Ingyenes backup program Windowsra: biztonsági mentés készítése egyszerűen

Adataink védelme rendkívül fontos, s bár adatvédelem címszó alatt mostanában inkább a kiberbűnözők elleni védekezéssel foglalkoztunk (megfelelő antivírus és zsarolóvírus elleni védelem kiválasztása, fájlok vagy akár internet kapcsolatunk titkosítása stb.), van egy másik fontos vonulat is: a biztonsági mentés készítése. Merthogy hiába van mostanában jó esély arra, hogy a kiberbűnözők megpróbálják megszerezni privát adatainkat, állományainkat, ezen felül még a saját számítógépünk is bármikor kibabrálhat velünk, ha elszáll a merevlemez, vagy végelgyengül az SSD. S míg az véletlen törlések visszafordítására akadnak akár ingyenes és jó eséllyel beváló megoldások, addig a háttértárak fizikai sérülése, tönkremenetele után sok esetben sehogy, vagy csak igen drágán oldható meg a fontos fájlok, adatok visszaszerzése (egyébként hasonló “élmény” egy zsarolóvírus támadás is, szóval a backup a kiberbűnözők ellen is védheti állományainkat). Hosszú távon tehát sokkal jobban járunk, ha beszerzünk legalább egy külső merevlemezt és adda időnként lementjük a legfontosabb állományokat, dokumentumokat, képeket. Persze választhatjuk azt is, hogy az egészet elintézzük valamilyen felhő szolgáltatásra történő előfizetéssel és oda szinkronizáljuk a fontos mappák tartalmát. Ma viszont azoknak mutatunk egy remek, ráadásul akár teljesen ingyen is használható megoldást, akik inkább az offline mentésre hajlanak. Íme egy ingyenes backup program Windowsra, amellyel ez rendkívül kényelmesen és egyszerűen menedzselhető.

MiniTool ShadowMaker Free 3.5: ingyenes backup program Windowsra

Visszatérő olvasóinknak ismerősen csenghet a MiniTool neve, hiszen több remek ingyenes alkalmazásukat bemutattuk már (van ingyenes videokonvertáló programjuk, sőt, ingyenes videoszerkesztő szoftverük is). Ezúttal viszont a nemrég megjelent MiniTool ShadowMaker Free 3.5termékükre hívánk fel a figyelmet. Ez egy teljeskörű, viszont ingyenes backup program Windowsra, amellyel gyorsan és egyszerűen készíthetünk mentést a fontos mappákról, fájlokról, vagy akár a teljes merevlemez tartalomról. 

Bár az ingyenes változatból hiányzik néhány lehetőség, amelyek a fizetős Pro verzió sajátjai, az alap biztonsági mentés funkciók hiánytalanul megtalálhatók benne, így otthoni használatra több, mint elegendő a tudása. Ha pedig valaki többet szeretne (például távoli számítógép menedzselési funkciót, SSL titkosítást a hálózati mentéseknél, parancssori használatot, WinPE biztonsági mentést stb.), annak érdemes lehet előfizetni a Pro változatra. Az otthoni felhasználók nagy részének viszont bőven elegendő az, amit az ingyenes változat nyújt.

Biztonsági mentés készítése egyszerűen

Mint már említettük, a program képes az általunk kiválasztott könyvtárakat menteni éppúgy, mint akár egy teljes merevlemez partíció tartalmát. A Set Up Backup gombra kattintva pár mozdulattal összeválogathatjuk, hogy mit (Source) és hova (Destination) kívánunk lementeni. 

Schedule gombra kattintva beütemezhetjük a mentést, így lehet napi, heti, vagy havi backup is, anélkül, hogy manuálisan kellene elindítani a folyamatot. A program a tervezett ütemezésnek megfelelően elvégzi a teendőit. 

Az Options gombra kattintva meghatározhatjuk azt is, hogy van-e bármilyen fájlméret limit , amire oda kell figyelnie (például optimalizálhatjuk a tömörített biztonsági mentés fájlokat CD-k vagy pendrájvok méretéhez), vagy hogy kérünk-e értesítést e-mailben, ha elkészült egy újabb mentés. 

Az is beállítható, hogy a program lekapcsolja a számítógépet, ha végzett a mentéssel, illetve bekapcsolhatjuk a jelszavas védelmet is, hogy a mentés tartalmához biztosan csak mi férjünk hozzá. Ha szükségét érezzük, akár a visszaellenőrzés is megoldható, így biztosak lehetünk benne, hogy a backup fájl nem sérült-e a létrehozás során.

Ha mindent beállítottunk, a Back up Now gombbal elindíthatjuk az első mentést, vagy ha ezt még nem akarjuk megtenni, akkor a mellette lévő nyílra kattintva válasszuk a Back up Later lehetőséget. Utóbbi esetben a Manage részben bármikor elindítható manuálisan a mentés, vagy módosíthatók a backup jellemzőit. Sőt, itt a Back up Now gombbal nem csak teljes, hanem növekményes mentést is elindíthatunk, ami gyorsabb folyamatot eredményez, hiszen ilyenkor a program csak a változásokat menti át (új vagy módosított fájlok stb.).

Több ilyen backup modult is létrehozhatunk, így akár azt is megtehetjük, hogy bizonyos mappák tartalmát naponta, míg más mappákét csak havonta mentetjük le a programmal. Menteni természetesen lehet ugyanarra a meghajtóra is, amelyen amúgy is tárolódnak az anyagok, de ez azért nem célszerű. Praktikusabb, ha a biztonsági mentéseket inkább külső merevlemezre, vagy akár hálózati meghajtóra készítjük. Így ha bármilyen gond van a számítógéppel, a külső merevlemezen nem esik baja a fájloknak (mondjuk a természeti csapások ellen célszerű felhőben vagy távolabbi szerveren is eltárolni a kiemelten fontos állományokat).

Összegzésül

MiniTool ShadowMaker Free 3.5 az egyik legjobb ingyenes backup megoldás otthonra. Ha kell, a merevlemez klónozását, vagy akár az elhalálozott rendszerről történő mentést lehetővé tévő WinPE mentőlemez elkészítését is megoldhatjuk vele. Utóbbit persze még rendszer tönkremenetele előtt kell létrehoznunk, későbbi használtra. 

Erről elindíthatjuk a gépet (egy lebutított Windowst kapunk a bootolható CD-n vagy pendrájvon), és ha nem a merevlemez ment tönkre, lementhetjük fontos adatainkat mielőtt szervizbe vinnénk a PC-t. Extraként van még Sync funkció is, amellyel két mappa tartalmát tarthatjuk folyamatosan szinkronban (manuálisan vagy időzítve indítható a szinkronizálás).

Mindent egybevetve ez egy kifejezetten jól sikerült biztonsági mentést készítő program, amelyről bármikor könnyedén továbbléphetünk egy még komolyabb szintre, ha előfizetünk a Pro változatára.

Ne maradjon le erről sem!