Interaktív földgömb és csillagászati szoftverek, ingyen

Korábbi gyűjteményünkből ugyan kimaradtak, de ettől még igen hasznos tanulási eszközként szolgálhatnak az alábbi kis alkalmazások. Az egyik remek megoldás földrajz tanuláshoz, míg a másik a csillagok iránt érdeklődőket kötheti le hosszú időre.

 

Marble

A Marble egy interaktív földgömb alkalmazás, amely Windowsra, Macre és Linuxra egyaránt telepíthető (bár a Maces telepítőkészlet kissé “idejétmúlt” sajnos).

Az OpenStreetMap vektoros térképeire és a Wikipedia szócikkeire épülő program tökéletes segítség lehet például földrajzhoz, de amúgy egyszerű szórakozáshoz is megteszi, remek móka a térképen bóklászva felfedezni a bolygót.

A program kezeli a Google Earth KML és KMZ formátumait is, így azokat is fel tudjuk benne használni. De ugyanígy GPS adatokat is felvihetünk akár gpx vagy GeoJSON fájlokból is. A különféle térképtípusok (történelmi, politikai stb.) között olyan nyalánkságokat is találunk, mint a műholdak real-time nyomon követése, vagy éppen a klíma szerinti felosztás. De emellett akár útvonaltervezésre is használhatjuk.

Sajnos a wikipédából a magyart nem támogatja, így csak az angol online enciklopédiára támaszkodhatunk, de akit ez nem zavar, annak nagyon hasznos lehet ez a kis alkalmazás.

Extraként viszont olyan – online – szolgáltatások is belekerültek, mint a földrengések helyének jelzése, irányítószámok kijelzése, időjárás kijelzés stb.

Ha valakinél a telepítés után nem indulna el (például hiányolná az msvcp120.dll fájlt), telepítse a Microsoft Visual C++ a Windowsra.

 

Stellarium

A Stellarium egy nyílt forráskódú planetárium program. Segítségével a képernyőre vetíthetjük a csillagos égboltot és az ég világon mindent megtudhatunk a minket – elég tágan – körbevevő csillagokról, bolygókról. Több mint 600 ezer csillagot tartalmaz alapból, de kiegészítő katalógusokkal akár több száz millióra bővíthetjük a gyűjteményt.

Megtalálhatók benne a csillagködök képei, a csillagképek nevei és rajzai, de még online forrásokhoz is képes csatlakozni, hogy a legújabb felfedezéseket is megjeleníthessük.

Szóval kihagyhatatlan darab, ha csak egy kicsit is érdekel minket a csillagászat. Ráadásul magyarul is kommunikál a felhasználókkal, szóval kész főnyeremény, ingyen!

Ne maradjon le erről sem!