DVD rippelő és videokonvertáló program ingyen, Windowsra és Macre

Több mint tíz éve létezik egy program, amelynél jobbat aligha találhatunk DVD-rippeléshez vagy videók MP4 és MKV formátumba konvertálásához. Ez a Handbrake, amely egy évtized alatt most végre eljutott az 1.0-ás verzióig. No, nem mintha ez a lassú fejlődés sokat levonna az érdemeiből, hiszen a korábbi változatok is remekül működtek, csak valahogy az 1.0 szint elérése igen apró lépésekben történt. Most azonban itt van és teljesen ingyen letölthető Windowsra, macOS-re, Linuxra.

A Handbrake egy igen jól összerakott kis alkalmazás. Segítségével szinte bármilyen videót át tudunk alakítani MP4 vagy MKV formátumba, feliratokkal, hangsávokkal együtt. Ez vonatkozik a DVD és Blu-ray lemezekre is. Bár hivatalosan a másolásvédett lemezeket nem támogatja, de nem hivatalosan ezeken sem szokott fennakadni.

Mindenesetre ha kedvenc filmünket magunkkal vinnénk a mobilon vagy tableten, a Handbrake tökéletes választás lehet, hogy a megfelelő formátumra konvertáljuk azokat.

A programban gyakorlatilag mindent aprólékosan testreszabhatunk a codec beállításaival kapcsolatban, de ha nem akarunk ezzel vacakolni, akkor szerencsére egy kattintással is a megfelelő értékeket állíthatjuk be, hála a rengeteg sablonnak.

A maces változat nincs digitálisan aláírva, így macOS Sierra alatt a Gatekeeper védelemnek köszönhetően alapból nem indul el. Ha valaki szeretné használni, ki kell kapcsolni a Gatekeepert. Ennek mikéntjét itt írtuk le. Windowson nincs ilyen macera a programmal, van 32 és 64 bites Windowshoz készült változat egyaránt. Linuxok közül viszont hivatalosan csak az Ubuntut támogatja.

Ne maradjon le erről sem!