Videók konvertálása, képernyővideók készítése és letöltés a Youtube-ról, ingyenes programmal

Mint a címből is kiderül, mai témánk a videók konvertálása, a képernyővideók készítése és persze az örök sláger: letöltés a Youtube-ról. Mindezen funkciókat egyetlen alkalmazásban érheti el bárki, teljesen ingyen. Vagy kettőben. De akkor is egyben. Nyugalom, nem zakkantunk meg teljesen, csak az a furcsa helyzet állt elő, hogy ma két alkalmazást mutatunk, amelyek azonban tulajdonképpen csak egy árnyalatnyit különböznek a felületüket illetően, miközben pontosan ugyanarra a három dologra képesek: videók letöltésére, konvertálására, illetve screencam videók készítésére. 

MiniTool uTube Downloader 3.0 és MiniTool Video Converter: a két tojás

Őszintén szólva nagyon kedveljük a MiniTool különféle szoftvereit, kezdve remek – és kezdők számára ideális – ingyenes videoszerkesztő szoftverüktől a praktikus backup alkalmazásukig. De amit a MiniTool uTube Downloader 3.0 és MiniTool Video Converter esetében művelnek, az több, mint fura. Bár hozzátesszük, SEO szempontból például értjük a dolgot. Fifikás, hogy így a két téma iránt érdeklődők teljes bázisát lefedik, a felhasználóknak meg teljesen mindegy, melyikre találnak rá, mindkettőtől ugyanazt kapják. Legfeljebb a külcsíny más, minimálisan.

Videók konvertálása, képernyővideók készítése és letöltés a Youtube-ról, egy felületen

Amúgy mindkét alkalmazás ismerős lehet olvasóinknak, hiszen szerepeltek már nálunk korábban is. Annyi történt, hogy a minap megjelent mindkettőből a 3.0-ás verzió, s ezzel együtt egy új funkció: a képernyővideók készítésének lehetősége. Eddig mindkét program a Youtube videók letöltésében, illetve a különféle formátumú videók konvertálásában segített. Tették ezt abszolút profin, hiszen a Youtube letöltés nagyon kényelmesen megy a felületen, el sem kell hagynunk az adott program ablakát, hiszen azon belül tallózhatjuk a Youtube felületét, s ha ráleltünk a letölteni kívánt videóra – ami a Youtube szabályzata szerint jogtisztán csak saját felvétel, vagy jogdíjmentes, szabadon terjeszthető videó lehet, a többit hivatalosan nem letölthető, s az offline lejátszás is csak az előfizetőknek lenne elérhető a népszerű videomegosztón -, egy kattintással elindíthatjuk annak letöltését. A letöltés a Youtube-ról tehát elsősorban technikailag oldható meg a programmal (akár 4k-s videók esetében is), de érdemes körültekintően eljárni a dologgal a jogi vonzatok miatt.

Letöltés előtt kiválaszthatjuk azt is, hogy az elérhető felbontásokból és formátumokból (mp4 és webm) melyikre van szükségünk, s letöltődjön e valamelyik felirat is a videóhoz. Mi több, arra is van lehetőség, hogy csak a hangsávot szedjük le.

Mondjuk ha a formátumot elrontjuk, nagy gondban nem leszünk, hiszen a másik fő funkció a videók konvertálása, szóval villámgyorsan átalakíthatjuk mondjuk a webm videót mp4, mkv, avi, wmv, mov vagy bármely más népszerű videoformátumba. Ugyancsak van lehetőség arra is, hogy egy videóból csak a hangsávot mentsük mondjuk mp3 hangfájlként. Ha pedig az a célunk, hogy az adott videót valamilyen eszközre (okostelefon, médialejátszó stb.) másoljuk, akkor a Device részben kikereshetjük a kérdéses eszköz nevét, s egy kattintással úgy konfigurálhatjuk a konvertálási folyamatot, hogy a végeredmény flottul illeszkedjen az eszköz elvárásainak (formátum, felbontás stb.). Nem csak egyesével, hanem akár csoportosan is konvertálhatunk videókat, akár egyforma, akár videónként változó beállításokkal.

A fentiekre eddig is képesek voltak e programok, mostantól azonban van még egy izgalmas plusz funkciójuk: képernyővideók készítése. Ezt a Screen Recorder fülre kattintva érjük el. Egy kattintás és máris választhatunk, hogy a teljes képernyő, vagy egy kijelölt rész eseményeit kívánjuk-e rögzíteni, akár rendszerhangokkal és a mikrofon hangjával együtt. A végeredmény egy mp4 fájl, de talán mondanunk sem kell, hogy ha más formátumban lenne szükségünk rá, elég visszamenni a Video Converter fülre és ott átalakítani.

A fentiekre a két program bármelyike képes. A MiniTool uTube Downloader 3.0 és MiniTool Video Converter között nagyjából annyi a különbség, hogy az egyik világos, a másik sötét felületet kapott és az egyiknél a konvertálás a kezdőképernyő, a másiknál a Youtube letöltés. Mindenki szabadon eldöntheti, számára melyik szimpatikusabb.

Felhívjuk figyelmüket, a Youtube videók letöltése ütközik a Youtube felhasználási szabályzatával. A videók letöltése jogilag csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett, így bár a bemutatott program technikailag képes letölteni videókat, mindig érdemes betartani a Youtube szabályzatban megtalálható, letöltésre vonatkozó előírásokat.

Ne maradjon le erről sem!