Hangsáv eltávolítása videóból a VLC Media Player segítségével

Nem véletlenül az egyik kedvencünk a VLC Media Player. Anno a legjobb médialejátszónak választottuk, aminek egyik oka, hogy gyakorlatilag minden elterjedt platformon használható, asztali gépektől az okostelefonokig. A másik, hogy egy halom extra funkcióval rendelkezik vetélytársaihoz képest. Azt már megmutattuk, miként lehet vele online rádiókat hallgatni, vagy éppen hogyan játszhatók le vele Youtube videók a számítógépen. Most viszont egy kicsit más vizekre evezünk, s azt mutatjuk meg, hogyan oldható meg a hangsáv eltávolítása videóból a VLC segítségével.

Hangsáv eltávolítása videóból a VLC Media Playerrel

Arról már beszéltünk korábban, hogy a VLC Media Playernek van saját konvertáló funkciója, amely ráadásul nem csak videók, hanem hangfájlok átalakítása esetén is jól jöhet. Azt viszont még nem mondtuk el, hogy ugyanez a funkció további izgalmas feladatokra is alkalmas, így például képes eltávolítani egy videó hangsávját. Ez számtalan esetben jól jöhet (például ha jogvédett zene van eredetileg a hangsávban), ráadásuk pár kattintás az egész művelet.

  1. Először is indítsuk el a VLC Media Playert, majd kattintsunk a Média / Átalakítás/mentés menüpontra.
  2. A megjelenő ablakban kattintsunk a Hozzáadás gombra, válasszuk ki a kérdéses videót, majd kattintsunk az Átalakítás/mentés gombra.
  3. Újabb ablakot kapunk, ebben az Átalakítás résznél válasszuk ki a kívánt video profilt, majd kattintsunk a mellette lévő csavarkulcs ikonra (Kijelölt profil szerkesztése).
  4. A felugró ablakban válasszuk ki a Hangkodek fület és egyszerűen vegyük ki a megjelenő lapon a pipát a Hang opció elől. Arra is van lehetőség, hogy a videosáv megmaradjon eredeti minőségében. Ehhez válasszuk a Videokodek fület és ott jelöljük be az Eredeti videosáv megtartása opciót. Viszont ebben az esetben válasszuk ki a Betokozás fülön ugyanazt a konténer formátumot, mint az eredeti videó esetében volt (például MP4, AVI stb.). Ha mindennel megvagyunk, kattintsunk a Mentés gombra.
  5. Visszajutva az Átalakítás ablakba, annak alsó részén válasszuk ki a Célfájl helyét (Tallózás gomb), kattintsunk a Mentés gombra, majd az eredeti ablakba visszajutva kattintsunk rá az Indítás gombra.

Ezután a program – a videónk hosszától függő idő alatt – szépen átkonvertálja a videót a kiválasztott (Profilnál) videoformátumba, de immár hangsáv nélkül. Ilyen egyszerű!

Nem kell hozzá extra videoszerkesztő program, simán megoldja a feladatot a kedvenc videolejátszónk. De természetesen azok is találnak megoldást, akiknek nem jön be a VLC konvertáló felülete. A korábban bemutatott ingyenes és fizetős videokonvertálók szinte mindegyike képes a fenti munkafolyamat elvégzésére, sokszor kevesebb kattintással.

Ne maradjon le erről sem!