VLC Media Player rejtett extra funkciói: használja ki a végtelenségig

Bár kétségtelen, hogy bőségesen akadnak nagyszerű ingyenes videolejátszó szoftverek, annak idején mi a VLC Media Playert választottuk közülük a legjobbnak, s ezen véleményünk azóta sem változott. Ráadásul el a szoftver nem is csak egyszerű videolejátszó, hiszen akad egy halom kevésbé ismert, viszont napi szinten is nagyon praktikusnak mondható funkciója. Következzenek hát a VLC Media Player rejtett extra funkciói, amelyek bárkinek, bármikor jól jöhetnek.

A VLC Media Player rejtett extra funkciói

Mivel sok ilyen lehetőséget bemutattunk már az elmúlt évek során, így a Techwokon már szerepelő praktikák esetében linkeljük a korábbi cikket, ahol sokkal részletesebben elmondjuk, pontosan hogyan lehet használni az adott funkciót.

Videók konvertálása és Youtube videók lejátszása

Nem csak a lejátszást, hanem akár a videók átalakítását is rábízhatjuk a VLC-re. Ehhez válasszuk a Média / Átalakítás/Mentés menüpontot, majd a megjelenő Média megnyitásaablakban a Fájl fülön kattintsunk a Hozzáadás gombra. Válasszuk ki az átalakítandó videókat, majd kattintsunk a Megnyitás gombra. Visszatérve a Média megnyitása ablakba, kattintsunk az Átalakítás/Mentés gombra, majd a megjelenő ablakban válasszuk ki a Profil opcióban a célformátumot. A Célállomás részben adjuk meg azt a mappát, ahová a konvertált videó kerüljön, majd kattintsunk az Indítás gombra.

Emellett akár Youtube videókat is lejátszhatunk a VLC-ben, ahelyett, hogy a webes felületen néznénk azokat. Ehhez válasszuk a Média / Hálózati folyam megnyitása menüpontot, majd a megjelenő ablakban másoljuk a URL mezőbe a Youtube videó linkjét, majd kattintsunk a Lejátszás gombra az ablak alján. Ennyi! Máris elindul a lejátszás és nézhetjük az online videót a többi filmnél megszokott módon.

Mindkét funkció használatához részletes útmutatást adtunk korábban ebben a cikkben.

Rádiózás a VLC-ben és zenehallgatási extrák

Nem csak Youtube videókat lehet lejátszani, hanem akár online rádióállomásokat is. A módszer gyakorlatilag ugyanaz, csak annyi a különbség, hogy a Média / Hálózati folyam megnyitása menüponttal elődszedhető ablakban az online rádióadó linkjét kell megadnunk. Íme néhány példa:

  • Retró Rádió: http://stream.retroradio.hu/mid.mp3
  • Rádió 1: http://stream.radio1.hu/high.mp3.xspf

Emellett a program különféle formátumú hangfájlokat is képes lejátszani, vagyis zenehallgatásra is jó választás. Ráadásul van benne equalizer és hangerő normalizálás funkció is, a hangzás javításához. Mindezekről itt írtunk korábban részletesen.

Videós könyvjelzők létrehozása

Hasznos lehetőség a VLC-ben, hogy hosszabb videók esetében lehetőség van saját könyvjelzők készítésére. Így a számunkra fontos jelenetekhez később egy kattintással visszaugorhatunk. 

Ehhez nem kell mást tennünk, mint a Lejátszás / Egyéni könyvjelzők / Felügyelet menüpont (vagy Ctrl + B billentyűkombináció) segítségével megjeleníteni a Könyvjelzők szerkesztése ablakot, majd lejátszás közben mindig rákattintani az ablakban látható Létrehozás gombra. Az így létrejövő könyvjelzőket akár át is nevezhetjük, így később még egyszerűbb lesz visszatalálni a megfelelő jelenethez.

Hangsáv eltávolítása videókból

Végül egy abszolút szokatlan funkció, amellyel szintén rendelkezik a VLC: ha úgy hozza a sors, könnyedén eltávolíthatjuk vele egy videó komplett hangsávját. Ennek mikéntjét ebben a cikkben írtuk le részletesen.

A cikkben illusztrációként használt videó Miguel Valencia videója a Pexels oldaláról.

Felhívjuk figyelmüket, a Youtube videók letöltése ütközik a Youtube felhasználási szabályzatával. A videók letöltése jogilag csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett, így bár a bemutatott program technikailag képes letölteni videókat, mindig érdemes betartani a Youtube szabályzatban megtalálható, letöltésre vonatkozó előírásokat.

Ne maradjon le erről sem!