Az iOS 10 legjobb új funkciói iPhone-on

Az Apple az új iPhone 7-tel egy időben kiadta mobil/tablet rendszerének legújabb változatát is. Az új iOS a külsejét tekintve sok apró, de észrevehető változtatáson esett át, ám ennél lényegesebb dolgok is változtak, melyek kihasználása sokkal kényelmesebbé teheti a mindennapokat az iPhone felhasználók számára.

Összegyűjtöttük az új rendszer legérdekesebb újításait, hogy kedvet csináljunk azoknak, akik még nem frissítettek, illetve segítsünk azoknak, akik már használják, de még nem fedeztek fel minden új lehetőséget.

 

Widgetek mindenütt

Bár továbbra sem pakolhatjuk úgy tele a kezdőképernyőt widgetekkel, mint mondjuk Androidon, az iOS 10 így is sokkal jobban integrálja a minialkalmazásokat, mint elődei.

Immár megjeleníthetünk Widgeteket a zárolt képernyőn és a keresés panelen is, sőt, ha egy alkalmazást felkészítettek erre, akkor a 3D Touch funkció kihasználásával az app ikonját megérintve is azonnal megjelenhet a hozzá tartozó widget (például a rendszer saját időjárás, jegyzet vagy to-do alkalmazásainál, de olyan, korábban nálunk is tesztelt appok esetében is, mint a Fantastical, a The Hit List, vagy a Timeglass).

 

Megújult Messages

Hatalmas változáson ment keresztül az iOS saját üzenetküldője, a Messages is. Immár engedélyezi beépülők használatát, így funkciói a végtelenségig bővíthetők. A megoldást támogató szoftverek – például a Readdle-féle Scanner Pro app – így integrálhatók az üzenetküldőbe, vagyis a példánál maradva: a Messeges elhagyása nélkül szkennelhetünk és oszthatunk meg több oldalas dokumentumokat. De ugyanígy akár népszerű, animált GIF-ek küldésére szakosodott appok is beépíthetők a Messagesbe.

Ugyancsak újdonság a matricák megjelenése, amelyeket külön iMessage App Store-ból tölthetünk le. Rengeteg van belőlük, ingyenes és fizetős egyaránt.

Ezzel együtt az emojik kezelése is formálódott: ha csak egy emojit küldünk egy üzenetben, annak mérete háromszorosa lesz az eredeti rajznak.

S ha már rajz: mostantól kézírással is firkálhatunk üzeneteket, ha új üzenet bevitelekor oldalra fordítjuk a telefont. Vannak előre definiált “kézzel írott” üzenetek is, de természetesen azt rajzolunk az ujjunkkal, amit akarunk.

Van még láthatatlan tinta, effektek az elküldött üzenetekhez, látványos animált hátterek stb. A Digital Touch segítségével pedig jópofa és sokatmondó ábrákat küldhetünk, egy érintéssel.

Aki pedig spórolni akar az adatforgalmon, mostantól beállíthatja a küldendő képek méretének/minőségének csökkentését is (Settings / Messages / scroll to bottom / Enable Low Quality Image Mode).

 

A rendszer alkalmazásainak törlése

Fura, de ez egyike volt a legtöbbek által várt lehetőségeknek. Persze minden gyártó telefonja esetében bosszantó, amikor olyan előre telepített appokkal érkezik a telefon, melyekre semmi szükségünk. Mostantól az iOS-ben is törölhetők a rendszer alapértelmezett alkalmazásai (Mail, Notes, Reminders stb.). Ha pedig később meggondoljuk magunkat, az App Store-ból visszaállítható bármelyik.

 

Praktikusabb Control Center

Igencsak ráfért a megújulás a rendszer – a képernyő aljáról egy mozdulattal elővarázsolható – vezérlőközpontjára is. Mostantól ez kikapcsolható az alkalmazások használata közben, vagy a zárolt képernyő megjelenésekor, ami sok esetben praktikus lehet.

Emellett, ha intelligens otthoni rendszereket használunk, az iOS 10 új Home alkalmazásának funkciói is kitelepíthetők ide, a gyorsabb elérés érdekében.

A 3D Touch funkciót kihasználva pedig a Control Center ikonjai segítségével további extra opciókhoz jutunk, például szabályozhatjuk a zseblámpa fényerejét, egy mozdulattal választhatunk előre definiált időzítések közül stb.

 

Interaktív üzenetek

A bejövő üzenetek, figyelmeztetések is sokkal praktikusabban használhatók immár. Az iOS 10 kompatibilis appokból kapott üzenetekre azonnal válaszolhatunk, a 3D Touch vagy a swipe funkciók használatával pedig extra opciókat jeleníthetünk meg (például azonnal törölhetünk, áthelyezhetünk vagy megválaszolhatunk egy levelet stb.).

Ez természetesen nem csak a rendszer saját appjait érinti, bármelyik fejlesztő kihasználhatja ezeket a lehetőségeket.

 

Photos alkalmazás

A Photos alkalmazásnak van pár döbbenetesen jó újdonsága: a Memories funkcióval különféle video-slideshow-kat képes automatikusan kreálni. Látványosak és utólag testreszabhatók. Ha pedig meg akarjuk őket tartani, exportálhatjuk bármelyiket videóként.

Ennél is jobb, hogy az arcfelismerésnek köszönhetően mostantól szűrhetünk személyekre is.

De szűrhetünk helyszínekre (akár a közelünkben készült korábbi fotóinkra is), sőt, tartalomra is. Utóbbi már-már extrém: kutyás képet keresünk a gyűjteményben? Csak írjuk be a keresőbe, hogy dog vagy puppy. Kávéről vagy épületekről keresünk képet? Akkor coffee vagy house. A Photos pedig lelkesen előkeresi a kritériumnak megfelelő képeket, anélkül, hogy azokat előtte felcímkéztük volna, vagyis ténylegesen a képi tartalom alapján.

Fotósok örömére mostantól van mód RAW (DNG) fotók szerkesztésére is a telefonon, s ha még ez sem lenne elég, akkor mostantól telepakolhatjuk megjegyzésekkel, kiemelésekkel is a képeket (Markup funkció).

 

Jegyzetek megosztása

A Notes app is fejlődött, ezentúl megoszthatunk másokkal jegyzeteket és lehetőségünk van közösen dolgozni azokon. Csoportmunkára kitűnő.

 

Spam hívások szűrése

Az iOS 10 CallKit funkcióját kihasználva a telefon biztonsága is növelhető, mivel így a Hiya Caller apphoz hasonló megoldások telepítésével megoldható, hogy az adathalász hívásokat kiszűrje a rendszer.

 

Nagyító

Tegnap már írtunk részletesen az új Magnifier funkcióról, amely teljesen testreszabható és sokoldalú nagyító funkcióval látja el a telefont. Részletes ismertetőt ide kattintva olvashatnak.

 

Calendar

A rendszer saját naptár alkalmazásának fő újdonsága, hogy a Time to leave funkció segítségével előre képes szólni, ha el kell indulnunk a következő helyszínre. Ezt a megadott helyadatok és a forgalmi adatok alapján igyekszik kiszámolni. Igen hasznos megoldás.

 

Maps

Ha már a naptárnál szóba került, akkor természetesen itt is adott, hogy a Maps alkalmazás már itthon is képes a forgalom és az útlezárások figyelésére. Továbbra is a Google Maps a kedvencünk, de azért már ez sem rossz.

Ami izgalmasabb: mostantól beépülők is összedolgozhatnak az Apple térképével, így egy halom plusz információval tölthető fel.

 

Music app teljes megújulás

A rendszer saját zenelejátszója sokkal áttekinthetőbb, letisztultabb lett, mint a korábbi verzió. Kevésbé csicsás, de legalább jobban átlátjuk, mi hol van.

A lejátszási listák használata is kényelmesebb. Extraként pedig – Spotify utánérzésként – ide is bekerült a dalszövegek megjelenítése.

 

Safari

A Safariban számos apróság változott. Ilyen például, hogy a videolejátszás iPhone-on ugyan továbbra is teljes képernyőre vált az elindításkor, de utána egy mozdulattal visszaparancsolhatjuk a weboldalra, így lejátszás közben tovább matathatunk a weboldalon, miközben a videót is az eredeti helyén látjuk.

Emellett a weboldal adatok immár oldalanként is törölhetők: Safari / Advanced / Website data.

Ja, és mielőtt elfelejtjük: immár egyszerre bezárhatunk minden nyitott lapot a böngészőben, ha hosszan nyomva tartjuk az ujjunkat a jobb alsó sarokban látható lapmegjelenítő ikonon.

S ha már megnyitott oldalak: keresni is tudunk közöttük. Az imént említett Tab gombot megnyomva, majd a telefont elfordítva, megjelenik egy felső kereső mező. Így ha sok oldalt tartunk megnyitva, gyorsan rálelhetünk arra, amelyikre szükségünk lenne.

 

Mozgatásra ébredés

Az új rendszer érdekessége a Raise to Wake funkció, amelynek köszönhetően elég például megemelni az asztalról a telefont, hogy bekapcsoljon a képernyő és lássuk a zárolt képernyőn megjelenő üzeneteket. Ha idegesít minket, hogy minden felemeléskor bekapcsol a kijelző, a Settings / Display & Brightness / Disable Raise to Wake opcióban kikapcsolhatjuk ezt a lehetőséget.

 

Alvásfigyelés

Az iOS 10 Clock appja szinte teljesen új külsőt kapott. Szerintünk sokkal dögösebb és használhatóbb lett. Ráadásul van egy új, Bedtime funkció is benne, amely nem csak figyelmeztet, ha ideje aludni térni, hanem sokkal kulturáltabban ébreszt minket, mintha a Riasztás funkciót használnánk erre a célra.

Nem kerülget majd minket a frász, mert nagyon kellemes hangeffektekre kelhetünk. Ráadásul a rendszer egészségügyi Health appjával együttműködve immár az alvásunk minőségét is figyeli és dokumentálja.

 

Színszűrés a képernyőn

Amellett, hogy az iOS már képes a színhőmérsékletet és a fényerőt automatikusan a napszakhoz és a környezethez igazítani, a Settings alkalmazás General / Accessibility / Display Accommodations / Color Filters opciójával teljesen átvariálhatjuk a rendszer színeit, ha esetleg az eredeti beállítás nem lenne a szemünk kedvére való.

 

Continuity

A Continuity egy nagyszerű funkció, amely igencsak megkönnyítheti életünket. Segítségével a mobilon megkezdett munkát (például a Pagesben) egy mozdulattal folytathatjuk a Macen. Ugyanígy a mobil Safariban megnyitott oldalt is rögtön olvashatjuk tovább az asztali gépen. Emellett az iOS 10 és a macOS Sierra rendszerek képesek osztott vágólap használatára, vagyis amit a számítógépen vágólapra teszünk, azt az iPhone-on vagy iPaden beilleszthetjük és fordítva. A gép átveheti a bejövő hívásokat és SMS-eket is a telefontól, bár ez eddig is megvolt. Ami viszont újdonság: mostantól az iPhone vagy az Apple Watch is képes beléptetni minket a macOS Sierra rendszerbe, ha kellő közelségben vagyunk a Machez. Sajnos ez a funkció csak az energiatakarékos Bluetooth modullal rendelkező Macekkel használható ki, így ha az Auto Lock vagy a Handoff (alkalmazások használatának folytatása mobilról gépre és fordítva) funkciók nem beüzemelhetők, annak nem feltétlenül a bénaságunk az oka, hanem egyszerűen az is lehet, hogy a számítógépben lévő Bluetooth régi, így az Apple – mellesleg szoftveresen tiltva – nem engedi a használatát, mivel a funkciók folyamatos Bluetooth kapcsolatot igényelnek, ami erősen darálja az akku rendelkezésre állási idejét.

 

Gyorsbeállítások

A Settings ikonon használva a 3D Touch mozdulatot, azonnal hozzáférhetünk pár rendszerbeállításhoz: wifi, mobil adatforgalom, Bluetooth, akku beállítások.

 

Wi-Fi Network Status

Mostantól a rendszer kedvesen figyelmeztet minket, ha sikerült egy nem biztonságos (értsd például titkosítatlan átvitelt engedélyező) wifi ponthoz csatlakoznunk.

 

Mail

A Mail sajnos nem fejlődik olyan ütemben, ahogy azt az ember elvárná. Szerintünk érdemesebb kapásból lecserélni a Sparkra, a Polymailre, Outlookra vagy akár az Airmailre is. Bármelyik jobb, mint a rendszer eredetije. Nekünk a Spark és a Polymail a kedvenceink (mivel mindkettőből éppen egy-egy olyan funkció hiányzik, ami benne van a másikban, leginkább pénzfeldobással tudnánk dönteni közöttük).

Ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor mostantól tudunk majd szűrni olvasatlan levelekre és kategóriákra egyetlen mozdulattal, illetve leiratkozhatunk a hírlevelekről, szintén egy érintéssel.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató