Ezek a macOS Sierra legjobb újdonságai

Pár napja bemutattuk az új iOS 10 legérdekesebb funkcióit, így arra gondoltuk, megmutatjuk az Apple számítógépeire kerülő rendszer, a macOS fontosabb újdonságait is. Már csak azért is, mert külsejét és funkcióit tekintve egyaránt erősen közelít egymáshoz a két rendszer, így aki az iPhone vagy iPad mellé Macet választ, rendkívül kényelmes extra funkciókhoz jut és hatékonyan tudja kihasználni minden eszközét.

Az egykori OS X mostantól – igazodva a többi Apple rendszerhez (iOS, watchOS, tvOS stb.) – macOS néven él tovább. De a névcserénél azért többet is hozott.

Siri

A legfeltűnőbb újítás természetesen a Siri bekerülése a rendszerbe, amit persze a hazai felhasználók egy része talán kézlegyintéssel intéz el, lévén a Siri továbbra sem tud magyarul, de mi azért azt javasoljuk, aki alap fokon gagyog angolul, az már tegyen egy próbát vele. Mert bár lehet, hogy irodában ciki, otthon ülve pedig felesleges így első ránézésre a hangvezérlés, de a Siri a macOS-ben tényleg úgy viselkedik, mint egy vérbeli digitális asszisztens.

Kereshetünk a segítségével fájlokat, fotókat, hosszas szűrő-állítgatások helyett egyszerűen a mikrofonba mondva a keresési feltételeket. Ugyanígy kereshetünk webes tartalmakat, gyors előszedhetünk rendszerbeállításokat, mappákat, lekérdezhetünk rendszerjellemzőket, elindíthatjuk egy kívánt dal lejátszását stb.

Tényleg nagyon meggyorsítja a munkát, pláne, hogy akár a menüsorból, akár a Dockról, vagy a CMD + Space gombok nyomva tartásával is előhívható, szóval mindig kézközelben van.

Ráadásul a megtalált fájlok és képek mostantól a Siri és a Notifications Center felületéről is egyszerű fogd és dobd megoldással hasznosíthatók tovább.

Együttműködés az iOS eszközökkel

Miként a bevezetőben is írtuk, az iOS és a macOS közötti együttműködés egyre szorosabb. Példa erre az Auto Unlock funkció, amellyel egy iPhone vagy Apple Watch segítségével is elintézhetjük a bejelentkezést az asztali rendszerbe, egyszerűen azzal, hogy közel kerülünk a kérdéses géphez. Ugyancsak hasznos az Universal Clipboard, ez ugyanis amolyan közös vágólapot jelent: ha valamit vágólapra teszünk az iOS-en, beilleszthetjük azt a macOS alatt és fordítva. Nem új, de kicsit kényelmesebbre faragott funkció a Handoff, amelynek köszönhetően a Macen megkezdett munkát azonnal folytathatjuk iPhone-on vagy iPaden, és persze itt is megy a dolog ellenkező irányba is.

Ezen funkciók többségéhez viszont Bluetooth LE változat szükséges, ami a régebbi Macekből sajnos hiányzik, így ha úgy tűnik, nem működnek nálunk, érdemes az Apple / About this Mac / System Report… / Bluetooth lapon megnézni, hogy milyen Bluetooth verziónk van (4.0 alatti verziószám esetén nem mennek ezek a funkciók).

Asztal és dokumentumok szinkronizálása

Sokat fejlődött az iCloud integráció is. Megbízhatóbban működik és beszédesebb is, mármint most már végre látjuk, hogy hol tartanak a fel- és letöltések a szinkronizáskor. Hasznos újítás, hogy immár kérhetjük a Desktop és a Documents mappák szinkronizálását is, így a fontos doksik és az Asztalon hagyott napi munkák minden eszközünkön elérhetők lesznek.

Ha valakinek nem elég ehhez már az 5 GB ingyenes online iCloud tárhely, mindössze havi 1 euróért 50 GB-ra, havi 3 euróért pedig 200 GB-ra növelheti. Ha munkára használjuk az eszközeinket, ennyit érdemes rááldozni a dologra, mert határtalan kényelmet jelent, hogy internet közelben minden fontos anyagunk automatikusan szinkronizálódhat.

Megújult Photos

A Photos imádni való. Anno szomorúan temettük az Aperture-t, de őszintén szólva egyre kevésbé hiányzik. Az új verzió arc-, és objektum felismerést is kapott, így a fotók tartalmának elemzését kihasználva simán kereshetünk ismerősökre, tájakra, tárgyakra. De ha beírjuk, hogy house, dog, coffee, vagy ship, pillanatok alatt előkotorja nekünk a házakat, kutyákat, kávét vagy hajókat tartalmazó fotókat a gyűjteményből. Beírhatunk szinte bármilyen kifejezést, amire épp szükségünk lenne. Van külön album is, ahol a fotókon szereplő személyeket rendszerezhetjük.

Természetesen lehetséges a hely alapú keresés is, egyszerűbb lett a képszerkesztő funkciók elérése és mostantól külső plug-inekkel is szerkeszthetjük majd a Live Photo-kat, ha lesznek ilyen fejlesztések.

Jegyzetek megosztása a Notes-ban

A jegyzetek alkalmazás fő újdonsága, hogy mostantól megoszthatunk jegyzeteket másokkal, így lehetőségünk van közösen is dolgozni bármelyiken.

Integrált háttértár optimalizálás

Mostantól nem feltétlenül kell külön alkalmazást feltennünk, ha szeretnénk jobban átlátni, mi foglalja a helyet a gép háttértárán. Az About this Mac / Storage / Manage… opció megnyitásával végre a rendszer maga is tud segíteni a szabad hely optimalizálásáról. Ez a viszonylag kis kapacitású SSD-s modellek esetében szinte létfontosságú.

Például a képeink és videóink felhőben tárolásával rengeteg helyet megspórolhatunk. De van még számtalan megoldás, ezeken mind végigvezet minket a macOS saját takarítója.

Kép a képben videolejátszás a Safariban

Ahogy iOS-en, úgy mostantól macOS alatt is működik a kép-a-képben videolejátszás a Safariban, vagyis ha egy oldal támogatja (például jelenleg a Vimeo), a nézett filmet “kiszakíthatjuk” a böngészőből és a többi program ablaka fölött lebegtetve nézhetjük tovább. Szépen működik teljes képernyős alkalmazások esetén is.

Megjegyzések hozzáfűzése képekhez

Immár azért sem feltétlenül kell telepítenünk a Skitch-hez hasonló alkalmazásokat, hogy kiemeléseket, megjegyzéseket fűzzünk képekhez.

Ezt is simán megoldhatjuk a Preview alkalmazás Markup gombjára kattintva. Objektumok, nyilak, feliratok, szabadkézi rajzok tarkíthatják képeinket, ha úgy szeretnénk.

Fülek használata a programokban

Azoknál a programoknál, amelyek támogatják e funkciót (a legtöbb macOS rendszeralkalmazás már ilyen), immár nem külön ablakokban, hanem a böngészőkben megszokott füleken nyithatjuk meg a dokumentumokat. Így egy ablakban dolgozhatunk minden anyagon az adott alkalmazásban.

Képernyő beállítások testreszabása a végletekig

Szintén az iOS-hez hasonlóan immár a macOS-ben is rengeteg beállítási lehetőséget kapunk a kijelző jellemzőinek testreszabásához. Az Accessibility / Display lapon szépen egy kupacba gyűjtve megtalálunk minden opciót, a kontraszt és az áttetszőség változtatásától az egérkurzor méretének szabályozásáig.

Megújult Messages

Hasonlóan iOS üzenet alkalmazásához, a maces Messeges is némi ráncfelvarráson esett át. Bár kevesebb az extra, mint az iOS változatban, de legalább az onnan bejövő érdekességeket is rendesen megjeleníti, illetve itt is vannak magányos óriás emojik és URL előnézet.

Megújult iTunes

Az iTunes szinte teljesen új külsőt kapott, bár nyomokban azért hasonlít elődjéhez. Az új változat sokkal letisztultabb, áttekinthetőbb, sőt, nekünk kicsit gyorsabbnak is tűnik. Biztosan lesznek, akiknek kevésbé jön be a puritánabb külső, de gyorsan megszokható.

Elsősorban persze az Apple Music előfizetők fogják értékelni a változásokat, számukra rengeteg hasznos újdonságot hoz az új verzió. Aki nem fizet elő az Apple zeneszolgáltatására, annak leginkább csak az új felület az, ami feltűnik majd.

Egyéb apró, de érdekes változások

A fentiek tehát a nagyobb változások, amelyek szinte rögtön szembetűnnek majd mindenkinek. De a fejlesztők azért matattak rendesen a motorháztető alatt is. Így például ott a Gatekeeper funkció és az aláírás nélküli, nem App Store-os alkalmazásokra vonatkozó random path funkció, amelyek növelik a rendszer biztonságát. Az Apple a frissítés során megszabadult a közel 30 éves HFS fájlrendszertől is, így mostantól már csak a HFS+ áll rendelkezésre (nem nagy kár érte, eljárt felette az idő). Mindez persze előkészíti a gőzerővel fejlesztett Apple File System fájlrendszert, amely egyelőre még nem a rendszer része, de közeledik a debütálás pillanata.

A Finderben is vannak apró érdekességek, például végre tud úgy rendezni ABC sorrendbe, hogy a mappák a lista tetejére kerüljenek, emellett pedig beállíthatjuk benne, hogy 30 naponta automatikusan kiürítse a lomtárból a felesleget.

A Mail végre kapott gyors szűrési lehetőséget, így kategóriákra vagy például olvasatlan levelekre is kereshetünk egyetlen kattintással. Átalakították a Contacts felületét is (ami szép lett, de amúgy – már elnézést, de – tetű lassú a szinkronizáláskor).

Aztán akadnak még olyan apró, de mégis kellemes kényelmi újítások, mint például a programablakok automatikus egymáshoz igazodása (nagyon finoman, de pontosan tudjuk egymáshoz illeszteni őket), vagy például a menüsor ikonjainak átrendezhető sorrendje (ehhez tartsuk közben lenyomva a CMD billentyűt).

Mindent egybevetve mi nagyon elégedettek vagyunk a Sierrával, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy béta kora óta nyúztuk, így volt időnk megszokni. Természetesen nem fog senkit sem földhöz verni az átszokás, mert a fentiek azért nem jelentenek 180 fokos fordulatot az előző OS X verziókhoz képest. De annyit akkor is beletett az Apple, hogy érdemes legyen váltani, különösen, ha a Macen kívül más Apple eszközeink is vannak, amelyek most már tökéletesen összedolgozhatnak a macOS-sel.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató