Rádiózás és zenelejátszás VLC Media Playerben: rejtett képességek

Nem újdonság, hogy a VLC Media Player az egyik legjobb ingyenes videolejátszó szoftver szinte minden platformra. Erről filozofáltunk már eleget korábbi cikkünkben. Sőt, akár Youtube videók lejátszására is rávehető, ami már tényleg hab a tortán. Azt viszont kevesen tudják, hogy a rádiózás, zenelejátszás VLC Media Playerben pont olyan egyszerű és élvezetes, mint amikor videókat, filmeket nézünk vele. Erre a célra is nagyon hatékony eszköz.

Zenelejátszás VLC Media Playerben

Maga a zenelejátszás VLC Media Playerben sem nagy kunszt (létrehozhatunk lejátszási listákat, , azonban akadnak olyan “rejtett” opciói, amelyekkel tovább fokozhatjuk az élményt. Sőt, még a különféle hangfájl-formátumok közötti konvertálásra is rávehetjük. Cikkünkben a VLC Media Player 3-as verziójához adunk tippeket, de ezek a funkciók már egy ideje a program részei, így többségük – kicsit másként – elérhető a korábbi változatokban is.

Equalizer és egyéb hangeffektek

Ha már zenehallgatás, kezdjük egy fontos funkcióval: a VLC rengeteg audio szűrőt és effektet tartalmaz, amelyekkel teltebbé, hangosabbá, tisztábbá stb. tehetjük a hangzást. Sőt, equalizer is van, csak sikerült kicsit elrejteni: a Window menü Audio Effects… menüpontjára kattintva férhetünk hozzá.

Használata megegyezik a hasonló zenelejátszókban megszokottal, vagyis az Enable opció bekapcsolásával aktivizálhatjuk, majd vagy az előre definiált sablonokból választva, vagy a csúszkákat manuálisan állítgatva tudjuk vele befolyásolni a dalok hangzását. Extraként ugyanitt találunk Compressor, Spatializer szűrőket is.

Hangerő normalizálás

Ugyancsak az Equalizer ablakában (Window / Audio Effects) találunk egy Filter fület is, amelyre kattintva elérhető a hangerő normalizálására használható funkció. A Volume Normalization opció bekapcsolásával, majd az alatta látható csúszka használatával meghatározhatjuk a maximális hangerőt, amely egységesen vonatkozik majd minden dalra. Így ha különféle forrásból származó, nagyon eltérő minőségű felvételeket hallgatunk, nem kell majd öt percenként a hangerőszabályzóhoz rohannunk, ha egy alig hallható zeneszám után egy túltolt változat következik.

Internetes rádiók hallgatása VLC Media Playerben

Ha épp nincsenek kéznél offline dalaink, akár online rádiókat is hallgathatunk a programban. Ehhez váltsunk át a lejátszási listák nézetére (Window / Playlist…) és az Internet szekcióban válasszunk a lehetőségek közül:

  • Podcasts: feliratkozhatunk különféle podcastokra. Ehhez elég a Subscribe gombra kattintani a lista alján és a megjelenő ablakba bemásolni a kérdéses podcast URL címét.
  • Jamendo Selections és Icecast Radio Directory: online rádiók garmadája. Hihetetlen mennyiségű – a legkülönbözőbb zenei stílusokat felsorakoztató – online adót találunk itt listába szedve.

Ha a VLC saját listában nem találunk kedvünkre való online rádiót, akkor a File menü Open Network menüpontjában is megadhatjuk a kedvenc online rádiónk stream URL-jét. Ilyen szinte minden hazai rádióhoz elérhető, például itt. De emitt néhány stream linkje példának:

  • Retró Rádió: http://stream.retroradio.hu/mid.mp3
  • Rádió 1: http://stream.radio1.hu/high.mp3.xspf
  • Kossuth Rádió: http://stream001.radio.hu/mr1.pls
  • Petőfi Rádió: http://stream001.radio.hu/mr2.pls

Vizualizáció

Egy valamirevaló zenelejátszó nem lehet meg vizualizációs modul nélkül. Vagy igen. De mindegy is, a VLC-ben akkor is van, ha nekünk éppen nem kell.

Bekapcsolni sem nehéz: az Audio / Visualizations menüpontban választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabb darabot. Van néhány igen ronda is, de ez persze ízlés kérdése. A Goom-nak például vannak elég szép pillanatai…

MP3, MP4, OGG, FLAC, WAV konvertálás

Végül egy érintőleges funkció, ami nem kifejezetten a zenehallgatáshoz tartozik, de ha szükség lenne rá, a VLC Media Player bizony arra is képes, hogy a különféle hangfájl-formátumok között konvertáljon.Így simán átalakíthatunk egy ogg fájlt mp3-ba, ha mondjuk az okostelefonunkon nem tudnánk azt lejátszani.

Ehhez a File menü Convert / Stream menüpontját kell választanunk, majd megadni a konvertálandó állományt és kiválasztani a Choose Profile részben a célformátumot. Erre a célra amúgy vannak azért praktikusabb, egyértelműbb megoldások is macOS-re és Windowsra egyaránt, például az, amelyikről ebben a cikkben írtunk.

Ne maradjon le erről sem!