Digitális aláírás nélküli telepítés macOS-re

Ahogy azt korábban már említettük a macOS Sierra újdonságainak bemutatásakor, az új rendszer Gatekeeper funkiója nagyon hasznos lehet az átlagfelhasználók számára, hogy még véletlenül se telepíthessenek kártékony kódokat, alkalmazásokat.

S bár a biztonság mindig fontos kérdés amikor számítógéphasználatról van szó, olykor az ehhez hasonló funkciók bizonyos felhasználók számára kifejezetten zavaróak lehetnek.

A Gatekeeper kikapcsolása

A Gatekeeper lényege, hogy nem enged olyan programokat futtatni, amelyek nem az App Store-ból származnak, vagy nem rendelkeznek digitális aláírással.

Ez a funkció amúgy a korábbi rendszerben is megtalálható volt, viszont ott a System Preferences Security & Privacy részében könnyedén beállítható volt, hogy bármilyen forrásból letöltött alkalmazást futtathassunk. Ezt a Sierra már erősebben korlátozza, az egykori Anywhere opció kikerült az Allow Apps downloaded from rész választási lehetőségei közül.

Ám nem száműzték teljesen. Egy apró trükkel visszaállítható. Nevezetesen a Terminalban kell kiadnunk az alábbi utasítást:

sudo spctl --master-disable

Így már megoldható a Gatekeeper kikapcsolása, ettől kezdve a System Preferences / Security & Privacy / Allow Apps downloaded from részben újra megtaláljuk majd az Anywhere opciót. Ha bekapcsoljuk, gyakorlatilag bármilyen letöltött alkalmazást futtathatunk a rendszeren.

Érdemes persze átgondoltan használni ezt a megoldást, hiszen ezzel kiiktatjuk a macOS Sierra egyik védelmi pontját, de saját felelősségre természetesen hazardírozhatunk, például ha munkánk miatt szükség van aláírás nélküli alkalmazások indítására is.

Ha meggondoljuk magunkat, a

sudo spctl --master-enable

Terminal parancs kiadásával visszaállíthatjuk a rendszer alapértelmezését és onnantól kezdve már csak App Store-os vagy legalábbis aláírt szoftverekkel dolgozhatunk a gépen.

Ne maradjon le erről sem!