A legjobb offline térkép appok iPhone-ra

Korábban megmutattuk, melyik az a kiváló, ingyenes, offline navigációs app, amely iPhone-on és Androidon egyaránt rendelkezésére áll mindenkinek. S bár jobbat ingyen azóta sem találtunk, ezúttal mégis számba vettünk néhány alternatív offline térkép appot, amelyeket bárki letölthető iOS-re az App Store-ból. Így utazás közben lehet spórolni kicsit a mobilos adatforgalmon.

 

Google Maps: profi offline térkép

Igen, lebuktunk, a korábban ajánlott program nem más, mint a Google Maps, de a helyzet az, hogy a Google térkép szolgáltatása kétség kívül az egyik legjobb. Ha csak egyszerű térkép funkciókra van szükségünk, akkor is, de kifejezetten autóval navigálnánk, akkor is. Van benne forgalomfigyelés, tömegközlekedési útvonal ajánló, egyedül csak a bringautas tervezéssel bajlódnak még, de hát a magyar bringás amúgy is jó, ha talpraesett, mert néha extrém meglepetések tudják várni az utakon.

Ezt leszámítva viszont a Google Maps tökéletes térkép- és navigációs app, s bár elsősorban online működésre szánják, letölthetünk benne általunk kiválasztott területeket, amelyek így offline is elérhetők lesznek bármikor. Vagyis úgy is navigálhatunk vele, hogy nem használunk adatforgalmat (ilyenkor a realtime információk, mint mondjuk az aktuális forgalmi helyzet persze nem frissülnek menet közben). Természetesen az egész használható magyar felülettel és magyar hanggal. Extraként van lehetőség köztes pontokat is bevenni az kiindulási és célállomás között, s a Google Maps igyekszik már a tervezéskor alternatív útvonalakat felajánlani, melyekből szabadon választhatunk (például lezárások, dugulás elkerülése végett).

 

Maps.me: tökéletes alternatíva

A Maps.me a másik kedvencünk, mert gyerekjáték a használata: azzal kezdi, hogy az aktuális helyzetünkhöz tartozó ország teljes térképét letölti. Így az rögtön elérhető, de ha több országon átívelő túrát tervezünk, semmi gond, a többi térkép is nagyjából két mozdulattal tölthető le, hogy aztán már ne kelljen emiatt mobil adatforgalmat használni, amikor nincs a közelünkben wifi pont.

A program keresés, útvonaltervezés terén hasonló a Google-hoz, bár kevésbé érdekli a – szintén figyelhető – forgalom alakulása a tervezési alternatívák szempontjából. Van POI gyűjteménye is és kellően részletes a térkép is (egyébként az OpenStreetMap adataira épül). Itt is van magyar hang a navigációhoz, bár ezt technikailag másként oldották meg, mint a Google Maps esetében. Van éjszakai nézet és 3D épületek is, bár utóbbiak szintén kicsit visszafogottabbak, mint ami a Google Maps esetén a rendelkezésünkre áll. Van bringás tervezés, hiányzik viszont a köztes pontok betervezésének lehetősége és hát alternatív útvonalakat se ajánl a program előre.

 

Sygic: navigálásra termett

A Sygic talán a legismertebb offline navigációs szoftver, mármint az ingyenes megoldás keresők körében. A program alkalmazáson belüli vásárlásokkal okosítható, de az offline – és frissíthető – térképek, illetve a sebességmérő kamerákra való figyelmeztetés az ingyenes app része. A forgalomfigyelésért és a hangos navigációért itt sajnos fizetnünk kell.

Ez a program kifejezetten autós navigálásra született, ha gyalogos/bringás/tömegközlekedése, vagy városnézős térképet keresünk, hagyjuk ki. Vezetéshez viszont kétség kívül az egyik legjobb megoldás lehet.

 

CityMaps: városnézők választása

Ha már szóba került a városnézés, így a végére mutatunk egy kifejezetten erre a célra készült, szintén ingyenes appot. A CityMaps felépítésénél az volt az elsődleges szempont, hogy egy gyalogos városnézés során megtaláljuk a nevezetességeket, éttermeket (ezeken belül például szűrhetünk nemzetek konyhái szerint is), kávézókat, hoteleket, bankokat stb.

Elmenthetjük, megoszthatjuk az általunk érdekesnek talált pontokat és megnézhetjük, hogy ismerőseink miket mentettek el, osztottak meg. Ezekhez a funkciókhoz mondjuk kell internet (és ingyenes regisztráció is), de maga a térkép funkció teljesen offline is működik. S mielőtt elfelejtjük: a TripAdvisor ajánlatait és az ott megadott véleményeket is elérjük a programból.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató