mi próbaképpen többször is rábíztuk már magunkat és eddig egyszer sem kellett csalódnunk benne. Sőt, a forgalomfigyelő funkciója kifejezetten jól működött, így szépen elkerülhettük az útmutatásai alapján a nagyobb dugókat, Budapesten és vidéki utakon egyaránt. Hangos navigáció is van, magyarul.

google-maps

Egyedül a traffipax hiányzik belőle alapból, illetve a sebességhatárok mutatása, ami az iGO egyik remek funkciója. De ha ezek nélkül tudunk élni (például úgyis figyeljük és betartjuk a táblákon ajánlott sebességet, nem várjuk meg, amíg beszól nekünk a navigációs program, hogy “túlléptük”), akkor a Google Maps nagyon hatékony navigációs eszköz lehet számunkra.

Emellett a POI-k is megvannak a Google appjában, bár kicsit más jelleggel, hiszen a saját keresőjükre építve rengeteg többlet infóval tudnak szolgálni. A pontos helyén kívül a fotón keresztül a nyitvatartásig mindent azonnal láthatunk például egy boltról. S ami a legjobb: végre minden platformon képes letölteni a magyarországi térképrészleteket is, így itthon és külföldön egyaránt offline navigálhatunk vele, nincs szükség adatforgalomra. Egyetlen dologra kell csak figyelnünk: a kijelölt és letöltött térképrészletek bizonyos időközönként “lejárnak”, így azokat ilyenkor frissíteni kell, ami persze adatforgalommal jár. Ezt érdemes utazás előtt elvégezni.

Vannak persze itt is állandó internetet igénylő funkciók, például a forgalomfigyelés esetén nem ússzuk meg a dolgot, hiszen kvázi real-time dugófigyelés csak így lehetséges. De a térképet magát nem kell folyamatosan töltenie a programnak a netről.

Ha tehát egy jól használható, gyorsan beizzítható és könnyen használható navigációs appra vágyunk, adjunk egy esélyt a Google Mapsnek. Aki pedig más megoldásra vágyna, annak javasoljuk másik offline térképekről szóló válogatásunk elolvasását, melyben további remek appok kaptak helyet.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató