Youtube videók lejátszása VLC Media Playerben, plusz letöltés, konvertálás

Ha videólejátszásról van szó bármely platformon (beleértve a mobilokat is), akkor nekünk a VLC Media Player a kedvencünk. Ennek miértjét részletesen leírtuk korábbi cikkünkben. Ha ki kell emelni valamit, akkor rögtön két dolog is az eszünkbe jut: az egyik az AVI és MKV videók gondtalan lejátszása Androidon és iOS alatt, a másik pedig a videolejátszás távirányítása a számítógépen, okostelefonnal. De a program további trükkökre is képes. Így például simán megoldható a Youtube videók lejátszása VLC Media Playerben, akár lejátszási lista összeállításával is, sőt, a program segít a Youtube videók letöltésében és azok konvertálásában is. Mindezt teljesen ingyen és extra plug-inek telepítése nélkül. Szóval ezért (is) szeretjük annyira. S ami még fontos: az alábbi tippek működnek minden asztali platformon (Windows, macOS, Linux).

Youtube videók lejátszása a VLC Media Playerben

Annak, hogy egy Youtube videót (pláne egy hosszabb filmet, esetleg több videoklipet) ne a Youtube webes felületén, hanem a VLC Media Playerben játsszunk le, több oka is van: így sokkal kényelmesebben hozzáigazíthatjuk a videót a monitorunk képarányaihoz, vagy éppen gond nélkül lejátszhatjuk azokat ablakban, így akár dolgozhatunk is miközben lekicsinyítve lebeg a mozi a többi alkalmazás ablaka fölött.

Ráadásul a módszer sem különösebben bonyolult. Csak nyissuk meg a VLC-ben a File / Open Network menüpontot, majd a böngésző címsorából másoljuk vágólapra a kérdéses Youtube videó közvetlen linkjét és illesszük azt be a VLC megnyitott paneljén látható URL mezőbe. Ezután már csak egy kattintás az Open gombra és elindul a videó a lejátszóban. Ha kell, akár egy teljes lejátszási listát is összeállíthatunk így, amely a VLC-ben menthető is, így később egy kattintással streamelhetjük újra ugyanazokat a videókat a korábban megadott sorrendben.

Youtube videók letöltése VLC Media Playerrel

A közvetlen streamelésen túl a VLC segíthet lementeni a kiválasztott Youtube videót későbbi offline lejátszásra is. Így kedvenceinket akár a gépen is eltárolhatjuk és internet hozzáférés nélkül is újranézhetjük később.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a fentebb ismertetett módszerrel elindítani egy Youtube videó lejátszását, majd a VLC Window / Media Information menüpontjára kattintani. A megjelenő ablakban kattintsunk a Codec fülre, majd az ablak alsó részén látható Location sorból másoljuk a linket a vágólapra. Innen illesszük be a linket a kedvenc böngészőnk címsorába és nyomjuk le az Enter billentyűt. Pár másodpercen belül a böngésző szépen elkezdi letölteni a linkelt videót a Youtube-ról az adott böngésző alapértelmezett letöltési mappájába. Olykor a fájlnévhez még hozzá kell biggyesztenünk a kiterjesztést utólag (például .mp4).

Letöltött videók konvertálása a VLC Media Playerrel

Végül még egy apró trükk: a VLC Media Player File / Convert / Stream … menüpontjának segítségével a letöltött videót bármilyen formátumra átkonvertálhatjuk. Csak dobjuk rá a letöltött videofájlt a VLC megnyitott Convert & Stream ablakára (vagy nyissuk meg azt az Open media… gombbal), majd a Choose Profile részben válasszuk ki a kívánt célformátumot.

A Customize gombbal részletesen beállíthatók a Video codec és Audio codec jellemzők is. A program szinte minden népszerű formátumot ismer, szóval ezzel nem lesz gondunk. Ráadásul konvertálhatunk hangfájlokat is, így a kérdéses videóból így akár a hangsáv is önállóan kinyerhető, például mp3 formátumban.

Felhívjuk figyelmüket, a Youtube videók letöltése ütközik a Youtube felhasználási szabályzatával. A videók letöltése jogilag csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett, így bár a bemutatott program technikailag képes letölteni videókat, mindig érdemes betartani a Youtube szabályzatban megtalálható, letöltésre vonatkozó előírásokat.

Ne maradjon le erről sem!