Videó elforgatása utólag Windowson, macOS-en és Linuxon

Ma már nem nagy kunszt nagyszerű videofelvételeket készíteni akár egy középkategóriás okostelefonnal sem. Előfordul viszont, hogy miközben azt gondoljuk, hogy éppen a megfelelő formában készítjük a felvételt, a telefon megtréfál minket, s rosszul állítja be a jellemzőket. Így végül a fekvő képből álló felvétel lesz, vagy fordítva. De az is lehet, hogy valakitől kapunk egy olyan videót, amely rosszul van tájolva. Mindegy is az ok, a lényeg: ha nem megfelelő a tájolás, a videó elforgatása utólag is gond nélkül megoldható. Ehhez használhatjuk akár a telefon videoszerkesztőjét is (az iOS Fotók alkalmazásában például van lehetőség a videók elforgatására is), de ha asztali gépen kell megoldani a problémát, az sem gond. Az alábbi két ingyenes megoldás működik Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt.

Videó elforgatása utólag, online

Kezdjük az egyszerűbb megoldással, amelyhez semmit nem kell telepíteni. A feladat elvégzéséhez elegendő meglátogatni a kedvenc böngészőnkben a Rotate My Video oldalt. Itt kattintsunk a Pick video gombra és válasszuk ki az átalakítandó videót. A megjelenő lapon szükség szerint forgassuk el a videót a Rotate opció gombjainak segítségével. Ha készen vagyunk tekerjünk kicsit lejjebb, majd kattintsunk a Rotate Video gombra.

Ha elkészült a művelet (a videó hosszától függően akár pillanatok alatt), a megjelenő oldalon kattintsunk a Download linkre (vigyázzunk, hogy ne valamelyik reklám bannerre kattintsunk, hanem arra a Download linkre, amely alatt a Your rotated video is ready for download! felirat is látható). Elindul a letöltés, s hamarosan megtaláljuk az elforgatott videót a rendszer Letöltések mappájában.

Videó elforgatása utólag, telepített programmal

Ha nagyobb videóról van szó, az online megoldás nem mindig praktikus. Szerencsére akadnak offline megoldások is, így például használhatjuk a Handbrake programot, amely elérhető Windowsra, macOS-re és Linxura egyaránt. Ez egy nagyszerű DVD rippelő és videokonvertálkó program (itt írtunk róla részletesen), amely arra is alkalmas, hogy elforgassa a videókat.

Telepítsük, indítsuk el, nyissuk meg vele az átalakítandó videót, majd a Filters fülön a Rotate opciónál válasszuk ki a megfelelő forgatási értéket.

Ezután már csak annyi a feladatunk, hogy megadjuk a célmappát és a leendő fájl nevét, majd a Start gombra kattintsunk a program felső részén. Egyébként a Preset opcióban kiválaszthatunk akár eltérő képméretet és formátumot is, vagyis az elforgatással egy lépésben méretezhetjük és konvertálhatjuk is a videót.

A cikkben példaként használt videót a Pexels ingyenes gyűjteményéből töltöttük le: Video by Oleg Magni from Pexels.

Ne maradjon le erről sem!