YouTube videók letöltése Androidon, plusz kényelmes lejátszás

Korábban bemutattunk egy érdekes online szolgáltatást (és a hozzá tartozó appot), amelynek segítségével ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazásokat lehet letölteni androidos okostelefonokra. Ez volt az F-droid, amely ma ismét szerephez jut nálunk, mutatunk ugyanis két alternatív appot azoknak, akik gyorsabb és egyszerűbb Youtube lejátszóra vágynak okostelefonjukra, extra funkciókkal. Utóbbiak közé tartozik a Youtube videók letöltése Androidon, illetve a Youtube hirdetések letiltása. Ezekkel kapcsolatban azért lesznek még megjegyzéseink, de tény, hogy a két alkalmazás gond nélkül megvalósítja e funkciókat is.

Két alternatív Youtube lejátszó

Ahhoz, hogy a két szóban forgó, nyílt forráskódú appot telepíthessük, két dologra lesz szükség. Az egyik az F-Droid alkalmazás telepítése a telefonra, a másik pedig a külső forrásból történő telepítés engedélyezése (merthogy az F-droid gyűjteményéből fogunk telepíteni).

Ha ez a két feltétel teljesül, már senki nem tarthat minket vissza attól, hogy kipbáljuk, a SkyTube vagy inkább a NewPipe felel meg jobban az igényeinknek. Mindkét program alternatív Youtube lejátszó, amelyekkel letisztultabb és gyorsabb felületen tallózhatjuk a népszerű videomegosztó kínálatát. Nem használják a YouTube API-t, hanem egyszerűen a Youtube weboldalt tálalják emészthető formátumban. Az alap lejátszási funkciók mellett természetesen lehetőségünk van listákat létrehozni, könyvjelzőzni a nekünk tetsző videókat, keresni, csatornákat böngészni. A SkyTube emellett képes átvenni a feliratkozásokat is a Youtube-ról, illetve blokkolhatjuk is vele a kiválasztott csatornákat. A NewPipe felülete viszont letisztultabb, kényelmesebben nézhetjük át benne a leírásokat, kommenteket, a videolistákat, lejátszhatunk videókat felugró ablakban. De mindkét programban akad két extrája, amelyek valószínűleg sokak számára szimpatikussá teszik őket.

YouTube videók letöltése Androidon és Youtube hirdetések letiltása

Mind a SkyTube, mind NewPipe képes a Youtube-on megjelenő hirdetések tiltására, illetve a videók letöltésére. A SkyTube ez utóbbit gyakorlatilag egy mozdulatra redukálja, a NewPipe esetében viszont a letöltés előtt egy felugró ablakban van lehetőségünk kiválasztani, hogy milyen formátumban és mekkora felbontásban van szükségünk a videóra, vagy adott esetben annak hangsávjára.

Bár ez a két funkció nagyon csábítóan hangzik, azért nehéz megmondani, mennyire számít jogszerű megoldásnak, hiszen a videók letöltése a legtöbb esetben ütközik a Youtube felhasználási szabályzatával, a hirdetések megkerülése pedig szintén nem túl erkölcsös, tekintve, hogy a Youtube, kedvező árú előfizetésére cserébe ez automatikusan megoldja nekünk a saját alkalmazásában, sőt, ez esetben ott is lehetőség van a letöltésre. 

A SkyTube és a NewPipe viszont a letöltött fájlokat nem rejti el, hogy csak a saját felületükön engedje lejátszani azokat offline, hanem lementi őket a rendszer Movies mappájába, így onnan bármilyen programmal lejátszhatók, másolhatók.

A lehetőség tehát adott mindkét programban, kérdés, meddig hunyhat szemet a Google a hasonló megoldásoknak, amelyekből egyébként tengernyi van minden rendszerre (mi is bemutattunk már többet is, például Windowsra és macOS-re).

De még ha eltekintünk ettől a két extrától, akkor is lehet, hogy jól járunk e két ingyenes lejátszó egyikével, mert gyorsak, kényelmesek, és egyszerűen használhatók. Ráadásul nem kell velük bejelentkezni sem Youtube fiókunkba. Mindkét program letölthető önálló apk fájlként, de mi biztonsági okokból inkább z F-droid gyűjteményből történő telepítésüket javasoljuk.

Felhívjuk figyelmüket, a Youtube videók letöltése ütközik a Youtube felhasználási szabályzatával. A videók letöltése jogilag csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett, így bár a bemutatott program technikailag képes letölteni videókat, mindig érdemes betartani a Youtube szabályzatban megtalálható, letöltésre vonatkozó előírásokat.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!