Videó átmérezése ingyenes programmal (Windows, macOS, Linux)

Videoszerkesztő programokkal manapság már Dunát lehet rekeszetni. Akadnak jól használható online megoldások éppúgy, mint profi eszköztárral rendelkező, ennek ellenére mégis ingyenes programok. S akkor még nem is beszéltünk az olyan profi, végtelenségig bővíthető alkalmazásokról, mint mondjuk a FInal Cut Pro X. Ennek ellenére az a helyzet, hogy közel sem mindig van szükség ilyen sokoldalú megoldásokra, ha nekünk csak egy adott feladat elvégzése a célunk. Ilyenkor elég valamilyen kisebb, ingyenes célszoftver is arra, hogy elvégezzük a ránk rótt tennivalót. Lássuk, miként oldható meg például egy videó átmérezése ingyenes programmal. Ráadásul olyan megoldást mutatunk, amely több rendszeren is működik (Windows, macOS, Linux).

Videó átmérezése ingyenes programmal, több rendszeren

Handbrake egy nagyszerű, cross-platform videokonvertáló, amely többször szerepelt már nálunk, legutóbb akkor, amikor a videók utólagos elforgatásához ajánlottunk megfelelő eszközt. Miként arra a célra, úgy videóink átméretezésére is kiváló választás lehet ez a kis szoftver.

Miután letöltöttük és telepítettük a programot, már csak pár kattintás választ el minket attól, hogy végezzünk a teendőnkkel. Ehhez nyissuk meg a programban az átalakítani kívánt videofájlt, majd a Handbrake felületén kattintsunk a Dimensions fülre. Itt a Size résznél állíthatjuk be leendő videónk szélességét (Width) és magasságát (Height). Az Anamorphic opció változtatásával utasíthatjuk a programot arra is, hogy megtartsa az eredeti képarányokat a méret csökkentésekor.

Gyakorlatilag ennyi! Ezután már csak annyi a feladatunk, hogy a program alsó részén a Save As mezőnél a Browse gombra kattintva kiválasszuk a célkönyvárat, ahová az átméretezett videó kerülhet, majd a Start Encode gombra kattintva elindítsuk az átalakítást.

Alapértelmezésben a program mp4 formátumba menti a videót h.264-es kódolással. Ha ezen változtatni szeretnénk, a Start Encode gombra kattintása előtt még nézzük át a Video fülön található Video Codec opció beállításait.

Ugyanitt minden egyéb beállítást (fps, bitráta stb.) is módosíthatunk. Ha viszont valaki nem akar ezzel foglalkozni, hagyhatja az alapértelmezést és használhatja azzal a programot. Az eredmény ebben az esetben is jó minőségű videó lesz, természetesen abban a méretben, amit a Size részben megadtunk.

Amennyiben hosszú időre nyúlna az átméretezett videó renderelése, a Handbrake lehetőséget ad arra is, hogy a munka végeztével automatikusan kikapcsoltassuk vele a gépet. Ehhez a program jobb alsó sarkában látható When Done opció értékét kell átállítani a nekünk megfelelőre (ShutdownSleep stb.).

Ne maradjon le erről sem!