Gmail levelek mentése EML fájlként a számítógépre

A Gmail az egyik legnépszerűbb levelezőrendszer, s egyben az egyik legmegbízhatóbban működő is. Viszonylag ritkán vannak rendszerleállások, problémák a levelezéssel, nem csak az üzleti, hanem az ingyenes Google szolgáltatások esetén is. Ettől függetlenül olykor az ember mégis nagyobb biztonságban érzi fontos leveleit, ha azok offline is megvannak a számítógépen. Korábban már megmutattuk, miként lehet a teljes levelezést (sőt, az egész Google fiókot, beleértve fotókat, videókat, dokumentumokat, leveleket stb.) lementeni a számítógépre. Arra is adtunk már tippet, ha valaki PDF formátumba mentene le egy-egy levelet magának. Ha viszont egy levelet eredeti formájában, csatolmányaival együtt szeretnénk elmenteni, ráadásul úgy, hogy a legtöbb rendszeren később egyszerű dupla kattintással megnyitható legyen, akkor jobban járunk az EML formátummal. Ennek előnye, hogy később szinte bármilyen népszerű levelezőprogrammal megnyitható lesz (Microsoft Outlook, Apple Mail, Mozilla Thunderbird stb.). Vagyis ha esetleg töröltük a Gmail szerveréről, akkor az offline mentést még mindig könnyedén megnyithatjuk a gépen szövegestül, csatolmányostul.

 

Gmail levelek mentése EML fájlként

A Gmail levelek mentése EML fájlként nem kíván semmiféle extrát. Maga a Gmail levelező is gond nélkül képes erre a műveletre, kiegészítők nélkül. A módszer viszonylag egyszerű:

  • Válasszuk ki a menteni kívánt levelet, majd kattintsunk a Válasz gomb melletti lefelé mutató nyíllal jelölt gombra (az újabb Gmail felületen ugyanott a három ponttal jelölt gombra).
  • A megjelenő menüben kattintsunk az Eredeti megjelenítése menüpontra.

  • A megjelenő lapon egy összefoglalót kapunk az üzenet fontosabb jellemzőiről, illetve láthatjuk az eredeti kódot is. Ez így nem különösebben áttekinthető avatatlan szemnek, de nem is kell vele törődni. Kattintsunk Az eredeti üzenet letöltése linkre.
  • A rendszer ekkor letölti egy TXT fájlba a levél teljes tartalmát, original_msg.txt néven.
  • Utolsó lépésként ezt a fájlt nevezzük át (például a levél tartalmára utaló névre) és a .txt kiterjesztés helyett írjunk a név végére .eml végződést.

Az így létrejött .eml fájl tartalmaz minden képet és egyéb csatolmányt is, így a fájlméret ennek megfelelően alakul. Ha duplán rákattintunk, akkor megnyitja azt a rendszerben alapértelmezettnek megadott levelezőprogram, akár még válaszolhatunk is rá onnan, vagy továbbíthatjuk másnak e-mailként.

Ez is egy módszer tehát, hogy a fontos leveleket elmentsük későbbi használatra a gépünkre, vagy egy külső adathordozóra.

 

További Gmail tippek

Aki esetleg a címjegyzékét mentené ki a Google felhőjéből egy Excel táblázatba, annak itt adtunk ehhez részletes leírást hozzá, de további Gmail tippeket is találnak oldalunkon, erre a linkre kattintva.

Ne maradjon le erről sem!