Gmail levelek mentése PDF fájlba, tetszőleges felhő tárhelyre is

Néha jól jönne a fontos levelekről egy PDF-es mentés valamelyik felhő tárhelyre, esetleg úgy, hogy a csatolmányok is megmaradjanak online tárhelyünkön. Nos, a dolog könnyebben megoldható, mint gondolnánk: egyetlen kattintással. Na jó, előbb be kell állítani ezt-azt, de utána már tényleg csak egy mozdulat a Gmail levelek mentése PDF-be.

 

Gmail levelek mentése PDF-be: Save emails to…

A Save email to plug-inből  több változat van, mivel a levelek és csatolmányok mentése a választásunknak megfelelően történhet a Google Drive-ra, a Dropbox-ra, a OneDrive-ra, a Box-ra vagy akár a gépünkre is. Mi a Google Drive-os és a saját gépre történő mentéseket teszteltük. Ezek teljesen flottul működtek.

Használatukhoz először is telepíteni kell őket a Chrome-ba, majd az első mentésénél regisztrálni (pontosabban engedélyezni a Google fiókunkban) a CloudHQ tagságot. Ez személyes használatra ingyenes és ha meggondolnánk magunkat, később visszavonhatjuk az engedélyt (erről korábban írtunk részletes útmutatót). Persze ebben az esetben a funkció nem működik tovább. A gépre mentéshez ennyi egyébként elég is, ha felhőbe akarunk menteni, akkor a CloudHQ oldalán össze kell lőnünk a kívánt felhő tárhelyet a CloudHQ fiókunkkal.

Felhőbe egyébként alapból csak a levelek tartalmát menti PDF-ként, míg a gépre, csatolmányok esetén, egy ZIP fájlt tölthetünk le, amiben szerepel a PDF-be konvertált levél és a hozzá tartozó csatolmányok is. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne a Gmail levelek mentése PDF-be.

Érdekesség viszont, hogy létrehozhatunk a CloudHQ fiókunkban automatikus mentéseket, így lehetőségünk van, hogy különféle szempontok szerint (feladó, címzett, subject stb.) a rendszer maga indítsa el a beérkező levél mentését. És ekkor már azt is megadhatjuk, hogy a csatolmányok is kerüljenek felhő tárhelyünkre. Sőt, akár arra is van lehetőség, hogy csak a csatolt képeket töltsük le így oda.

Mindent egybevetve ez egy érdekes és praktikus módszer, ha fontos leveleinkről PDF-ben készítenénk biztonsági másolatot.

Ha viszont valaki a teljes Gmail fiókját lementeni, lehet, hogy jobban jár egy korábban bemutatott módszerrel.

Ne maradjon le erről sem!